Bicicliști băuți depistați de polițiști pe drumurile din județul Suceava

Evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor și conducătorilor de mopede – Atenție la conducerea bicicletelor și mopedelor pe drumurile publice!

În ultimele zile polițiștii au desfășurat activități de informare și responsabilizare a bicicliștilor și mopediștilor, în condițiile în care această categorie de participanți la trafic este implicată în multe evenimente rutiere. Totodată, se constată că mulți bicicliști și conducători de mopede folosesc aceste vehicule după ce au consumat alcool, riscul victimal și de accident fiind mult crescut.


Și în cursul zilei de ieri, 02.09.2023, ora 11.28, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată despre faptul că str. Nufărului din loc. Moara, s-a produs un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.
Echipa operativă s-a deplasat la locul accidentului și a stabilit faptul că în jurul orei 11:20, un bărbat a condus mopedul având dreptul de a conduce ,,CU RESTRICTII – SUSPENDAT” în loc. Moara, sat Bulai, a pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a autoaccidentat, după ce a căzut de pe vehicul.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior i s-au recoltat mostre biologice de sânge, necesare pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei, la secţia U.P.U. a Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, după ce și-a dat consimțământul în acest sens.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (1) şi (4) din Codul penal, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută de art. 335 alin. (2) din Codul Penal și “conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. 1 din Codul penal.


Tot ieri, 02.09.2023, ora 21:20, Poliția Orașului Siret a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că pe raza com. Grămești s-a produs un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului iar în urma primelor verificări efectuate, au constatat că în jurul orei 21:15, un bărbat în vârstă de 39 ani, din orașul Siret, jud. Suceava, conducea autoturismul pe D.J. 291 A, pe raza com. Grămești, având direcția de deplasare dinspre centrul com. Grămești către orașul Siret și a acroșat pe un biciclist în vârstă de 59 ani, din com. Grămești, jud. Suceava, situație în care biciclistul a fost proiectat pe partea carosabilă.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a biciclistului.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ după care i s-au recoltat probe biologice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În urma testării cu aparatul etilotest a biciclistului, a rezultat faptul că acesta avea o alcoolemie de 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,vătămare corporală din culpă” faptă prev. și ped. de art. 196 alin.1 din Codul Penal, cercetările fiind continuate de polițiștii formațiunii rutiere Siret.


ATENȚIE CRESCUTĂ LA TRAFICUL RUTIER PE DOUĂ ROȚI!

Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți, polițiștii suceveni transmit:

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:
 • În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
 • Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
 • Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
 • Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
 • Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
 • Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.


Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:
 • Deși prezenta motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.
 • Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
 • Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
 • Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.
 • Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.
 • Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
 • Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.
 • Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.


Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE:

Din fericire, evenimentele rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice nu constituie un fenomen, fiind mai degrabă sporadice, dar utilizarea acestora de către cetățeni are un trend ascendent.

Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:
 • Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
 • Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.
 • Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Poliţiştii suceveni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.


Nu consumați alcool și vă urcați la volan!

La data de 02.09.2023, ora 17:40, echipajul de poliţie aflat în serviciu a fost sesizat despre faptul că un bărbat care a consumat băuturi alcoolice s-a urcat la volanul unui autoturism și a plecat spre municipiul Suceava.
Având în vedere sesizarea patrula s-a deplasat pe DJ 208 A spre municipiul Suceava ocazie cu care a fost identificat circulînd pe contrasens un vehicul care la vederea echipajului de poliție s-a conformat semnalului de oprire acustic – luminos de la autospeciala de poliție.
Șoferul a fost identificat în persoana unui bărbat din municipiul Suceava, acesta emanând halenă alcoolică, motiv pentru care s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest din dotarea Secției de Poliție nr. 2 Ipotești, rezultatul fiind de 1,28 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În continuare, s-a procedat la conducerea șoferului la Spitalul Judeţean de Urgenţe Sf. Ioan cel Nou Suceava – Unitatea Primiri Urgenţe unde i s-au prelevat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de ,,conducerea unui vehicol sub influența alcoolului”, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin.1 din Codul penal.
Mai nouă Mai veche