VIDEO Concursul Hard Enduro Bucovina a fost interzis din cauza zgomotului, în timp ce munții din Sadova răsună de drujbe și TAF-uri care taie pădurea

Organizatorii concursului Hard Enduro Bucovina au anunțat că ediția din acest an, care urma să se desfășoare la finalul acestei săptămâni, va fi anulată după ce nu au primit aprobarea autorităților pentru desfășurarea evenimentului. 

Mai exact, concursul urma să se desfășoare în jurul Iezerului Sadova, zonă inclusă în situl Natura 2000 „Obcina Feredeului”. Custode al sitului este Agenția Națională a Ariilor Protejate, instituție ai cărei reprezentanți au respins solicitarea organizatorilor privind autorizarea desfășurării competiției din cauza zgomotului produs de moto-cross-uri. 

Pe de altă parte, chiar în zona în care ar fi urma să se desfășoare competiție pot fi auzite, de dimineață până seară, motare de drujbe și TAF-uri care explotează pădurea din aria protejată.

Mesajul publicat pe Facebook de organizatorii Hard Enduro Bucovina

„După eforturi zadarnice cu ANANP (Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate) și noile legi în vigoare, care permit drujbele și tafurile în siturile Natura 2000 și se opun câtorva enduriști o dată pe an, vă anunțăm cu mare părere de rău că ediția de anul acesta se amână pe anul viitor.
Datorită legii 57/ 2007, alineatul 2, am fost anunțați de către această agenție înființată peste noapte, înainte de competiție, că traseul propus de noi pentru această ediție este interzis, deoarece se află în aria Natura 2000:
„Accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafața ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere și a terenurilor special amenajate și semnalizate în acest scop”.
Noi, echipa Hard Enduro Bucovtina protejăm natura, susținem orice activitate și proiect sustenabil și nu intenționăm nicidecum să o afectăm în vreun fel. Cu toate acestea, domnul Călin Apetroaie de la ANANP susține clar și răspicat ca nu va aviza desfășurarea acestui concurs, deoarece el, impreună cu membrii acestei instituții, au interesul de a „proteja” natura, ascunzând tăierile ilegale din majoritatea siturilor.
Am muncit mult, am avut lângă noi oameni faini care ne-au susținut, ne-au ajutat și le suntem recunoscători. 
Vă așteptăm cu mare drag în 2024 la un DOUBLE EDITION incendiar.
P.S.: Urmăriți videoul din primul comentariu, cum “protejează” cei de la ANANP situl Natura 2000. Video de pe traseul Hard Enduro Bucovina ediția 2023.”

Mai nouă Mai veche