Cum să îmi verific anvelopele?

 


Așa cum puteți vedea cu ochiul liber când unele obiecte s-au uzat, tot așa trebuie să inspectați și anvelopele mașinii dumneavoatră și să le diagnosticați dacă mai prezintă sau nu încredere. Desigur, puteți merge la orice vulcanizare să le verificați, dar deseori este mai practic să faceți această operațiune acasă, în parcare.

Pentru aceasta, bracați volanul maxim stânga și faceți anvelopei de pe partea respectivă o poză cu telefonul. Una singură. Virați maxim dreapta și fotografiați anvelopa de pe acea parte. Acum veți avea două imagini consecutive cu cele două roți de pe față. Privindu-le una după cealaltă, veți putea observa mai ușor dacă există diferențe de uzură între ele. În cazul în care sunt, deja ar trebui să mergeți să faceți o vizită la vulcanizare. Dar chiar dacă nu apar diferențe între roți, tot pot exista unele semne care ar trebui să vă trimită la service.

În primul rând, verificați presiunea în pneuri. Aceasta trebuie să corespundă valorilor trecute în manualul mașinii dumneavoastră sau pe o etichetă lipită pe stâlpul central al mașinii. Dacă valorile corespund și totuși aveți o uzură neuniformă pe anvelope, deja puteți să vă ridicați unele semne de întrebare.

Pneurile se pot uza mai mult spre exterior decât spre interior din două motive: fie unghiurile direcției sunt dereglate, fie abordați virajele cu viteze mari. Dacă, în schimb, auziți scârțâit de anvelope pe orice viraj, abordat chiar și cu viteze de 20 de kilometri la oră, atunci puteți fi siguri că vinovate sunt unghiurile direcției. Acestea se derelgează de la șocuri (denivelări, gropi, șine de tramvai, etc) și neremedierea lor duce la o uzură prematură a anvelopelor și sistemului de direcție.

În cazul în care aveți anvelopele mai uzate pe ambele flancuri ale căii de rulare, atunci cel mai probabil aveți presiunea în pneuri sub valoarea indicată de producător. În mod normal, ar trebui să verificați săptămânal presiunea în pneuri. Multe mașini moderne oferă această situație chiar din computerul de bord, așa că o veți putea verifica chiar și atunci când stați la semafor accesând meniurile aferente din sistemul de infotainment al vehiculului.

Uzura accentuată pe partea din mijloc a anvelopei este cauzată de cele mai multe ori de umflarea excesivă a pneurilor. Acestea, practic, vor călca mai mult cu partea mediană pe asfalt. Ca avantaj, veți avea un consum mai scăzut de carburant. Ca principal dezavantaj, însă, va fi aderența mai scăzută și, implicit, o majorare a distanțelor de frânare și o stabilitate mai scăzută pe viraje. Este o situație pe care trebuie să o corectați imediat întrucât poate conduce la accidente.

Dacă în timpul mersului simțiți o bătaie ritmică în volan care se modifică în funcție de viteză, cel mai probabil este vorba despre dezechilibrarea roților. De asemenea, verificați să nu fie vorba despre o uzură doar pe un anumit segment de pe circumferința anvelopei. Acest fenoment apare fie atunci când o mașină a staționat mai mult timp sau când a frânat cu roțile blocate de la o viteză mai mare (la vehiculele fără sistem de frânare cu ABS).

O altă deteriorare ce trebuie remediată cât se poate de rapid este dată de așa-numitele gâlme. Acestea sunt cauzate de cele mai multe ori de lovituri de la șine de tramvai, gropi sau urcări pe borduri la o viteză mai mare de 5 km/h. Vizual, aceste deformări se pot observa pe taloanele anvelopelor și arată ca o excrescență rotundă. Sunt periculoase din mai multe motive și pot duce la pierderi rapide de presiune a aerului prin spargerea lor.

Ultima, dar nu în cele din urmă, dacă vedeți că în mod constant o roată pierde presiune și trebuie umflată la câteva zile, ridicați mașina pe cric și rotiți roata inspectând calea de rulare. Poate fi vorba despre un cui sau alt obiect ascuțit care să fi intrat și să fi rămas acolo. Reparația poate fi făcută cu ajuorul unui kit de pană cu șnur, nu neapărat cu kitul anti-pană cu spumă. Recomandarea ar fi ca, dacă întâmpinați o astfel de situație, mai bine mergeți la un service de roți. De asemena, pierderi de presiune pot apărea și din cauza valvelor de umplere cu aer sau chiar a deformării jantelor. Iar aceste defecțiuni nu le puteți repara acasă.

Mai nouă Mai veche