Au început lucrările la campusul USV din Moara. Prima clădire, un cămin studențesc cu 824 de locuri

Astăzi, 15 iunie, au fost demarate oficial lucrările la căminul studențesc, prima construcție prevăzută în viitorul campusul integrat al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava din comuna Moara. 

Începerea lucrărilor pe terenul de 30 de hectare pe care USV îl administrează în comuna Moara reprezintă un nou pas pentru creșterea capacității de cazare. Potrivit proiectului, viitorul cămin studențesc va asigura un total de 824 de locuri de cazare în camere cu grup sanitar propriu, după cum urmează: 407 camere cu câte două paturi și 10 camere cu un singur pat, destinate persoanelor cu dizabilități. Toate camerele vor fi dotate cu mobilier specific: paturi, birouri, rafturi, dulapuri, frigidere, mijloace de apărare contra incendiilor, etc. De asemenea, căminul va avea săli de lectură, oficiu pentru preparare hrană și spălătorie/călcătorie. Clădirea va avea 20.000 m2 la cheie și va respecta noul standard nZEB, care presupune un nivel ridicat de eficiență energetică al clădirilor și reducerea dependenței de sursele de energie poluante.  

Lucrările sunt executate de firma Simion Tehnoconstruct. 

Valoarea investiției este de aproximativ 140 milioane de lei, fiind probabil cel mai mare proiect de infrastructură universitară în desfășurare, în acest moment, în România. Termenul contractual este de 4 ani, dar există un angajament din partea constructorului de a finaliza construcția în 2 ani. Finanțarea pentru acest obiectiv de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din venituri proprii ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

De asemenea, în vederea creșterii mobilității între cele două campusuri, USV va achiziționa două autobuze care vor circula după un program stabilit și care vin în completarea schemei de transport metropolitan electric a autorităților locale.

Tot în cursul acestui an sau cel târziu la începutul anului viitor, în Campusul II, se așteaptă începerea lucrărilor și la două clădiri destinate învățământului dual, un restaurant/cantină studențească, un teren pentru activități sportive, sistemul de alimentare cu energie electrică printr-un parc fotovoltaic, care va fi construit pe o suprafață de aproximativ două hectare, o Casă de Cultură a Studenților, două sedii de facultăți.
Mai nouă Mai veche