Aproape o tonă de petarde confiscate de polițiști, la Gura Humorului

În perioada 25 septembrie 2023 - 5 ianuarie 2024, polițiștii desfășoară acţiunea naţională „Pirotehnic”, pentru prevenirea, constatarea şi combaterea evenimentelor cauzate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, cu precădere în perioada sărbătorilor de iarnă.

Acțiunea este structurată pe două faze. Prima fază a început la data de 25 septembrie 2023, fiind finalizată, la data de 13 noiembrie 2023, iar a doua fază se derulează, în perioada, 14 noiembrie 2023 - 5 ianuarie 2024.

În cadrul primei faze a acțiunii, au fost verificate toate societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, în special cele care efectuează importuri/transferuri, în vederea recomercializării către terțe persoane juridice, sub aspectul respectării regimului legal al acestor produse.
{inAds}
În cadrul celei de-a doua faze, acțiunile sunt concentrate în special pe prevenirea și combaterea incidentelor nedorite pe fondul comercilizării și utilizării neutorizate a produselor pirotehnice în contextul Sărbătorilor de Iarnă 2023/2024.

În cursul zilei de vineri, în cadrul unei acțiuni organizate pe raza orașului Gura Humorului, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanței Periculoase au identificat trei comercianți care vindeau fără respectarea prevederilor legale obiecte pirotehnice, fiind întocmite trei dosare de cercetare penală.


În cursul zilei de ieri, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice și cei din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava, au desfășurat o acțiune cu efective sporite pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite din sfera traficului cu produse accizabile, a comerţului neautorizat de materiale pirotehnice, precum şi a schimbului ilegal de valută.

În cadrul acțiunii au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 lei și au fost confiscate 828 kg articole pirotehnice deținute și comercializate ilegal.

Polițiștii suceveni recomandă:
 • Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
 • La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
 • Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

Readucem în atenție câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:
 • Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
 • Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.


Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:
 • între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
 • la o distanţă mai mică de 50 de m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
 • la o distanţă mai mică de 500 de m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
 • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
 • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
 • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
 • la o distanţă mai mică de 500 de m de păduri.


Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
 • orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
 • comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
 • comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.
Mai nouă Mai veche