IPJ Suceava: 2.697 de permise auto reținute în prima jumătate a anului 2023

În primele 6 luni ale anului 2023, polițiștii suceveni au realizat 10.420 testări cu aparatele etilotest și 585 testări cu aparatele drugtest.

În primul semestru au fost constatate 740 de infracțiuni la regimul rutier și au fost reținute 2.697 de permise auto, fiind aplicate și 18.998 de sancțiuni contravenţionale.

Măsurile ferme au continuat față de cei care au consumat alcool și au săvârșit și alte infracțiuni la regimul rutier, fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore și introducerea în arestul IPJ Suceava față de zeci de șoferi.

Reamimtim că la data de 10 iulie 2023, a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea numărul 213/2023.

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
Reamintim faptul că alcoolul, drogurile și volanul sunt incompatibile!

Nu conduceți sub influența acestor substanțe și nu vă urcați în mașină cu cineva care a consumat alcool ori substanțe psihoactive.

IPJ Suceavaa
Mai nouă Mai veche