Buletin de presă, 21 noiembrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 21 noiembrie 2023 - IPJ Suceava
Peste 30 de permise de conducere reținute pentru depășirea regimului legal de viteză

În perioada de 18-19.11.2023, pentru prevenirea şi combaterea nerespectării regimului legal de viteză, polițiștii au desfășurat acțiuni cu efective sporite, fiind aplicate 245 de sancțiuni contravenționale în valoare de 118.980 lei.
În cadrul acțiunii au fost reținute și 38 de permise de conducere, 3 certificate de înmatriculare și au fost constatate în flagrant 3 infracţiuni rutiere.

{inAds}
Mandat pus în executare de polițiști

La data de 20.11.2023, orele 18.40, a fost pus în executare Mandatul de Executare a Pedepsei Închisorii privind pe numitul un tânăr de 25 ani, domiciliat în comuna Stulpicani, satul Stulpicani, condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare, pentru comiterea infracțiunii de „tâlharie calificată”.
Bărbatul a fost identificat la domiciliu, iar ulterior identificării, s-a procedat la punerea în executare a mandatului, fiind încarcerat la Penitenciarul Botoșani.


Dosar penal la regimul rutier

La data de 20.11.2023 ora 10.00, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Adâncata au fost sesizați despre faptul că, pe drumul comunal denumit Strada Fântâna Doamnei din satul Dragomirna, comuna Mitocu Dragomirnei, județul Suceava, s-a produs un eveniment rutier din care au rezultat doar pagube materiale.
La fața locului s-a deplasat patrula din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, stabilind că un minor în vârstă de 17 ani, aflându-se la domiciliu, a luat fără știrea mamei sale cheile autoturismului care staționa în curtea locuinței, s-a urcat la volanul acestuia și a condus autoturismul pe drumul comunal din satul Mitocu Dragomirnei, până la locuința unui prieten în vârstă de 15 ani. În continuare, tânărul de 17 ani a condus autoturismul pe D.J.208U de pe raza satelor Mitocu Dragomirnei și Dragomirna, apoi a pătruns pe drumul comunal denumit strada Fântâna Doamnei din satul Dragomirna. A continuat să conducă autoturismul circa 1 km, după care a pierdut controlul asupra direcției de mers și a acroșat cu partea din față a autoturismului un monument amplasat la intersecția cu Strada Pinului, din impact rezultând doar pagube materiale.
A fost interogată baza de date, stabilindu-se că șoferul nu este posesor de permis de conducere.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furtul în scop de folosință prev. de art. 231 alin. 1, raportat la art. 230 alin. 1, cu aplicarea art. 229 alin. 1 lit. b din Codul penal și conducerea unui vehicul fără permis de conducere faptă prev.și ped. de art. 335 alin. 1 Cod Penal.


Ordine provizorii de protecție emise și agresor reținut de către polițiștii din Șcheia

La data de 20.11.2023, ora 15:16, lucrătorii Secției 9 Poliție Rurală Şcheia au fost sesizați prin apel SNUAU 112 de către o femeie din sat/com. Șcheia, jud. Suceava, despre faptul că, a fost agresată fizic de către soțul ei.
La faţa locului s-a deplasat cu operativitate un echipaj de poliție din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Şcheia, constatând faptul că în jurul orei 15:00, în timp ce apelanta se afla la locuința de domiciliu, a venit soțul ei aflat sub influența băuturilor alcoolice și a început să provoace scandal, în urma căruia acesta din urmă a lovit-o pe soția sa cu palma.
Femeia nu a solicitat intervenția unui echipaj medical la fața locului.
A fost completat formularul de evaluare a riscului asupra vieții și integrității victimei, rezultând că există risc iminent asupra victimei, motiv pentru care s-a emis ordin de protecție provizoriu.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de” violență în familie” faptă prev. și ped. de art. 199, alin. 1 raportat la infracțiunea de ”lovire sau alte violențe”, faptă prev și ped. de art. 193 alin.1 din Cod Penal, urmând a se dispune procedural.


