Buletin de presă, 16 septembrie 2023 - IPJ Suceava

Un nou ordin provizoriu de protecție emis de către polițiști

La data de 15.09.2023, ora 12:55, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie cu privire la faptul că fiica sa majoră a fost agresată fizic de către concubinul său.
Polițiștii s-au deplsat cu operativitate la fața locului unde a fost identificată partea vătămată care a relatat faptul că în jurul orei 12.50, pe fondul unui conflict spontan din cauza geloziei, a fost agresată fizic de către concubinul său. Totodată, acesta i-a distrus telefonul mobil.
Femeia nu a dorit intervenția unui echipaj echipaj de ambulanță în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate, precizând faptul că nu este necesar acest lucru.
S-a procedat la întocmirea formularului de evaluare a riscului, iar prin prisma răspunsurilor oferite de către victimă a rezultat faptul că există risc iminent asupra vieții, sănătății și integrității corporale a acesteia.
Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva agresorului pe o perioadă de 5 zile.
În cauză, s-a înregistrat un dosar de cercetare penală cu privire la săvârșirea infracțiunilor de „violență în familie”, faptă prev. și ped. de art. 199 alin(1) raportat la art. 193 alin. (1) din Codul penal și „distrugere”, faptă prev. și ped. de art. 253 alin.(1) din Codul Penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin.(1) din Codul Penal, dosar ce urmează a fi soluționat procedural.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 15.09.2023, ora 08:25, poliția a fost sesizată prin SNAU 112, cu privire la faptul că în mun. Suceava, pe str. 22 Decembrie, s-a produs un accident de circulaţie.
În baza sesizării echipa operativă constituită la nivelul Poliției Municipiului Suceava, Biroul-Rutier, s-a deplasat la locul faptei, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat că la data de 15.09.2023, în jurul orei 08:20, un bărbat de 53 ani din com. Adâncata, în timp ce conducea autoturismul, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, părunzând pe sensul opus de deplasare și intrând în coliziune cu un stâlp de iluminat, aflat în afara părții carosabile.
În urma accidentului rutier, a rezultat decesul șoferului de 53 de ani și vătămarea corporală ușoară a unei tinere de 18 ani, pasageră în autoturism.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 al. 2,3 din C. Pen și ”ucidere din culpă” faptă prev. şi ped. de art. 192 al. 1 din C. Pen.


La data de 16.09.2023, ora 02.12, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată de către lucrătorii din cadrul SPR 3 Marginea cu privire la faptul că pe raza loc. Marginea a avut loc un accident rutier în urma căruia o persoană a suferit leziuni fizice.
În baza sesizării s-a constituit echipa operativă la nivelul Poliției Municipiului Rădăuți care s-a deplasat la fața locului, constatând că la data de 16.09.2023, în jurul orei 01.30, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Com. Horodnic de Jos, jud. Suceava, a condus autoturismul pe DN 17A dinspre com. Sucevița, având direcția de deplasare spre com. Marginea, având ca pasager pe un alt tânăr în vârstă de 20 de ani din com. Horodnic de Sus, iar când a ajuns într-o curbă a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu un gard. După producerea impactului șoferul a condus autoturismul până pe drumul comunal neclasificat din com. Sucevița și a oprit pentru a vedea ce avarii prezintă autoturismul.
Polițiștii din cadrul SPR 3 Marginea s-au deplasat la locul indicat și identificat lângă autoturism pe șoferul de 20 ani care a relatat verbal faptul că el a condus autoturismul, fapt confirmat și de către celalalt tânăr care a fost pasager.
Întrucât pasagerul acuza dureri la nivelul capului, polițiștii au solicitat intervenția unui echipaj de ambulanță.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit faptul că șoferul de 20 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie auto.
De asemenea, șoferul a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, acestuia fiindu-i recoltate probe biologice de sânge, la Spitalul Municipal Rădăuți în vederea stabilirii alcoolemiei. În urma testării cu aparatul drug-test rezultatul a fost negativ.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.


Dosare penale la regimul rutier

În data de 16.09.2023, orele 02:10, polițiștii din cadrul Poliției Mun. Rădăuți, B.O.P. au oprit pentru control pe strada Calea Bucovinei, un autoturism la volanul căruia identificat a fost identificat un bărbat care emana halenă alcoolică.
Polițiștii au procedat la testarea sa cu aparatul etilometru, acesta indicând valoarea de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți unde, cu acordul său, i-au fost prelevate două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”, faptă prev. de art. 336, alin. 1 din Codul penal.


La data de 15.09.2023, ora 19:05, polițiștii din cadrul SPR 9 Șcheia, au obținut o informație cu privire la faptul că pe D.N. 17 din localitatea Trei Movile, jud Suceava, un autoturism este condus de un șofer care se află sub influența băuturilor alcoolice.
A fost identificat autoturismul care se afla staționat, cu motorul oprit, iar lângă autoturism au fost identificate 2 persoane de sex feminin, din care una majoră și una minoră și o persoană de sex masculin.
În continuare, după declinarea calității s-a procedat la legitimarea persoanelor identificate lângă autoturism.
Fiind întrebat cine a condus autoturismul, bărbatul care emana halenă alcoolică, a afirmat faptul că vehiculul a fost condus de o cunoștință care nu se mai afla la fața locului. Totodată, acesta a declarat verbal că este proprietarul autoturismului.
Din discuțiile purtate cu cele două femei a rezultat faptul că autoturismul a fost condus de către bărbatul aflat în compania lor, de pe raza municipiului Suceava până în localitatea Trei Movile, județul Suceava.
Ținând cont de aspectele sesizate și de cele constatate precum și de faptul că bărbatul emana halenă alcoolică, s-a încercat testarea acestuia cu aparatul etilotest în vederea stabilirii alcoolemiei, insă acesta inițial a refuzat.
Ulterior, i s-a adus la cunoștință faptul că urmează să fie condus la U.P.U Suceava în vederea recoltării de probe biologice, însă acesta a refuzat devenind agitat, motiv pentru care s-a procedat la imobilizarea și încătușarea sa.
În continuare, dându-și acordul, bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-a adus la cunoștință faptul că urmează să fie condus la o unitate sanitară în vederea recoltării probelor biologice de sânge.
Referitor la aceste aspecte, bărbatul nu a fost de acord să i se recolteze probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, la Spitalul Județean de Ugențe ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în prezența medicului de gardă, refuzând semnarea documentelor întocmite în acest sens.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii „Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prev. și ped. de art. 337 Cod Penal.
Mai nouă Mai veche