Pelerinaj de patru zile la Suceava în cinstea Sfântului Ioan cel Nou. Programul și traseul procesiunii de pe străzile orașului

Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava va organiza în perioada 22-25 iunie obișnuitul pelerinaj cu ocazia cinstirii ocrotitorului spiritual.

În acest an, la sărbătoarea „Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” va fi un pelerinaj de patru zile în Cetatea de Scaun, dar și un amplu program liturgic și cultural.

Joi, 22 iunie, începând cu ora 18:00, pelerinii sunt invitați să ia parte la Procesiunea „Calea Sfinților”. Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou va fi purtată de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava.

Evenimente
 • În dimineața zilei de vineri, 23 iunie, va fi săvârșită Sfânta Liturghie, iar de la ora 18:00 va avea loc un moment artistic devenit tradiție în ajunul hramului, concertul de muzică bizantină.
 • Programul liturgic va continua pe altarul exterior din incinta ansamblului monastic cu slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou și cu Sfânta Liturghie de noapte, oficiată în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale.
 • Sâmbătă, 24 iunie, când este pomenită aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei împreună cu mai mulți ierarhi.
 • Programul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” va continua cu „Parastasul Voievozilor”, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, săvârșită în Cetatea de Scaun a Sucevei.

Traseul procesiunii
 • Ieșirea din curtea Catedralei Arhiepiscopale cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou se va face pe Strada Ion Vodă Viteazu.
 • Prima oprire din cadrul procesiunii va fi la Biserica „Învierea Domnului”.
 • În continuare, procesiunea se va îndrepta spre Strada Ana Ipătescu, cu opriri la Biserica Domnițelor și la intersecția cu Strada Mirăuților. Se va merge apoi pe Strada Petru Rareș, cu oprire la Biserica „Sfântul Dumitru”, și se va continua pe Strada Curtea Domnească – Strada Vasile Alecsandri – Strada Mihai Eminescu, următoarea oprire fiind la Biserica „Sfântul Nicolae”.
 • De aici se va pleca pe Strada Mărășești spre Biserica „Nașterea Domnului” (Catedrala), unde va fi cea de-a cincea oprire.
 • În continuare, se va merge pe Bulevardul George Enescu și Strada Universității, o nouă oprire fiind prevăzută în intersecția Nordic.
 • Următoarea oprire va avea loc în fața Universității „Ștefan cel Mare”. De aici se va pleca pe Bulevardul 1 Mai, apoi pe Strada Mihai Viteazu, până la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, pentru o altă oprire.
 • Traseul va continua pe Strada Trandafirilor, prin parcarea Hotelului Bucovina, până la Prefectura Suceava, unde va fi cea de-a zecea oprire, iar apoi se va coborî pe Strada Mitropoliei până la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.
Mai nouă Mai veche