La 19.11.2023, ora 13.29, SPR. 9 Șcheia a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie din com./sat Șcheia, despre un scandal.
În urma cercetărilor s-a stabilit că apelanta se afla la domiciliul său din com./sat Șcheia, împreună cu nepotul său în vârstă de 3 ani, cu fiul său de 44 de ani precum și cu un alt fiu care consumau alcool. În aceeași zi, în jurul orei 13.00, pe fondul consumului de alcool fiul de 44 de ani a avut discuții contradictorii cu mama sa, timp în care bărbatul l-a luat din brațele mamei pe minor și l-a împins, acesta suferind leziuni.
Ulterior, bărbatul de 44 ani s-a enervat și a amenințat persoanele prezente cu acte de violență, după care a scos o brichetă din buzunar și a aprins un obiect de îmbrăcăminte dintr-un cuier.
Bărbatul de 44 de ani a fost imobilizat de polițiști și condus la sediul SPR. 9 Șcheia în vederea efectuării cercetărilor și s-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „lovirea sau alte violențe”, „amenințare” și „distrugere”.
În urma completării formularului de evaluare a riscului cu privire la faptele comise de către bărbatul de 44 de ani față de mama acestuia a rezultat existența unui risc iminent, fapt pentru care s-a emis ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile, agresorul fiind evacuat din locuința de domiciliu și obligat să păstreze o distanță de 50 metri față de mama sa.
Întrucât bărbatul de 44 de ani se afla într-o stare avansată de ebrietate și nu putea participa la activități procesual penale, acesta a fost condus la U.P.U Suceava după care a fost internat la Secția de Neuropsihiatrie Burdujeni.
La data de 20.11.2023 au fost continuate cercetările iar în urma probatoriului administrat de către lucrătorii Secției 9 Poliție Rurală Șcheia s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de bărbatul de 44 de ani pentru săvârşirea infracțiunilor de lovirea sau alte violențe prev. de art. 193, alin. (2) și alin. (2^1), lit. b) Cod penal și distrugerea prev. de art. 253, alin. (4) Cod penal, cu aplicarea art. 38, alin. (1) Cod penal, totul cu aplicarea art. 41, alin. (1) Cod penal.
Bărbatul a fost audiat cu respectarea drepturilor procesual-penale, în prezența unui avocat desemnat din oficiu, iar la terminarea audierii s-a dispus reținerea acestuia pe o durată de 24 ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă – IPJ Suceava, urmând să fie prezentat instanței cu propuneri procedurale.


Polițiștii reamintesc că ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, de către polițiști, pentru o perioadă o perioadă de cel mult 5 zile.

Acesta conține o serie de măsuri, dintre care:
  • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;
  • reintegrarea victimei, și/sau, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mijloc, cu victima;
  • obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.

Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei.

Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.

Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.

Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

Ieșirea dintr-o relație violentă nu este ușoară. Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba dacă este iertat și sprijinit de familie. De cele mai multe, recurge la șantaj emoțional și învinovățește pe alții pentru situația în care a ajuns familia.

Indiferent de ce strategie de control aplică abuzatorul, victima trebuie să știe că are dreptul la o viață demnă, că există instituții și organizații neguvernamentale care o pot ajuta să rezolve criza. Există resurse disponibile pentru femeile abuzate și bătute, inclusiv adăposturi, centre de formare pentru specializarea într-o profesie, servicii juridice și de îngrijire a copiilor.

Unde poate apela o persoană care se consideră victimă a violenței în familie?

Atunci când victima se confruntă cu o situație de violență în familie, pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa:
  • Serviciului de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-un pericol iminent.
  • Unității de de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/reședința prin depunerea plângerii penale împotriva agresorului.
  • Unității de primiri urgențe sau Serviciului de Medicină Legală – în cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la unitatea de primiri urgențe pentru a fi evaluată/tratată, după caz.
  • Furnizorilor de servicii sociale – direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului care se regăsesc în fiecare reședință de județ/direcțiile de asistență socială de pe lângă primării sau la sistemul public de asistență socială/ organizații nonguvernamentale. Victima se poate adresa acestor entități pentru consiliere și suport, consiliere psihologică și informații.
  • Call center-ului 0800 500 333 cu program continuu, 24h/24h, 7 zile din 7, linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie.
Mai nouă Mai veche