IPJ Suceava anunță Săptămâna Prevenirii Criminalității

În perioada 22-26 mai 2023, Poliția Română organizează, la nivel național, o nouă ediție a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”.

Dacă vrei să afli cum poți preveni să devii victima unei infracțiuni sau care sunt soluțiile la problemele pe care le întâmpini, dacă vrei să vorbim despre consecințele care decurg din comiterea de infracțiuni și care este limita dintre legal și ilegal, participă la activitățile organizate de specialiștii în prevenirea criminalității din cadrul IPJ Suceava.

Obiectivul acestor acțiuni este informarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Astfel, specialiștii în prevenirea criminalității vor organiza activități în spații publice, structurate pe domenii de prevenire, selectate în baza priorităților de acțiune ale Poliției Române pentru anul 2023, în colaborare cu parteneri instituționali, în cadrul cărora vor fi abordate teme precum discriminarea, violența domestică, disparițiile de minori, siguranța pe stradă și acasă, precum și siguranța în mediul online.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava campania va fi coordonată de către polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității care împreună cu polițiști din cadrul celorlaltor structuri dar și cu parteneri instituționali vor desfășura activități tematice interactive, vor lansa proiecte punctuale de prevenire și vor organiza zilnic acțiuni de impact în vederea responsabilizării și conștientizării pericolelor.

Tematica abordată, selectată în baza domeniilor prioritare de intervenție preventivă va avea următorul calendar de implementare:
  • 22 MAI – siguranța copiilor;
  • 23 MAI – siguranța online;
  • 24 MAI – prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului;
  • 25 MAI – prevenirea disparițiilor de minori/ plecărilor voluntare de acasă;
  • 26 MAI – prevenirea violenței domestice.

Prin programul activităţilor propuse şi modalitatea de desfăşurare a acestora, poliţiştii de prevenire încearcă abordarea unor domenii de interes şi folosirea unor metode inovatoare care să răspundă noilor realităţi contextuale şi sociale.
Pentru desfăşurarea şi implementarea campaniilor au fost realizate peste 10.000 de materiale preventive care vor fi distribuite la nivelul întregului judeţ.

Devenită o tradiţie în activitatea poliţiştilor suceveni dar şi în viaţa comunităţii , ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” îşi propune desfăşurarea de acţiuni tangente domeniilor prioritare incluzând intervenţia preventivă în sectorul infracţionalităţii contra patrimoniului, siguranţei persoanei, siguranţei rutiere, dar şi în celelalte arii de interes pentru poliţie şi comunitate.
În condiţiile societăţii actuale, demersul preventiv devine o soluţie viabilă în abordarea problematicii infracţionale.
Actul preventiv se transformă într-un preambul obligatoriu al oricărei acţiuni poliţieneşti. Este o componentă care asigură succesul unei intervenţii poliţieneşti eficiente şi de calitate, contribuind, totodată, la conservarea şi utilizarea corectă a resurselor materiale şi umane.
A preveni criminalitatea şi a utiliza în mod eficient acest instrument înseamnă să ai capacitatea reprezentării unei viziuni de ansamblu asupra fenomenului infracţional, să sintetizezi esenţa unor aspecte concrete şi să aplici un management modern, bazat pe principii şi strategii europene.


Vă așteptăm la activități și nu uitați: un om prevenit este un om salvat!
Mai nouă Mai veche