VIDEO Criminaliști și luptători ai IPJ Suceava participă la o amplă acțiune împotriva traficanților de droguri și arme din județul Bistrița-Năsăud

Marți, 12 septembrie, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - IGPR și polițiștii de la Biroul Arme, explozivi și substanțe periculoase din Bistrița-Năsăud, împreună cu procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud și reprezentanți ai Guardia Civil - Spania și Europol, efectuează 28 de percheziții la persoane bănuite de sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte țări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României, plasarea armelor în circuitul ilegal și trafic de droguri.

În perioada iunie 2022 - septembrie 2023, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud - Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu DIICOT – B.T. Bistrița-Năsăud, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată, nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic și trafic de droguri de risc și mare risc.

Membrii grupării ar fi acționat pe două paliere: sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte țări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României și plasarea armelor în circuitul ilegal, în vederea utilizării acestora la acțiuni de braconaj cinegetic și la alte activități ilegale, respectiv distribuția de droguri de risc și mare risc în județul Bistrița-Năsăud.

La data de 12 septembrie 2023, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - IGPR și ai structurile teritoriale de arme explozivi și substanțe periculoase din Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj și Suceava efectuează 28 de percheziții domiciliare, în județul Bistrița-Năsăud, la persoanele bănuite.

La acțiune participă specialiști criminaliști și luptători de la acțiuni speciale din Bistrita-Năsăud, Mureș, Cluj, Alba, Arad, Harghita, Covasna, Maramureș, Sălaj, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Sibiu, Suceava și Neamț, 2 ofițeri spanioli din cadrul Guardia Civil - Unitatea Centrală a Informațiilor și un ofițer din cadrul Europol - Ap. Weapons & Explosives.

Activitățile operative comune sunt desfășurate cu sprijinul EUROPOL, în cadrul unui proiect finanțat prin granturile de valoare redusă EMPACT, privind traficul ilicit, comercializarea și utilizarea armelor, implementat de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu CITCO-Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado din Spania.

Astfel, autoritățile române au efectuat în permanență un schimb de informații cu autoritățile din Spania care au facilitat identificarea, monitorizarea și documentarea persoanelor bănuite.

De asemenea, DIICOT și DGA mai efectuează două percheziții vizând infracțiunea de abuz în serviciu.

Mai nouă Mai veche