Trei persoane reținute de polițiștii suceveni pentru tâlhărie și nerespectarea regimului armelor și munițiilor

În acest weekend, polițiștii suceveni au documentat activitatea infracțională în două cauze complexe privind o tâlhărie calificată și un caz de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, dispunând măsuri ferme față de persoanele bănuite de comiterea faptelor, trei bărbați fiind reținuți în arestul IPJ Suceava.

Tâlhărie la Ciprian Porumbescu

În noaptea de 17/18.09.2023 în jurul orei 00:15, Secția de Poliție Rurală Șcheia a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie din comuna Ciprian Porumbescu cu privire la faptul că două persoane cu fetele acoperite au pătruns în locuința sa și au solicitat bani.
Echipajul deplasat de urgență la fața locului a constatat că cele sesizate se confirmă, stabilindu-se că două persoane cu fața acoperita cu obiecte vestimentare textile au forțat ușa principala a casei unei femei de 50 de ani din comuna Ciprian Porumbescu care locuiește împreună cu concubinul său în vârstă de 63 ani.
Cei doi bărbați mascați au solicitat produse alimentare și bani și au lovit-o pe femeie, provocându-i leziuni superficiale.
Întrucât cele două persoane aflate în locuință (femeia de 50 ani și bărbatul de 63 ani) au relatat cu nu dețin bani sau alte valori, cei doi bărbați mascati au luat de pe o masa un card bancar și au solicitat codul PIN.
Cele două părți vătămate au înmânat cardul și au comunicat în mod intenționat un cod PIN eronat, ulterior autorii fugind de la fața locului.
Au fost mobilizate mai multe echipaje și s-au instituit filtre în zonă, fără a se reuși identificarea autorilor, însă în urma activităților investigative s-a stabilit un cerc de suspecți, principalele persoane vizate fiind doi localnici.
Cauza a fost preluată de către SIC IPJ Suceava sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.
În urma activităților investigative și de cercetare penală desfășurate de către polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale au fost identificate persoanele bănuite de comiterea infracțiunii pentru care s-a început urmărirea penală.
În baza analizării materialului probator, la data de 21.09.2023 a fost dispusă extinderea urmăririi penale „in rem” cu privire la săvârșirea infracțiunii de „lipsire de libertate în mod ilegal”.
Urmare a exploatării datelor obținute, s-a reușit probarea activității infracționale a doi tineri de 19 ani și respectiv 18 ani.
Întrucât existau indicii că tânărul de 19 ani are intenția de a se sustrage de la tragerea la răspundere penală, a fost înaintat un consemn operativ către IGPF în vederea luării în atenție a acestuia la punctele de trecere a frontierei de stat.
În noaptea de 22.09.2023, în jurul orei 02.30 polițiștii cadrul Serviciului Investigații Criminale au fost anunțați de către polițiștii de frontieră din cadrul PTF Borș 1 cu privire la faptul că tânărul de 19 ani intenționează să părăsească teritoriul României prin acest punct de trecere a frontierei.
Fiind emis pe numele său un mandat de aducere la identificare, acesta a fost escortat din punctul de trecere a frontierei până la sediul IPJ Suceava, în ștafetă, de către lucrătorii de poliție.
În baza probatoriului administrat, la de 22.09.2023, față de cei doi a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de „tâlhărie calificată” și „lipsire de libertate în mod ilegal”.
Pentru probarea întregii activități infracționale, în aceeași dată, au fost solicitate de la Judecătoria Gura Humorului emiterea unor mandate de percheziție domiciliară la imobilele unde locuiesc cei doi tineri, precum și la locuința unui martor. În urma punerii în executare a mandatelor de percheziție domiciliară, au fost identificate și ridicate mai multe mijloace materiale de probă care interesează cauza, printre care cardul bancar al persoanei vătămate precum și alte bunuri.
În seara de 22.09.2023, s-a dispus față de cei doi tineri de 19 și 18 ani reținerea pentru o perioadă de 24 de ore, ulterior fiind emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Bărbat împușcat la Mălini

O altă cauză privind nerespectare a regimului armelor și munițiilor a fost documentată de către polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava.
La data de 20.09.2023, în jurul orei 18:30, Poliția Municipiului Fălticeni a fost sesizată prin SNUAU 112 de către membrul unui echipaj medical de pe ambulanță cu privire la faptul că a asigurat intervenția pentru preluarea unei victime ce prezintă o plagă prin împușcare.
În regim de urgență, s-a constituit echipă operativă complexă formată din polițiști SIC și SAESP IPJ Suceava și polițiști din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, stabilindu-se faptul că în jurul orei 18:15 doi bărbați, vecini, din localitate Pîraie, comuna Malini se aflau în magazia din curtea unui dintre ei, moment în care unul dintre aceștia a intenționat să îi arate celuilalt o armă cu aer comprimat. În condițiile mânuirii defectuoase arma s-a descarcat accidental un proiectil (bila metalică) lovindu-l pe unul dintre bărbați în zona abdominală, provocându-i o plagă care nu i-a pus în pericol viața.
Deținătorul armei l-a însoțit la spital pe vecinul său, ulterior, având în vedere natura leziunii, acesta fiind transferat la Spitalul Județean Suceava pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.
Din verificări s-a constatat ca arma deținută este neletală însă supusă autorizării, fără ca bărbatul să fie autorizat.
La data de 22.09.2023, polițiștii SAESP cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni au continuat cercetările și administrarea probatoriului, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni a confirmat efectuarea în continuare a urmăririi penale față debărbatul de 38 ani, din com. Mălini, pentru săvârșirea infracțiunilor de „nerespectarea regimului armelor și al munițiilor” și „uzul de armă fără drept”.
De asemenea, s-a dispus măsura reținerii bărbatului de 38 de ani pentru o perioadă de 24 de ore în CRAP – IPJ Suceava.
Până în acest moment, persoana vătămată nu a dorit să formuleze plânegere prelabilă împotriva bărbatului de 38 de ani pentru „vatamare corporală din culpă”.
Mai nouă Mai veche