Fake News lansat de prorectorul USV Mihai Dimian cu privire la clasamentul QS World University Ranking

Fake News lansat de prorectorul USV Mihai Dimian cu privire la clasamentul QS World University Ranking
Un Fake News a fost lansat de prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Mihai Dimian, cu privire la clasamentul QS World University Ranking.

Ediția 2024 a clasamentului QS World University Rankings, publicată marți, 27 iunie 2023, include 13 universități din România, printre care și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. 

Cel mai bine plasate instituții de învățământ superior din țara noastră sunt Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, pe locurile 801-850, și Universitatea București, pe locurile 851-900. Urmează apoi opt universități clasate pe locurile 1201-1400 și trei universități pe locurile 1401+. 

„USV locul 5 în România şi locurile 1201-1400 în Topul Internaţional al Universităţilor (QS World University Ranking), publicat astăzi!”, a scris pe Facebook prorectorul Mihai Dimian, publicând și o captură de ecran în care a evidențiat faptul că Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava era a cincea dintre universitățile românești în lista publicată pe pagina oficială a clasamentului internațional.

Prorectorul Mihai Dimian a afirmat explicit că universitatea suceveană ar fi fost clasificată pe locul al cincilea între universitățile românești, sugerându-le cititorilor că universitățile ar fi fost aranjate într-o ordine valorică rezultată din criteriile cunatificate de realizatorii clasamentului. 

În realitate, universitățile de pe locurile 1201-1400 sunt aranjate în ordine alfabetică. Acest fapt e ușor observabil și cu siguranță cunoscut de prorectorul Mihai Dimian, dar universitarul sucevean a ales cu bună știință să își dezinformeze cititorii prin publicarea unei afirmații vădit falsă, care îndeplinește criteriile privind informațiile de tip Fake News.

Postarea publicată de prorectorul Mihai Dimian:

Facsimil de pe clasamentul QS World University Ranking în care se poate observa că universitățile sunt aranjate în ordine alfabetică: 
clasamentul QS World University Ranking
Mai nouă Mai veche