Programul de guvernare lansat de partidul AUR va fi supus dezbaterii publice, la 9 iunie, la Casa de Cultură din Suceava

La 11 mai 2023 partidul Alianța pentru Unirea Românilor a lansat „Programul de guvernare AUR în 15 puncte - Reconstruim România”. Programul de guvernare al AUR a început să fie dezbătut în toată țara dar și în diaspora. Acest program de guvernare va fi amendat cu propunerile venite din partea membrilor dar și a societății civile, transmite, printr-un comunicat de presă, organizația județeană AUR Suceava.

În cadrul programului de guvernare, AUR susţine la nivelul administrației de stat scăderea numărului de parlamentari la 300, conform votului românilor la Referendum; un Guvern cu maximum 12 ministere şi maximum 50 de secretari de stat, arată sursa citată.

Măsurile economice vizează simplificarea politicii fiscale; în acest sens, pentru companiile cu o cifră de afaceri (CA) mai mică de 5 milioane de euro va fi stabilit un impozit pe CA de 2%, iar pentru companiile cu cifra de afaceri egală sau mai mare de 5 milioane de euro se va aplica un impozit pe profit de 16%; iar companiile care nu îşi declară profiturile în România vor fi taxate cu 1% din cifra de afaceri. AUR propune şi va face o simplificare a fiscalităţii deoarece trebuie să rămână mai mulţi bani la dispoziţia firmelor româneşti şi a salariaţilor.

Un alt punct al programului AUR vizează unificarea localităţilor pentru eficientizarea cheltuirii banului public printr-o ierarhie a competenţelor la nivelul statului. Astfel nicio localitate nu va avea Primărie în România dacă nu are cel puţin 5.000 de locuitori iar în locul aparatului birocratic al primarului, într-o comună de 1.000 de locuitori, în locul Primăriei, vom lăsa un ghişeu unic pentru a lucra cu cetăţenii.

În programul AUR figurează şi înfiinţarea unui Fond Suveran de Investiţii, funcţional, eficient, care să asigure ceea ce în momentul acesta se pare ori că nu se poate, ori că nu se vrea. Spre exemplu, finalizarea tuturor investiţiilor din domeniul energetic ca România să poată să fie suverană din punct de vedere energetic. Aceasta, împreună cu alte măsuri luate de conducerea statului, cum ar fi, în domeniul energiei, separarea distribuţiei de furnizare, poate să asigure banii necesari țării.

„Considerăm că statul trebuie să creeze bănci pentru agricultură, Banca Agricolă, Banca pentru Dezvoltare, care să ajute companiile şi administraţiile publice şi o Bancă Românească pentru Locuinţe şi Consolidare. Este nevoie ca românii să se crediteze la fel cum se creditează şi ceilalţi europeni, la dobânzi corecte. La fel de importantă este și înființarea unei bănci naționale pentru finanțarea investițiilor în economia reală și promovarea producției autohtone. De asemenea, se vor acorda stimulente fiscale pentru companiile care investesc în dezvoltarea tehnologiei și a inovației”, se arată în comunicatul de presă.

O soluţie pe care AUR susține că o va lua încă din prima zi de guvernare o reprezintă taxarea muncii până la nivelul de maxim 25% din salariu pentru primii 5.000 lei. O altă măsură importantă ar fi creșterea graduală în 4 ani a salariului minim brut la valoarea de 5.000 de lei.

AUR Suceava anunțăcă programul de guvernare va fi dezbătut la 9 iunie 2023, la orele 13:00, în Sala Mică a Casei de Cultură din muncipiul Suceava. 

„Invităm sucevenii neafiliați politic să ia parte la această dezbatere publică pentru a afla direcția de acțiune a partidului nostru și a avea totodată ocazia de a contribui la aceasta”, transmite AUR Suceava.
Mai nouă Mai veche