Buletin de presă, 22 noiembrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 22 noiembrie 2023 - IPJ Suceava
Dosar penal pentru un șofer imobilizat după o urmărire în trafic

La data de 21.11.2023 orele 16:15, polițiștii din cadrul S.P.R. 7 Mălini, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au efectuat semnalele acustice și sonore ale autospecialei din dotare pentru a opri în trafic o autoutilitară care circula pe DN2E din direcția Gura Humorului – Fălticeni în localitatea Cornu Luncii, jud. Suceava.
Întrucăt șoferul autoutilitarei nu s-a conformat, polițiștii din cadrul S.P.R. 7 Mălini au pornit în urmărirea acesteia cu semnalele acustice și sonore. În municipiul Fălticeni, jud. Suceava conducătorul auto a oprit autoutilitara și a încercat să se sustragă, fiind însă imobilizat și încătușat de către echipajul de poliție.
{inAds}
După ce şi-au declinat identitatea și calitatea i-au solicitat conducătorului auto să le înmâneze documentele personale cât și ale autoutilitarei, stabilindu-se că este un bărbat domiciliat în mun. Fălticeni, jud. Suceava. Șoferul nu a avut asupra sa permisul de conducere, totodată constatându-se că vehicul condus nu are poliță de asigurare RCA valabilă, fiind aplicate sancțiuni contravenționale.
Conducătorul auto a fost testat și cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Cod Penal.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 21.11.2023, ora 18:40, Poliția mun. Suceava, a fost sesizată prin apel S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că pe DN 17 în localitatea Ilişeşti a avut loc un accident rutier din care a rezultat vătămarea unei persoane.
La faţa locului s-a stabilit că în jurul orei 18:30, un bărbat de 32 ani, din mun. Suceava, jud. Suceava, a condus ansamblul de vehicule pe DN17 pe raza localităţii Ilişeşti și a intrat în coliziune cu autoturismul condus de către un alt bărbat.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea ușoară a unei pasagere din autoturism.
Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, fiindu-le prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (2) și (3) din Codul Penal.


Dosare penale la regimul rutier

La nivelul Poliţiei municipiului Vatra Dornei a fost înregistrată sesizarea, prin care un bărbat a solicitat eliberarea unei autorizații de reparație întrucât anterior a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.
În urma verificărilor s-a stabilit că bărbatul, în timp ce conducea autoturismul pe strada Răchita din comuna Dorna Candrenilor, a fost acroșat de către un alt autoturism ce era condus de către un alt șofer, iar în urma evenimentului rutier au rezultat doar pagube materiale.
În urma interogării bazelor de date ale poliției române s-a stabilit că petentul este posesor al permisului de conducere, valid pentru categoriile AM, B, B1.
Cu privire la celălalt conducător auto s-a stabilit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, autoturismul pe care îl conducea nu este înmatriculat, iar plăcuțele de înmatriculare provin de la un alt vehicul.
Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilometru ambele valori fiind negative.
În urma probatoriului administrat s-a dispus reținerea pe o durată de 24 de ore a șoferului fără permis.
Având în vedere cele constatate a fost întocmit dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 335 alin. 1, art. 334 alin.1 și art. 334 alin. 2 din Cod Penal, iar cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Postului de Poliție Dorna Candrenilor.


La data de 21.11.2023, ora 18:30, polițiștii au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un autoturism a lovit un gard.
Cu această ocazie polițiștii s-au deplasat la fața locului, pe str. Neagra din Orașul Broșteni, unde l-au identificat pe șoferul autoturismului. Acesta a relatat verbal faptul că a pornit autoturismul, însă a uitat să tragă frâna de mână, motiv pentru care aceasta a alunecat la vale lovind cu spatele un gard.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest și a rezultat o alcoolemie de 0.96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la UPU Vatra Dornei în vederea recoltării probelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului faptă prev și ped art 336 alin 1 Cod penal.


Atenție la modificările legislative - Legea numărul 213/2023!

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
  • Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
  • Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
  • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
  • Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
  • Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
  • Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
  • Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
Mai nouă Mai veche