Buletin de presă, 1 noiembrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 1 noiembrie 2023 - IPJ Suceava
Trei transporturi ilegale de material lemnos identificate de polițiști. Peste 10 metri cubi în valoare de 6500 lei confiscați

La data de 31.10.2023, în jurul orei 12.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Vicovu de Sus, acționând în cadrul acțiuni Blocada au identificat și oprit pentru control, pe strada Calea Bucovinei, oraș Vicovu de Sus, o autoutilitară care transporta material lemnos.
Conducătorului auto i s-a solicitat să înmâneze documentele personale, ale autoutilitarei şi cele privitoare la materialul lemnos transportat, acesta prezentând documentele personale și ale autoutilitarei, precizând că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
Conducătorul autoutilitarei, a fost identificat în persoana unui bărbat din comuna Straja, sat Straja. S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitară nu exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos. Conducătorul autoutilitarei a fost condus la Ocolul Silvic Putna, unde organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care a rezultat cantitatea de 5,97 m3 buștean gater rășinoase.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată s-a dispus confiscarea cantității de 5,97 m3 buștean gater rășinoase în valoare de 3.044 lei, întreaga cantitate de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Putna. Față de șofer s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010 modificată.


La data de 31.10.2023, ora 12.45, polițiștii din cadrul Secției 11 de Poliție Pojorâta, fiind în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, în baza Planului de Acțiune pe lina prevenirii delictelor silvice pe Drumul Forestier Baranova, pe raza com. Izvoarele Sucevei, au oprit pentru control, ansamblul de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă, condus de către un bărbat de 36 ani, din com./sat Șanț, jud.Bistrița Năsăud, care transporta material lemnos rotund rășinoase.
Fiind interogată baza de date SUMAL 2.0, a reieșit că pentru încărcătura în cauză a fost emis un aviz pentru cantitatea de 24,36. mc3 material lemnos rotund rășinoase, emis de către o societate din com. Maieru, sat Anieș, jud. Bistrița Năsăud.
Având în vedere faptul că vizibil pe ansamblul de vehicule exista o cantitate mai mare de material lemnos, acesta a fost condus la Cantonul Silvic Bobeica - O.S Breaza, unde după inventarierea materialului lemnos, a rezultat un plus de 5 mc lemn rotund esență rășinoase, specia molid, în valoare de 2.900 lei care a fost confiscat și dat în custodie unui lucrător silvic.
Sociatatea transportatoare a fost sancționată contravențional conf. Legii 171/2010, cu amendă în sumă de 2.000 lei.


În 31.10.2023, ora 15.30, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce acționau într-o acțiune pe linia transportului rutier au oprit în trafic o autoutilitară, fiind încărcată cu material lemnos, care se deplasa pe bd. Bucovina, având direcția de deplasare Frasin către Suceava. La volanul autoutilitarei a fost identificat un bărbat în vârstă de 28 de ani, din loc. Sucevița.
S-a procedat la verificarea masei lemnoase în aplicația SUMAL, ocazie cu care s-a stabilit că aceasta are o cantitate de 1,68mc3 esență fag și 1,63mc3 esență fag, însumând 3,31mc3 lemne foc. Întrucât existau dubii cu privire la încărcătura lemnoasă, autoutilitara a fost condusă la Cantonul Silvic Gura Humorului, unde, împreună cu lucrătorii acestuia s-a procedat la măsurarea tehnică a încărcăturii, ocazie cu care s-a constatat că are cantitatea de 4.01 mc3 esență fag foc, fără a avea cantitatea de 1,63 mc3 esență brad și cu 0,75mc3 mai mult decât cea de pe aviz.
S-a dispus sancționarea contravențională a șoferului pentru încălcarea art. 18, alin. 2, pct. 21 din Lg. 171/2010 și confiscarea valorică a 2.38mc3 în valoare de 561 lei.


Încă un bărbat bănuit de săvârșirea unor furturi reținut de polițiști

După ce polițiștii au din Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Suceava au documentat activitatea infracțională a mai multor bărbați bănuiți de săvârșirea unor furturi cu prejudicii importante, polițiștii judiciariști din Fălticeni au reușit la rândul lor probarea activității infracționale a unui bărbat bănuit de săvârșirea unui furt din auto, în perioada în care se afla sub măsura controlului judiciar. Bărbatul a fost reținut și încarcerat în arestul IPJ Suceava.

La data de 17.10.2023, la sediul Poliției Municipiului Fălticeni s-a prezentat o femeie pentru a sesiza faptul că persoane necunoscute i-au sustras din autoturism Fiat Stilo, un telefon mobil și o sumă de bani.
Organele de cercetare penală, în baza sesizării, au întocmit actele procesuale în cauză și au continuat cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat. În urma probatoriului administrat, prin ordonanța din data de 31.10.2023 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un bărbat de 27 ani, din oraș Dolhasca, sat Gulia.
În sarcina sa s-a reținut faptul că la data de 17.10.2023, în jurul orei 16.25, bărbatul de 27 de ani ar fi sustras persoanei vătămate suma de 500 de lei și telefonul mobil din interiorul autoturismului parcat pe str. 2 Grăniceri din mun. Fălticeni, forțând geamul corespondent locului pasagerului dreapta față, prin aplicarea de presiune asupra acestuia, pătrunzând în habitaclul autoturismului și sustragând bunurile.
Telefonul mobil sustras a fost identificat și ridicat prin ordonanță de către organele de cercetare penală.
Prin ordonanța din 31.10.2023, organele de cercetare penală din cadrul Poliției Mun. Fălticeni – Biroul Investigații Criminale au dispus măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de suspectul de 27 ani, acesta urmând a fi introdus în CRAP Suceava.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 31.10.2023, ora 10.06, un tânăr de 20 ani, din mun. Suceava, a condus autoturismul pe str. Biruinței din mun. Suceava, din direcția str. Mitocului către Gheorghe Doja, iar când a ajuns la intersecția cu str. Gheorghe Doja, a intrat în coliziune cu un alt autoturism.
În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a unei femei de 44 ani, din com. Ipotești, pasager într-un autovehicul.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.


La data de 31.10.2023, ora 17.45, un bărbat de 25 ani, din com. Vîrfu Câmpului, jud. Botoșani, în timp ce se deplasa la volanul autoutilitarei pe DN 29A, din direcția loc. Adâncata înspre mun. Suceava, a surprins și acroșat față – spate, un atelaj hipo, condus de către un tânăr în vârstă de 17 ani. Atelajul hipo nu era dotat cu dispozitive fluorescent-reflectorizante sau alte elemente de iluminat.
În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală ușoară a trei persoane, respectiv a ocupanților din atelajul hipo, tânărul de 17 ani și alți doi tineri, ambii în vârstă de 19 ani, aceștia fiind preluați și transportați la U.P.U. Suceava, pentru acordare de îngrijiri de specialitate.
Tât șoferul cât și conducătorul atelajului hiop au fost testați cu aparatul etilometru, rezultatele fiind negative, fiind supuși și recoltării mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.
Mai nouă Mai veche