Activități de promovare a cercetării și a cercetătorilor în liceele din județul Suceava

Urmărind promovarea științei și a rezultatelor cercetării științifice în școli și licee, atragerea tinerilor spre cercetare și organizarea de expoziții itinerante și interactive, Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH USV) a organizat noi activități. Astfel, în ziua de 12 decembrie, domnul dr. Ionuț-Ștefan Iorgu, director al proiectului, și domnul conf. univ. dr. ing. Cătălin Roibu, responsabil de domeniul Silvicultură, în prezența a câteva zeci de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, au prezentat detalii privind cariera de cercetător și rolul universității în societate. Totodată, cei doi cercetători au împărtășit informații cheie legate de rezultatele studiilor științifice în domeniile Bioacustică și Silvicultură. Mai mult, elevii au învățat cum pot determina vârsta unui arbore și au vizionat o expoziție itinerantă.

În ziua de 13 decembrie, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Suceava au participat la alte două activități, coordonate de prof. univ. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, directorul Centrului COACH USV. Din echipa USV care a dialogat cu elevii, au făcut parte prof. univ. dr. Florin Pintescu, decan al Facultății de Istorie și Geografie, conf. univ. dr. Daniela Petroșel, prodecan al Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, și psiholog Oana-Andreea Grosu.
{inAds}
În cadrul unei expoziții itinerante și interactive, care a fost organizată cu sprijinul doamnei director Silvia Nuțu și al doamnei profesoare Cristina Stan (ambele cu doctorat în domeniul Filologie obținut la USV), au fost prezentate apariții editoriale recente ale unor colegi de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, cercetători în literaturile română / engleză / franceză / germană / spaniolă / italiană, lingviști și traductologi renumiți, precum și publicații de specialitate semnate de cadre didactice de la Facultatea de Istorie și Geografie. Cu sprijinul bibliotecii universitare, au fost expuse numeroase cărți apărute la Editura Universității „Ștefan cel Mare”. Cei peste 70 de elevi s-au arătat interesați de aspecte concrete legate de standardele de redactare și publicare a unui articol științific în reviste cu vizibilitate internațională.

Ulterior, elevii claselor a XII-a au asistat la o serie de prezentări privind facilitățile și oportunitățile pe care le oferă programele de studii în domeniile Istorie și Filologie. În cadrul dialogului, mulți dintre viitorii absolvenți au declarat că vor continua studiile la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, după examenul de bacalaureat.
Mai nouă Mai veche