Buletin de presă, 31 iulie 2023 - IPJ Suceava

mașină de poliție
Șofer reținut de polițiști după o urmărire în trafic

La data de 30.07.2023, în jurul orei 17:10, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au fost sesizați prin intermediul S.N.U.A.U. 112 de către un bărbat cu privire la faptul că a avut loc o altercație în trafic cu șoferul unui alt vehicul tip microbuz, pe raza localității Bilca.
Avînd în vedere cele sesizate, polițiștii au procedat la efectuarea de verificări pe DJ 178C de pe raza com.Bilca, jud. Suceava, ocazie cu care, au identificat în trafic autoutilitara indicată, ce se deplasa pe direcția orașVicovu de Sus – com. Frătăuții Noi.
S-a procedat la efectuarea semnalelor regulamentare de oprire, acustice și luminoase, însă conducătorul auto nu s-a conformat, a mărit viteza și și-a continuat deplasarea. Acesta circula haotic încercînd să scape de autospeciala de poliție care se afla în spatele său. După aproximativ 800 metri de urmărire pe DJ 178 C, de pe raza com.Bilca, jud. Suceava, s-a reușit blocarea în trafic a autoutilitarei.
S-a procedat la extragerea forțată a conducătorului auto din autoutilitară și întrucât se manifesta agresiv a fost imobilizat prin aplicarea cătușelor.
Conducătorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 32 ani, din com.Bilca, jud. Suceava. Acesta deține permis de conducere valabil, iar autoutilitara pe care o conducea avea toate documentele valabile.
Conducătorul autoutilitarei emana halenă alcoolică și a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, iar la Spitalul Municipal Rădăuți a refuzat prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitatea a alcoolemiei, în prezența cadrelor medicale.
S-a întocmit dosar penal cu privire la infracțiunea de ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prev. şi ped. de art. 337 din Codul Penal.
Polițiștii au administrat material probator și au dispus continuarea cercetărilor pentru săvîrșirea infracțiunii de ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prev. şi ped. de art. 337 din Codul Penal, față de șoferul de 32 de ani dispunându-se măsura reținerii pentru 24 de ore și introducerea în arestul IPJ Suceava.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 30.07.2023, ora 15.33, patrula din cadrul S.P.R. 7 Mălini, a obținut o informație despre faptul că o persoană conduce autoturismul pe raza satului Bogata, com. Baia, jud. Suceava și este sub influența băuturilor alcoolice.
Echipajul de poliție, l-a identificat pe șoferul în cauză în timp ce conducea autoturismul pe str. Înv. Rădășanu Gheorghe la intersecția cu D.J. 155 P Bogata.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o alcolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul mun. Fălticeni, unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
De asemenea, cu ocazia verificării în bazele de date s-a stabilit faptul că șoferul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de “conducerea sub influenţa alcoolului”, faptă prev.şi ped. de art.336 alin.1, din Codul penal și ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 1 din Codul penal.


La data de 30.07.2023, în jurul orei 21.50, echipajul de poliție din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, a procedat la oprirea unui autoturism care se deplasa de DC 11 din localitatea Fântâna Mare, jud. Suceava.
La volanul autoturismului a fost identificată o femeie de 37 ani, din mun. Fălticeni, care a fost testată cu aparatul alcooltest rezultatul fiind 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Femeia a fost condusă la Spitalul municipal Fălticeni în vederea recoltării de mostre biologice, refuzând acest lucru.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prev. şi ped. de art. 337 din Codul Penal.


La data de 30.07.2023, ora 23.50, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza SPR 12 Preutești, patrula a fost sesizată prin S.N.U.A.U.112 despre faptul că un șofer băut a acroșat un gard pe raza satului Petia, com. Bunești.
A fost identificată apelanta care a declarat verbal că după incident conducătorul auto a plecat de la locul faptei.
În urma investigațiilor efectuate pe raza satului Petia a fost identificat autoturismul condus de o persoană de sex masculin. S-a procedat la oprirea autoturismului, fiind identificat conducătorul auto carea fost testat cu aparatul etilometru din dotare, rezultatul testului fiind de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a nivelului alcoolemiei în sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal, care va fi soluționat procedural.


