Două specialități noi la Spitalul Județean Suceava: Genetică Medicală și Psihiatrie Pediatrică

dr. Păvăloaia Oana Maria, dr. Nițică Isabela
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava vine în sprijinul pacientilor cu specialitatile Genetica Medicala si Psihiatrie Pediatrica. Astfel pacientii pot beneficia de consultatii gratuite in baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist de medicina de familie, respectiv oricare alta specialitate in contract cu CNAS.

Genetica Medicala și Psihiatria Pediatrica sunt doua specialitati de nișă care elucideaza si completeaza diagnosticul.

Serviciile de Genetica Medicala si Psihiatrie Pediatrică se află în cadrul Ambulatorului Integrat din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenta Suceava și pot fi accesate in urma unei programări fie pe site-ul spitalului fie la numărul de telefon 0230/222120:
  • Ambulator Genetica Medicala: dr. Păvăloaia Oana Maria
  • Ambulator Pediatrie/Psihiatrie pediatrică: dr. Nițică Isabela
{inAds}
Genetica medicala joaca un rol crucial in diagnosticarea si gestionarea pacientilor cu bolilor genetice sau cu risc crescut de a dezvolta astfel de afectiuni, acestea regasindu-se la frontiera cu celelalte specialitati, atat medicale cat si chirurgicale.

Bolile genetice pot afecta diferite sisteme ale corpului, si se pot manifesta la orice varsta si indiferent de sexul pacientului, variind de la boli rare pana la cele mai comune afectiuni.
dr. Oana Maria Păvăloaia
dr. Oana Maria Păvăloaia

Medicul genetician ofera consiliere pacientului si familiei acestuia privind riscurile genetice, optiunile de testare si managementul bolii. Pe langa identificarea si confirmarea cu ajutorul testelor genetice, specialistul in Genetica Medicala ajuta la intelegerea cauzei bolii, interpreteaza teste genetice. Astfel, in functie de mutatia existenta, ajuta la gestionarea simptomatologiei in vederea prevenirii complicatiilor si ghidarea, in anumite situatiii, a tratamentului. Acest lucru poate ajuta pacientul sa ia decizii informate si sa se pregateasca pentru viitor.

Cuplurile care intentioneaza sa aiba copii sau care sunt ingrijorate de riscurile genetice, pot primi consiliere si recomandari de teste genetice preconceptionale pentru a evalua riscurile si optiunile disponibile.

O colaborare cu impact pozitiv se realizeaza intre Genetica Medicala si Psihiatria Pediatrica.


Psihiatria pediatrică este specialitatea medicală care se axează pe componentele biologice, psihologice și sociale ale tulburărilor comportamentale, emoționale și de dezvoltare ale copiilor și adolescenților. Problemele de sănătate mintală se pot manifesta devreme în rândul copiilor și adolescenților, abordarea timpurie putând preveni problemele semnificative din viitor, determinând rezultate mult mai bune pe termen lung.

Evaluarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților se realizează prin intermediul interviului psihiatric cu părinții sau tutorii și cu copiii sau adolescenții. Complementar sunt realizate evaluări precum: evaluare psihologică și logopedică, investigații suplimentare pentru a exclude o cauză organică, ulterior cu elaborarea unui plan terapeutic individualizat, adaptat nevoilor specifice și stadiului de dezvoltare al copilului sau adolescentului. Planurile de tratament pot include diverse abordări terapeutice precum schimbarea stilului de viață, psihoterapie și/sau tratament medicamentos, tratarea comorbidităților.
dr. Isabela Nițică
dr. Isabela Nițică

Printre cele mai frecvente afecțiuni psihice în rândul copiilor și adolescenților se numără: tulburările de dezvoltare psihomotorie, tulburarea hiperkinetică cu deficit atențional, tulburarea de spectru autist, tulburările de anxietate și de dispoziție, tulburările de poziție și de conduită, tulburările de alimentație, tulburările de învățare, consumul de substanțe și multe altele.

Psihiatria pediatrică sau psihiatria copilului și adolescentului se concentrează pe promovarea intervenției timpurii și pe furnizarea de îngrijiri adecvate vârstei pentru a aborda problemele emoționale, comportamentale și de dezvoltare unice, întâlnite în timpul copilăriei și adolescenței. Aceasta își propune să ajute copiii și adolescenții să-și dezvolte abilități de adaptare și să ducă o viață sănătoasă și împlinită.

Nu in ultimul rand, cele doua specialitati: Genetica Medicala si Psihiatria Pediatrica, cu ajutorul psihologului si altor specialisti disponibili in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, pot oferi sprijin si indrumare pentru a face fata acestor provocari, bolile genetice si psihiatrice fiind o povara emotionala si sociala pentru pacienti si familiiile lor.
Mai nouă Mai veche