Drona rusească prăbușită în România era probabil de spionaj. Nu avea încărcătură explozivă

Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și e posibil să fi fost folosită pentru spionaj, au declarat pentru Digi24.ro surse implicate în ancheta demarată de autoritățile românești.

După primele investigații făcute de specialiștii MApN, ar rezulta că drona a zburat la mică altitudine, motiv pentru care nu a apărut pe radare, și e posibil să fi fost avariată și scăpată de sub control.

„A ars doar combustibilul”, susțin sursele citate.

Ancheta continuă și mâine vor fi analizate toate componentele găsite la câțiva metri de malul Dunării.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a recunoscut, miercuri, că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, în localitatea Plaurul, care se alfă pe celălalt mal al Dunării de portul Ismail, atacat în ultimele zile de ruși.

Cu o zi în urmă, oficialii de la București negau că vreo dronă trimisă de ruși împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre ar fi căzut pe teritoriul României.

Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri că a solicitat „o investigație de urgență și profesionistă”. Șeful statului a adăugat că „dacă se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă”.

El a explicat și de ce autoritățile au făcut declarații contradictorii pe acest subiect.

„În situația în care ne aflăm, în situația de război la granița noastră, trebuie să înțelegem că avem o situație fluidă, cum spun experții. Deci astăzi, avem altă situație decât ieri, asta este. Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credință și în baza dovezilor de care am dispus noi. Nu putem să facem afirmații care angajează statul român în baza unor supoziții. Trebuie să avem dovezi”, a spus Iohannis.

Ucrainenii au spus încă de luni că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României și susțineau că au dovezi în acest sens. Inițial, autoritățile române i-au contrazis.
Mai nouă Mai veche