La data de 31.07.2023, în jurul orei 03:10, patrula din cadrul Postului de Poliție Brodina, în timp ce efectua serviciul de îndrumare, supraveghere şi control al traficului rutier, cu autospeciala din dotare, pe strada Calea Bucovinei, de pe raza orașului Vicovu de Sus, jud. Suceava, a efectuat semnal regulamentar de oprire a autoturismlui care circula din direcția Vicovu de Sus către Straja.
Conducătorul auto a fost identificat în persoanaunui bărbat cu domiciliul în orașul Vicovu de Sus, jud. Suceava, posesor al permisului de conducere, având dreptul de a conduce valabil. În calitate de pasager a fost identificată soția acestuia, iar pe bancheta din spate a fost identificat fiul acestuia în vărstă de 9 ani.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea sus-numitului cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În continuare, s-a procedat la conducerea șoferului la Spitalul municipal Rădăuţi în vederea recoltării mostrelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, unde acesta și-a dat consimțământul în vederea recoltării, fiind astfel recoltate două probe biologice de sânge.
Șoferului i s-a retinut permisul de conducere, fiindu-i eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) din Codul Penal, urmând ca în urma administrării probatoriului să fie înaintat cu soluție procedurală către unitatea de parchet.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 30.07.2023, ora 12:53, Poliţiei Municipiului Suceava a fost sesizată despre faptul că pe DN 29, pe raza localităţii Dumbrăveni, jud. Suceava, s-a produs un accident de circulație.
La data de 30.07.2023, în jurul orei 12:50, un bărbat în timp ce conducea autoturismul marca Volkswagen Polo pe DN 29 în localitatea Dumbrăveni, din direcția mun. Suceava către mun. Botoşani, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, pătrunzând pe sensul opus de mers, după care a intrat în coliziune cu stâlpul de sustinere a reţelei electrice.
În urma coliziunii, atât pasagera de pe scaunul din dreapta faţă, cât şi șoferul au suferit leziuni ușoare, fiind transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului mun. Suceava.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior, în aplicarea prevederilor art. 190 C.p.p. fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii ”vătămare corporală din culpă”, faptă prev. de art. 196 alin. (2),(3),(4) din Cod penal.


Atenție la conducerea bicicletelor pe drumurile publice!

La data de 30.07.2023, în jurul orelor 22:15, polițiștii din cadrul Poliției Mun. Rădăuți au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la producerea unui eveniment rutier în interiorul localității Arbore.
S-a constatat că la data de 30.07.2023, în jurul orelor 22:00, un bărbat din comuna/sat Arbore, jud. Suceava, în timp ce se deplasa în calitate de biciclist pe DJ178, pe raza localității Arbore, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea carosabilă.
Biciclistul emana halenă alcoolică, însă nu a putut fi testat cu aparatul etilometru din cauza stării avansate de ebrietate.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.


La data de 30.07.2023, ora 22.41, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești a fost sesizată prin SNUAU 112, de către un bărbat cu privire la faptul că a căzut de pe bicicletă și s-a lovit la cap, în localitatea Hurjuieni.
In urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că la data de 30.07.2023, în jurul orei 22.30, biciclistul, fiind sub influența băuturilor alcoolice, se deplasa către locuința de domiciliu, conducând o bicicletă, pe un drum comunal din localitatea Hurjuieni, județul Suceava, împrejurări în care s-a dezechilibrat și a căzut, lovindu-se cu capul de sol.
Polițiștii au întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de ”Vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (1) din Codul penal, cauza urmând a fi soluționată procedural.


Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
  • Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
  • Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
  • Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
  • Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
  • Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.


Atenție! Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).
Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).
Alege Viața! Respectați legea când conduceți bicicletele pe drumurile publice!

Mai nouă Mai veche