Buletin de presă, 28 iulie 2023 - IPJ Suceava

poliție control rutier
Atenție la conducerea bicicletelor pe drumurile publice!

La 27.07.2023, orele 12:15, un tânăr în vârstă de 19 ani, din com. Vulturești, se deplasa cu bicicleta, pe DC 13 din com./sat Boroaia, din direcția Bogdănești-Boroaia, moment în care s-a dezechilibrat și a căzut de pe bicicletă în șanțul de pe partea dreaptă, conform direcției sale de mers.
Biciclistul a suferit leziuni și escoriații și i-au fost acordate îngrijiri medicale la fața locului de către un echipaj SMURD, după care a fost transportat la Spitalul mun. Fălticeni pentru investigații suplimentare.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.


La data de 27.07.2023, în jurul orelor 1335, o femeie de 37 ani, din orașul Gura Humorului, în timp ce conducea bicicleta pe str. Ștefan cel Mare, de pe raza localităţii Gura Humorului, din direcţia Frasin către Păltinoasa, s-a dezechilibrat, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers căzând pe partea carosabilă.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a biciclistei, care a fost transportată la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului.
Femeia a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.


Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
  • Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
  • Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
  • Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
  • Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
  • Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

Atenție! Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).
Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).
Alege Viața! Respectați legea când conduceți bicicletele pe drumurile publice!


Material lemnos confiscat de polițiști


La data de 27.07.2023, în jurul orei 19:45, echipajul de poliție din cadrul Poliției Orașului Vicovu de Sus, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a identificat și oprit pentru control, pe DJ 209G pe raza comunei Straja, o autoutilitară care era acoperită cu o prelată.
În urma verificărilor efectuate s-a constat faptul că autoutilitara transporta material lemnos, fără aviz de însoțire. Conducătorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui bărbat de 30 ani, din com./sat Straja.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că șoferul nu deține aviz de însoțire a materialului lemnos transportat.
Conducătorul autoutilitarei a fost condus la Ocolului Silvic Brodina, iar organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, stabilind că șoferul a transportat cantitatea de de 2,845 m3 lemn lucru gater.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată, s-a dispus confiscarea cantității de 2,845 m3 lemn foc lemn lucru gater în valoare de 1479 lei, întreaga cantitate de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Brodina.
Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010 modificată și conform OUG 195/2002.


Dosare penale la regimul rutier

La 27.057.2023, ora 20:05, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției Mun. C-lung. Moldovenesc aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control pe strada Calea Bucovinei din mun. C-lung. Moldovenesc autoturismul la volanul căruia se afla un bărbat de 35 de ani, din sat Slătioara, com. Stulpicani. Acesta a furnizat iniţial date false referitoare la identitatea sa, respectiv datele de identitate ale fratelui său.
S-au efectuat verificări în bazele de date constatand faptul ca șoferul nu are dreptul de a conduce, având permisul de conducere ANULAT.
Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o concentrație de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.


La 27.07.2023, în jurul orei 20:55, în timp ce polițiștii SPR 11 Pojorâta efectuau serviciul de supraveghere și control trafic pe DJ 175, pe raza localității Fundu Moldovei, au oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat din com. Fundu Moldovei, sat Colacu, care a declarat verbal faptul că nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie auto.
Cel în cauză a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că șoferul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie auto.
S-a întocmit dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.


La 27.07.2023, orele 20.50, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Solca, în timp ce efectuau serviciul de patrulare conform planificării, pe raza orașului Solca, pe strada Independenței, au oprit ATV-ul condus de către o persoană de sex feminin având și două pasagere tot de sex feminin.
Conducătoarea ATV-ului a fost identificată în perosna unei femei în vărstă de 30 ani, cu domiciliul în orașul Solca, care a declarat verbal că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Aceasta a fost testată cu aparatul alcootest rezultatul fiind 0.00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.


La 27.07.2023, ora 2335, echipajul Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Municipiului C-lung Moldovenesc a oprit pentru control pe str. Tudor Vladimirescu din mun. C-lung Moldovenesc autoturismul condus de către un bărbat de 43 de ani, din mun. C-lung Moldovenesc. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cel în cauză a fost condus la Spitalul Municipal C-lung Moldovenesc, acolo unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.
Mai nouă Mai veche