Două camioane confiscate de polițiștii suceveni pentru transporturi ilegale de bușteni și cherestea

În perioada 05-06 octombrie 2023, polițiștii din cadrul Secțiilor de Poliție Vadu Moldovei și Vama au continuat verificările cu privire la două ansambluri auto destinate transportului de material lemnos identificate în trafic cu cherestea și bușteni. 
În urma activităților de verificare și control, după efectuarea cubajului de către organele silvice, polițiștii au dispus confiscarea a două ansambluri auto în valoare de cca. 70.000 Euro dar și a unor cantități de cherestea și bușteni în valoare de 60.000 lei.
Totodată, polițiștii au întocmit două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documentele specifice de transport, prev. de art. 68 alin. 21 din Legea nr. 46/2008 (Codul silvic).


Astfel, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Vadu Moldovei au continuat și finalizat verificările privind transportul de material lemnos, cu un ansamblul rutier format din cap tractor și semiremorcă, încărcată cu cherestea.

S-a procedat la citarea conducătorul auto împreună cu reprezentantul firmei emitente a avizului, care au asigurat deplasarea ansamblului auto din Municipiul Fălticeni în orașul Dolhasca, la sediul Ocolului Silvic Dolhasca.

La sediul OS Dolhasca, doi delegați ai Gărzii Forestiere Suceava au procedat la inventarierea cantității de material lemnos din semiremorcă, stabilind existanța volumului de 56,134 mc cerestea tivită rășinoase, fără documente legale și valabile de însoțire.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prev. de art. 68 alin. 2 ind. 1 din Legea 46/2008 a Codului Silvic.

Totodată, polițiștii au dispus cantității de 56,134 mc cerestea tivită rășinoase, în valoare de 51.923 lei, materialul lemnos fiind lăsat în custodia Ocolului Silvic Dolhasca.

De asemenea, polițiștii au dispus și măsura confiscării ansamblului rutier format din cap tractor și semiremorcă, în valoare de 40.000 euro, transportat și sigilat la locația special amenajata aparținând IPJ Suceava de pe raza comunei Stroiești, jud. Suceava.
Și polițiștii Secției de Poliție Rurală Vama au continuat și finalizat verificările în cazul unui ansamblu rutier identificat și oprit în trafic, rezultând date că transportul s-a efectuat cu menținerea dispozitivului electronic de pe care au fost emise avizele, în mod intenționat, fără datele mobile active și fără datele GPS active.

Totodată s-a procedat la inventarierea materialului lemnos transportat rezultând că pe autoutilitară era încărcată cantitatea de 15,65 mc lemn rotund rășinoase iar pe remorcă era încărcată cantitatea de 20,12 mc lemn rotund rășinoase, cantitatea totală transportată pe ansamblu fiind de 35,17 mc lemn rotund rășinoase în valoare de 8443 lei.

Având în vedere rezultatul inventarierii s-a dispus indisponibilizarea materialului lemnos ce a fost predat în custodie organelor silvice de la Depozitul Dragoșa precum și indisponibilizarea ansamblului auto compus din autoutilitară și remorca, în valoare de aproximativ 30.000 euro, ce au fost confiscate și sigilate la locația special amenajată aparținând IPJ Suceava de pe raza comunei Stroiești, jud. Suceava.

Cerecetările sunt continuate de către polițiștii Postului de Poliție Vama cu privire la săvârșirea infracțiunii de ,,transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțit de documentele specifice de transport’’ faptă prev. si ped. de art. 68, alin. (21) din Legea 46/2008 Cod Silvic, dosarul urmând a fi soluționat procedural sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.
Mai nouă Mai veche