Tineri teribiliști care s-au dat în stambă pe străzile din Suceava sancționați cu amenzi de 3.480 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare

Teribilismul și tendința de a epata prin gesturi neconforme și atitudine de sfidare a legii pot genera tragedii rutiere. Din păcate în marea majoritate a acestor incidente sunt implicați tineri care nu doar manifestă dispreț față de lege dar pun în pericol propria viața și a altor persoane.
În ultima perioadă se remarcă tot mai multe tendințe de a posta în spațiul public, pe rețele de socializare sau alte suporturi media imagini care surprind manevre și situații riscante. Scopul este captarea atenției grupului de prieteni sau a altor persoane, obținerea unei false notorietăți prin promovarea unui comportament de negare sau disconsiderare a legii și autorității, sau pur și simplu....distracția.
Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră dar și pentru statuarea normelor și valorilor sociale reale, polițiștii suceveni au intensificat activitățile de verificare în situații privind postări în mediul on-line, transmise în mass-media sau prin autosesizări.

Astfel, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier s-au autosesizat și în urma unui eveniment prezentat în mediul on-line la data 19.05.2023 când a fost distribuit un clip video în care un autoturism se deplasa pe str. Calea Unirii, din mun. Suceava din direcția centru către Burdujeni, pasagerii acestuia fiind ieșiți cu partea superioară a corpului pe geamurile autoturismului.
În urma verificărilor efectuate a fost identificată atât persoana care a condus vehiculul cât și pasagerii.

S-a stabilit că autoturismul a fost condus de către o tânără de doar 18 ani domicilată în comuna Bălcăuți și care abia a dobândit permisul de conducere la data de 12 mai 2023. Pentru abaterile rutiere săvârșite, tânăra conducătoare auto a fost sancționată contravențional cu amenzi în cuantum de 1.160 lei.

De asemenea, s-a stabilit că cei doi pasageri care au ieșit cu partea superioară a corpului pe geamurile autoturismului sunt doi tineri de 19 și respectiv 21 de ani, ambii din comuna Bălcăuți.

Totodată, s-a stabilit că autoturismul aparține tânărului de 19 ani, vehicului prezentând montate ilegal folii pe sistemele de semnalizare dar și anvelope neconforme ca dimensiune.

Pentru abaterile rutiere săvârșite ca pasager al vehiculului dar și pentru abaterile privind deficiențele autoturismului, polițiștii l-au sancționat pe tânărul de 19 ani cu amenzi în valoare de 1.885 lei. Totodată, polițiștii au dispus și reținerea certificatului de înmatriculare a vehiculului.

Și celălalt pasager în vârstă de 21 ani domiciliat în sat/com. Bălcăuți a fost sancționat contravențional pentru abaterile rutiere și neportul centurii de siguranță cu amendă cuantum de 435 lei.

În total, polițiștii au aplicat sancțiuni în valoare de 3480 lei și au dispus reținerea certificatului de înmatriculare a autoturismului.

Precizăm încă o dată că scopul dispunerii măsurilor sancționatorii în aceste cazuri promovate în mediul on-line este unul principal preventiv, de responsabilizare și conștientizare în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și evitării tragediilor rutiere. Recomandăm și părinților să poarte discuții cu adolsecenții sau chiar cu copiii majori pentru responsabilizarea acestora indiferent de calitatea de participanți la trafic.
Reamintim și faptul că și în acest an, trendul accidentelor rutiere gave la nivelul județului nostru este descendent, acest lucru datorându-se și măsurilor ferme dispuse de polițiști.
În acest sens, atragem atenția tuturor celor pretabili sau predispuși la încălcarea legislației rutiere că polițiștii vor dispune în continuare măsuri din cele mai ferme în cazul abaterilor care pun în pericol siguranța rutieră, comportamentele de tip teribilist nefiind tolerate.

IPJ Suceava
Mai nouă Mai veche