VIDEO Razie cu de toate pe străzile din Suceava: urmăriri în trafic, focuri de armă, șoferi beți

În perioada 30 septembrie 2022, ora 18.00 - 01 octombrie 2023, ora 02.00, Poliția Municipiului Suceava a organizat o razie de amploare în sistem integrat, fiind angrenate toate structurile din cadrul subunității, respectiv Biroul Rutier, Biroul Ordine Publică, Biroul Investigații Criminale, Secția de Poliție Burdujeni, Secțiile de poliție rurală arondate Ipotești, Dărmănești, Adâncata și Șcheia și Compartimentul conductori câini. În cadrul acțiunii au fost angrenați și lucrători din cadrul IPJ Suceava – Serviciul Investigații Criminale.

Concepția de acțiune a fost una preventiv-reactivă și s-a acționat pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și siguranței cetățeanului, pentru combaterea faptelor de natură judiciară, descoperirea autorilor și tragerea la răspundere penală pentru faptele săvârșite.

Dispozitivul constituit a avut ca principal scop asigurarea ordinii și liniștii publice în zona parcurilor, spațiilor de joacă pentru copii, teraselor, magazinelor cu program non-stop, sălilor de jocuri de noroc, precum și pe linia prevenirii faptelor cu violență comise în proximitatea acestora și implicit generarea unui sentiment de siguranță în segmentul stradal.

Totodată, s-a avut în vedere prevenirea și combaterea faptelor penale și contravenționale la regimul rutier și implicit generarea unui sentiment de siguranță participanților la traficul rutier pe întreaga zonă de responsabilitate a subunității.


În cadrul raziei au fost aplicate 120 de sancțiuni contravenționale în valoare de 48.495 lei și au fost constatate în flagrant 2 infracțiuni, fiind întocmite dosare de cercetare penală.

De asemenea, au fost reținute 11 permise de conducere și au fost retrase 28 de certificate de înmatriculare.

Au fost realizate 334 de testări cu apratele etilotest, etilometru și drugtest.


Razia nu afost lipsită și de evenimente pe care polițiștii le-au tratat prin intervenții graduale, cu profesionalism și evaluarea obiectivă și eficientă a perocolului social și modalității de intervenție.


Astfel, în jurul orei 22:00, un echipaj din cadrul Biroului Rutier – Poliția Municipiului Suceava, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN2, acționând în cadrul raziei organizată la nivelul Poliției Municipiului Suceava, a efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism care rula dinspre municipiul Suceava către localitatea Pătrăuți.
Șoferul vehiculului nu a oprit și a mărit viteza de deplasare, echipajul de poliție pornind în urmărire cu folosirea semnalelor acustice și luminoase.
Pe raza localității Pătrăuți, șoferul a coborât din mașină și a fugit intr-o zona izolată cu vegetație abundentă, polițiștii inițiind urmărirea pedestră, executând somațiile verbale legale și ulterior efectiând cinci focuri de avertisment în plan vertical, tânărul urmărit reușind să fugă pe terenul accidentat.
Polițiștii au acționat gradual prin evaluarea permanentă a pericolului social al faptei și al posibilelor urmări generate de folosirea armamentului din dotare, nefiind executat foc la nivelul membrelor inferioare asupra persoanei urmărite pe parcursul urmăririi pedestre și nici foc pe parcursul urmării auto asupra pneurilor vehiculului, întrucât în habitaclu se observau alte 3 siluete în afara șoferului, existând inclusiv posibilitatea ca persoanele să fie minore.
Ceilalți trei ocupanți ai mașinii au fost legitimați de polițiști, stabilindu-se că erau 2 fete și un tânăr cu vârste cuprinse între 19 și 20 ani.
De asemenea, informativ și investigativ s-a stabilit și identitatea șoferului, respectiv un tânăr de 21 de ani din localitatea Pătrăuți.
În mai puțin de 60 min de la eveniment acesta a fost localizat la domiciliu, fiind testat cu aparatele etilotest și drugtest, rezultatele fiind negative. De asemenea, s-a stabilit că șoferul are permis de conducere valabil, iar vehiculul deține toate documentele în regulă.
În urma cercetărilor s-a stabilit că gestul de a nu opri la semnalul regulamentar s-a datorat impulsului de moment și instigării pasagerului de pe bancheta din spate.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform OUG nr. 195/2002 republicată cu amenzi în valoare de 2.320 lei și s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 150 zile.
În urma evenimentului nu au rezultat victime sau pagube materiale.


De asemenea, în cadrul raziei polițieștii au reușit să scoată la timp din trafic șoferi sub influența alcoolului înainte de a produce tragedii rutiere.
La data de 30.09.2023, ora 19:35, în cadrul acțiunii de tip razie a Poliției municipiului Suceava, polițiștii Biroului Rutier, au oprit pentru control un autoturism, întrucât prezenta defecțiuni la sistemul de iluminat.
La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat în vârstă de 34, din municipiul Suceava. După ce a prezentat documentele, conducătorul aututorismului a luat la cunoștință de abaterile săvârșite și de faptul că urmează să fie sancționat contravențional .
Totodată, s-a procedat la testarea sa cu aparatul alcooltest, rezultând o concentrație de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice, sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.


La data de 01.10.2023, orele 00.20, patrula din cadrul S.P.R. 2 Ipotești, în timp ce efectua activități de îndrumare, supraveghere şi control al traficului rutier pe raza localității Poieni, comuna Ipotești, jud. Suceava, au procedat la oprirea în trafic a autoturismului, care circula pe DJ 208 A, pe raza localității Poieni, comuna Udești, fiind condus de către un bărbat din satul Brăiești, comuna Cornu Luncii.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest, o valoare de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice, sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. (1) din Codul penal.
Mai nouă Mai veche