Expoziția „Nicolae Grigorescu - mereu suprinzător”, la Muzeul de Istorie Suceava

Muzeul Național al Bucovinei vă invită duminică, 2 iulie 2023, ora 17:00, la vernisajul expoziției Nicolae Grigorescu - mereu surprinzător, care va avea loc la Muzeul de Istorie din Suceava, str. Ștefan cel Mare nr. 33.

Vor fi expuse 77 de lucrări provenite de la șapte muzee din țară: Muzeul Municipiului București, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu – Quintus”, Muzeul Național Brukenthal, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și de la Muzeul Național al Bucovinei.

Expoziția este organizată cu ocazia împlinirii a 111 ani de la aducerea tabloului Păstorița în Bucovina, lucrare aflată astăzi în Fondul memorial-documentar Leca Morariu deținut de Muzeul Național al Bucovinei.

În anul 1902, Nicolae Grigorescu (1838-1907) pictează lucrarea Păstorița și o dăruiește amicului său Alexandru Vlahuță, care la rândul său o dăruiește românilor din Bucovina, respectiv Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina.

Profesorului universitar Alexandru Leca Morariu, fost decan al Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți, este cel căruia i se datorează întoarcerea lucrării în patrimoniul public prin donația pe care soția sa, Octavia Lupu Morariu, a făcut-o în 1967 Muzeului Județean Suceava, alături de cărți, manuscrise, documente, publicații și alte câteva tablouri semnate de Ștefan Luchian și Epaminonda Bucevschi.

La 41 de ani de la ultima mare expoziție dedicată lui Nicolae Grigorescu la Suceava, Păstorița iese din uitare, restaurată și înnobilată cu o ramă de tip Grigorescu, finanțată de Fundația Umanitară „Assist”.

În cadrul vernisajului se vor lansa: catalogul expoziției, Grigorescu - mereu surprinzător, precum și catalogul de grafică Mărturii din atmosfera unei epoci. Grafica lui Nicolae Grigorescu la Muzeul de Artă Cluj, semnat de Ioana Filipescu, publicații care vor aduce în fața specialiștilor și a publicului larg lucrări mai puțin cunoscute ale pictorului Nicolae Grigorescu.

Expoziția va fi deschisă până pe 3 septembrie 2023.
Mai nouă Mai veche