Buletin de presă, 1 septembrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 1 septembrie 2023 - IPJ Suceava
Peste 360 de sanțiuni aplicate de polițiști în cadrul unei acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră

În contextul situaţiei operative existente la nivelul judeţului Suceava, în scopul impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, în perioada 29 - 30.08.2023, Serviciul Rutier – IPJ Suceava, împreună cu formaţiunile rutiere din cadrul I.P.J. Suceava au organizat şi executat acțiuni preventiv-reactive, pentru prevenirea accidentelor produse pe fondul vitezei excesive.
În cadrul aciunii au fost aplicate 362 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe (209 sancțiuni) fiind aplicate pentru depășirea regimului legal de viteză.
Valoarea contravenţiilor este de 191.810 lei.
De asemenea, polițiștii au reținut și 48 de persmise de conducere (viteză – 31, depăşire – 9, altele cauze – 8) și au retras 5 certificate de înmatriculare.


Dosar penal și vehicul indisponibilizat de polițiști pentru conducere fără permis și lipsă RCA

La data de 31.08.2023, ora 22:00, Polițiștii din cadrul S.P.R.1 Vadu Moldovei, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza com/sat Vadu Moldovei, jud. Suceava, pe DC 10 Ciumulești, au oprit pentru control un autoturism care circula pe relația Vadu Moldovei-Ioneasa.
S-au solicitat conducătorului auto documentele prevăzute de lege pentru control, ocazie cu care acesta a transmis că nu are asupra sa niciun document.
Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui bărbat din com. Forăști, sat Ruși jud Suceava. Fiindu-i solicitat permisul de conducere, aceasta a precizat că nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.
S-a procedat la interogarea bazelor de date și s-a constatat că șoferul nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.
Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Pentru conducerea autoturismului fără a deține permis de conducere a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 1 Cod Penal.
Pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice și lipsa documentelor prevăzute de lege, șoferul a fost sancționat contravențional cu amenzi în cuantum de 1305 lei.
De asemenea, pentru lipsa poliței RCA pentru vehiculul condus șoferul a fost sancționat contravențional, fiind reținute plăcuțele cu numerele de înmatriculare și procedându-se la imobilizarea vehiculului până la remedierea situației.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 31.08.2023, în jurul orei 12.00, o femeie de 58 de ani din com/sat Rădășeni, jud. Suceava, în timp ce conducea autovehiculul pe str. Calea Unirii din mun. Suceava, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare a pătruns pe trotuarul din partea dreaptă și intrat în coliziune cu un stâlp de electrcitate.
În urma impactului a rezultat vatămarea corporală ușoară a conducătoarei auto și a 4 pietoni care se aflau pe trotuar în zona producerii accidentului rutier.
Conducătoarea auto au fost testată cu aparatul etilotest iar rezultatul a fost 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat iar ulterior la sediul Spitalului Județean Suceava i s-a recoltat o mostră biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „Vătămare corporală din culpă”.


La data de 31.08.2023, în jurul orelor 19:15, un bărbat, în timp ce conducea autoturismul drumul național DN17, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu alte două autoturisme.
În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea ușoare a două pasagere dintr-un autoturism.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, iar ulterior acestora li s-au prelevat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (2),(3) și (4) din Codul penal.


Dosar penal la regimul rutier

La data de 31.08.2023 ora 09:50, patrula din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, în timp ce efectuau activități pe linie de poliție rutieră pe raza de competență, pe raza satului Mitocu Dragomirnei, comuna Mitocu Dragomirnei, județul Suceava, respectiv pe DJ 208 U, a procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire a unui autoturism condus de către o femeie.
După ce s-au legitimat și și-au declinat calitatea, polițiștii au solicitat acesteia să înmâneze documentele personale si cele ale autoturismului în vederea efectuării controlului. Cu această ocazie, conducătoarea auto a înmânat certificatul de înmatriculare, polița RCA valabilă și actul de identitate, precizând faptul că nu are asupra sa permisul de conducere.
Astfel, s-a stabilit faptul că la volanul autoturismului se afla o femeie de 50 ani, domiciliată în sat Mitocu Dragomirnei.
În urma interogării bazelor de date ale Poliție Române s-a constatata faptul că femeia are dreptul de a conduce suspendat.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de: conducerea unui vehicul fără permis de conducere faptă prev.și ped. de art. 335 alin. 2 Cod Penal urmând a fi soluționat procedural de lucrătorii Secției 8 Poliție Rurală Adâncata.


La 31.08.2023, ora 18:09, un echipaj al Poliției or. Gura Humorului a oprit autoturismul condus de către un bărbat de 70 de ani, care circula pe str. M Kogălniceanu, din localitate.
Șoferul a prezentat un document tip permis de conducere, existând însă indicii că acesta ar fi fals.
S-au efectuat verificări în bazele de date aparținând Poliției Române, ocazie cu care s-a constatat că bărbatul nu figurează cu permis de conducere. Șoferul a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ.
S-a întocmit dosar penal pentru infracțiunea de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 2 C. Penal.


La data de 31.08.2023, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Suceava, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza mun. Suceava, la ora 19:35 au observat pe str. C. Burdujeni un autoturism avea o deplasare sinuoasă. S-a procedat la oprirea regulamentară a acestuia şi întrucât conducătorul auto, emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilometru rezultatul fiind pozitiv, respectiv 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat. În continuare acesta a fost condus la UPU Suceava unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin.1 din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche