Buletin de presă, 28 noiembrie 2023 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 28 noiembrie 2023 - IPJ Suceava
Dosare penale pentru conducere fără permis

La data de 27.11.2023, ora 03.15, echipajul din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți, a oprit pentru control pe strada Bogdan Vodă, din mun. Rădăuți, autoturismul la volanul căruia a fost identificat un bărbat care a înmânat pentru control documentele autoturismului și pe cele personale, iar în urma interogării bazelor de date specifice ale Poliției Române a rezultat faptul că acesta este posesor al permisului de conducere ce figurează însă cu mențiunea – cu restricții „SUSPENDAT”.
S-a procedat la testarea cu aparatul etilometru și aparatul drugtest, ambele rezultate fiind negative.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii a unei infracțiunii de „Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. de art. 335, alin. 2 din Codul penal.

{inAds}
La data de 26.11.2023, ora 08.35, un echipaj din cadrul Biroului Rutier al Politiei mun. Suceava în timp ce efectua activități de supraveghere și control a traficului rutier pe DN17, în localitatea Ilișești, jud. Suceava, a observat un autoturism care a oprit și pornit de pe loc de mai multe ori și apoi s-a pus în mișcare pentru a deplasa spre localitatea Brașca, pe DJ178.
Polițiștii au efectuat semnalul regulamentar de oprire, conducătorul auto conformându-se, stabilindu-se ulterior faptul că șoferul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În cauză sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de “conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev.şi ped.de art. 335 alin. (1) și 335 alin. (3) din Codul penal.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 26.11.2023, ora 05:29, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin intermediul S.N.U.A.U. 112, despre faptul că pe D.C. 76, mun. Vatra Dornei, ulița Buliceni, județul Suceava, a avut loc un accident rutier.
Echipa operativă deplasată la locul accidentului, cu ocazia primelor cercetări, a stabilit faptul că in bărbat din municipiul Vatra Dornei, județul Suceava a condus autoturismul pe drumul comunal 76, a pierdut controlul asupra direcței de mers, lovind frontal un mal de pământ din afara părții carosabile.
Din accident a rezultat rănirea ușoară a conducătorului autototurismului care a fost transportat la Spitalul municipal Vatra Dornei pentru îngrijiri medicale.
Conducătorul auto a fost testat cu drugtest rezultatul fiind negativ, respectiv aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, urmînd a i se recolta probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de ,,vătămarea corporală din culpă” prevăzută de art. 196 alin. (2) și (3) din Codul penal, iar cercetările vor fi efectuate de Compartimentul Rutier Vatra Dornei.


La data de 26.11.2023, ora 14:29, Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc, a fost sesizată de către personalul medical din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, cu privire la faptul că la unitatea spitalicească s-a prezentat o femeie care a declarat că în timp ce se deplasa pe strada Ion Neculce din municipiul Câmpulung Moldovenesc, s-a dezechilibrat și a căzut de pe bicicletă, suferind vătămări corporale.
Având în vedere aceste aspecte, s-a constituit echipa operativă, care s-a deplasat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, constatându-se faptul că la data de 26.11.2023, în jurul orei 08:00, femeia în vârstă de 52 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe strada Ion Neculce din municipiul Câmpulung Moldovenesc, s-a dezechilibrat și a căzut de pe bicicletă, fără să fie influențată de alte persoane sau vehicule.
Ulterior, în jurul orei 14:00, femeia s-a prezentat la spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc, acuzând leziuni corporale ca urmare a evenimentului rutier în care a fost implicată, fiind diagnosticată cu leziuni ușoare.
Femeia a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul penal.


La data de 26.11.2023, în jurul orelor 22:30, un bărbat a condus autoturismul pe DJ 178C, în interiorul localității Frătăuții Vechi, având direcția de deplasare dinspre comuna Frătăuții Noi către mun. Rădăuți. În autoturism, în calitate de pasageri se mai aflau alți trei bărbați.
La un moment dat șoferul a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit carosabilul prin partea stângă față de direcția sa de mers, a pătruns în șanț după care a intrat în coliziune cu gardul unui imobil.
Ca urmare a impactului a rezultat avarierea autoturismului, cât și vătămarea corporală ușoară din culpă a conducătorului auto și a unui pasager.
Ca urmare a testării cu aparatul etilometru a conducătorului auto s-a stabilit faptul că acesta avea o alcoolemie de 0,60 mg/L alcool în aerul expirat, fapt pentru care i-au fost prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Totodată, ca urmare a interogării bazelor de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că șoferul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de ,,vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (1) rap. la art. 193 alin. (2) din Codul Penal, ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, fapte prev. şi ped. art. 336 alin. (1) din Codul Penal, ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (1) din Codul Penal.


Dosar penal la regimul rutier – NU consumați alcool sau droguri și vă urcați la volan!

La data de 26.11.2023, ora 15:45, echipajul rutier din cadrul Poliției Mun. Rădăuți, în timp ce efectua activități de supraveghere a traficului rutier pe strada Ștefan cel Mare din mun. Rădăuți, jud. Suceava, au oprit în trafic autoturismul care circula pe str. Ștefan cel mare din mun. Rădăuți, jud. Suceava, având direcția de deplasare dinspre str. Piața Unirii spre com. Marginea, jud. Suceava.
La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat din Mun. Rădăuți, jud. Suceava.
Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilometru, rezultând o alcoolemiei de 1,18 mg/l alcool în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți, unde, cu consimțământul său, i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal, ce va fi soluționat procedural de lucrătorii din cadrul Poliției Mun. Rădăuți – Compartimentul Rutier.


Atenție la modificările legislative - Legea numărul 213/2023!

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
 • nu deținea permis de conducere;
 • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
 • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
 • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
 • Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
 • Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
 • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
 • Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
 • Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
 • Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
 • Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
Mai nouă Mai veche