Tractor folosit de hoții de lemne, sechestrat de polițiști, la Poiana Negrii

Tractor folosit de hoții de lemne, sechestrat de polițiști, la Poiana Negrii
În luna septembrie polițiștii au identificat peste 30 de transporturi ilegale de material lemnos, fiind confiscat în cadrul acțiunilor de verificare și control aproape 500 de metri cubi material lemnos. În cursul zilei de ieri au fost identificate alte patru transporturi ilegale, polițiștii confiscând și un tractor în valoare de cca. 10.000 Euro folosit la tăierea ilegală și transportul unor arbori.


La 29.09.2023, orele 14:50, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DN 17A, raza com. Sucevița, jud. Suceava.
S-a stabilit că autoutilitara era condusă de către un bărbat din com. Pomârla, jud. Botoșani, iar în urma controlului efectuat s-a constatat că transporta materiale lemnoase, fără a deține documente specifice de transport.
S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitară nu există emis aviz de însoțire care să ateste proveniența materialelor lemnoase, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare de pe raza com. Marginea, jud. Suceava, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 4,167 m.c. bușteni pentru gater rășinoase, conform carnetului de inventariere intocmit de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea.
Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a), pct. 2) din Legea 171/2010, iar cantitatea de 4,167 m.c. bușteni pentru gater rășinoase, în valoare de 2.125 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


La data de 29.09.2023, orele 13.17, polițiștii din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta fiind în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, pe Drumul Județan 176 A, pe raza com. Izvoarele Sucevei, sat Brodina de Sus jud. Suceava, au oprit pentru control, autoutilitara și remorca conduse de către un bărbat din com./sat Straja, jud. Suceava, care transporta material lemnos rotund de diferite dimensiuni.
Fiind interogată baza de date SUMAL 2.0, a reieșit că pentru autoutilitară a fost emis la data de 29.09.2023, avizul pentru cantitatea de 17,54. mc3 material lemnos rotund rășinoase, iar pentru remorcă a fost emis avizul pentru cantitatea de 22,65 mc.
Fiind suspiciuni că materialul lemnos transportat nu corespunde cantitativ cu cel înscris în avizele electronice emise, s-a procedat la conducerea ansamblului de vehicule la O.S Breaza, unde după inventarierea materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 10,505 mc lemn rotund rășinoase, specia molid, în minus față de cantitatea înscrisă în avizele electronice implementate în aplicația SUMAL 2.0.
Societatea transportatoare a fost sancționată contravențional conf. Legii 171/2010, cu amendă în sumă de 4.000 lei și s-a procedat la confiscarea valorică a cantității de 10,50 mc lemn rotund , lemn de foc în valoare de 1.617 lei.


La 29.09.2023, Poliția Municipiului Vatra Dornei a fost obținut date cu privire la faptul că de pe raza Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, s-a sustras material lemnos.
Cu ocazia cercetărilor efectuate până în prezent, s-a stabilit faptul că în ziua de 29.09.2023, persoane necunoscute au tăiat și sustras un număr de patru piese, având lungimi diferite, din arbori nemarcați.
În urma investigațiilor și cercetărilor efectuate a fost identificat autorul faptei în persoana unui bărbat din comuna Dorna Candrenilor, sat Poiana Negrii, județul Suceava.
Materialul lemnos sustras a fost identificat, inventariat, confiscat și predat în custodie lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, rezultând cantitatea de 3,087 mc lemn rotund rășinoase specia molid cu o valoare de 506 lei.
Totodată s-a procedat la indisponibilizarea tractorului proprietatea făptuitorului folosit la comitere faptelor, valoarea acestuia fiind de cca. 10.000 Euro.
În cauză s-a întocmit dosar penal de cercetare penală cu privire la săvârșirea infracţiunilor de „Tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prev. de art.107 alin.11, lit. b și art. 109 alin.11, lit b din Legea 46/2008, cercetările urmând a fi continuate de către lucrătorii Postului de Poliție Dorna Candrenilor.


La data de 29.09.2023, în jurul orei 17:45, echipajul de poliție din cadrul Poliției Orașului Vicovu de Sus, a identificat și oprit pentru control, pe strada Calea Bucovinei, oraș Vicovu de Sus, județul Suceava, o autoutilitară care transporta material lemnos.
Conducătorului auto i s-a solicitat să înmâneze documentele personale, ale autoutilitarei şi cele privitoare la materialul lemnos transportat, acesta prezentând documentele personale cât și cele ale autoutilitarei și precizând că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
Conducătorul autoutilitarei marca Ford, a fost identificat în persoana unui bărbat din com. Frătăuții Noi, județul Suceava.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitară nu exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos.
Conducătorul autoutilitarei a fost condus la sediul FPL Putna, din cadrul Ocolului Silvic Putna, iar organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care a rezultat cantitatea de 0,71 m3 lemn molid.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată s-a dispus confiscarea cantității de 0,71 m3 lemn molid întreaga cantitate de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Putna.
Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010 modificată.


În data de 29.09.2023, ora 1430, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică – Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc, în timpul exercitării atribuțiunilor de serviciu, au oprit pentru control autoutilitara care transporta lemn foc rășinoase, la volanul acesteia fiind identificat un bărbat din municipiul Câmpulung Moldovenesc.
S-a procedat la interogarea bazei de date SUMAL 2.0, ocazie cu care s-a constatat că pentru materialul lemnos transportat nu a fost emis niciun aviz electronic, motiv pentru care s-a procedat la conducerea acestora la Centrul de legume și fructe din cadrul O.S.Pojorâta, situat în com.Sadova, jud.Suceava, loc unde a fost inventariat și s-a constatat că transporta cantitatea de 1.65 mc lemn de foc răsinoase, specia Molid.
Având în vedere că materialul lemnos transportat nu deținea documente de proveniență, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii 171/2010, totodată dispunându-se și măsura complementară de confiscare a cantității de 1,65 mc lemn foc rășinoase în valoare de 254 lei.
Mai nouă Mai veche