Rezultatele programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” la Suceava

Școala Gimnaziala Ion Creanga Suceava
Cele 8 inițiative comunitare din Suceava finanțate prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” își anunță rezultatele: peste 60 de activități inovatoare și peste 3.000 de participanți.

Mobilizare impresionantă a comunității sucevene pentru a răspunde provocărilor locale din domeniile educație și protejarea mediului: 8 inițiative comunitare activate de Fundația Comunitară Iași, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțate de Lidl România cu peste 245.000 de lei, au însemnat, în 9 luni, zeci de acțiuni de voluntariat la care au participat peste de 3.000 de suceveni.

Fundația Comunitară Iași anunță finalizarea cu succes a celor 8 inițiative comunitare câștigătoare prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Timp de aproape 9 luni, grupurile de lucru din Suceava au implementat soluții civice la probleme locale din domeniile educație și protejarea mediului, beneficiind de îndrumare din partea Fundației Comunitare și de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 245.000 de lei din partea Lidl România. Programul s-a desfășurat simultan în Suceava și alte patru orașe din țară în cadrul ediției a IV-a.

La Suceava, cele două direcții strategice au fost abordate în mod creativ și variat în opt inițiative comunitare care au însumat peste 60 de acțiuni pentru comunitate, peste 700 de ore de voluntariat și un număr care a depășit 3.000 de participanți. În căutarea unor răspunsuri locale la provocări de educație și protejarea mediului, 53 de iniţiatori cu spirit civic au colaborat pentru un oraș mai bun. 

Activitățile celor opt proiecte sucevene ilustrează diversitatea inițiativelor din cadrul programului, incluzând revitalizarea spațiilor verzi, ateliere de orientare în carieră, crearea de broșuri/picționare, cursuri pentru adulți, activități de integrare a copiilor cu autism, precum și ateliere de robotică și imprimare 3D. Dintre aceste acțiuni, s-au evidențiat rezultate precum:
  • Elevii școlii gimnaziale „Ion Creangă” au beneficiat pe parcursul programului de variate ateliere de dezvoltare personală prin dans, artă, sport și acvaristică. Activitățile desfășurate i-au ajutat pe cei 416 elevi să se cunoască mai bine între ei, să exerseze toleranța, empatia și să petreacă timp de calitate alături de alți elevi din clase diferite.
  • Reamenajarea spațiului verde din curtea școlii „Miron Costin” a presupus muncă în echipă, implicând atât cadrele didactice, cât și elevii. Hub-ul verde este acum un spațiu de lucru interactiv, deschis pentru dezbateri, activități științifice și culturale și pentru desfășurarea orelor în aer liber.
  • Roboții Photon s-au înfruntat într-o competiție la Humulești. Copiii au construit turbini eoliene, rovere, ventilatoare, alarme și lămpi folosind kit-urile Snapcircuit și LegoWeDo. Activitățile STEM i-au încurajat să fie creativi și să gândească critic, iar cei 200 de elevi implicați în demers au impresionat prin inventivitate.
  • 800 de suceveni, adulți, copii și cadre medicale, au participat la cursurile de puericultură susținute în mod gratuit în cadrul proiectului „Cuibul mamei”. Numărul mare de participanți a confirmat necesitatea unor astfel de întâlniri.

„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” desfășurat la Suceava a venit ca un răspuns la nevoile și provocările reale ale comunității în domeniile educație și protejarea mediului, acestea fiind identificate de Fundația Comunitară Iași pe parcursul a două luni de cercetare și dialog cu administrația locală și societatea civilă.
Mai nouă Mai veche