VIDEO Viața unei adolescente din Suceava a fost salvată de medicii care i-au extirpat de urgență o tumoră pe creier

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au reuşit să salveze viaţa unei adolescente din județul Suceava, în vârstă de 18 ani, pe nume Andreea Breabăn, din  chiar de ziua numelui. Aceasta a fost adusă în stare gravă la Iaşi, iar echipa de neurochirurgi a decis că trebuie operată de urgenţă pentru înlăturarea tumorii care îi apăsa pe creier şi îi punea viaţa în pericol.

În momentul de faţă se aşteaptă analizele de laborator pentru a vedea dacă este vorba de un cancer sau o tumora benignă, astfel încât fata să urmeze suplimentar alte investigaţii medicale.

Pregătindu-se de examenul de bacalaureat, Andreea le-a spus medicilor că vrea să ia notă mare pentru a intra la o universitate de top, unde să urmeze studii pentru a deveni fizician.
{inAds}

„Îşi doreşte o carieră de fizician”

„Este un copil care îşi doreşte o carieră de fizician. S-a intervenit chirurgical, microscopic. S-a reuşit o rezecţie maximală a acestei tumori, cu o evoluţie foarte bună postoperatorie. Aşteptăm rezultatul anatomopatologic şi în funcţie de asta va urma sau nu tratamentul adjuvant, adică oncologic”, a declarant dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale şi neurochirurgul care a realizat procedura.

Starea fetei s-a agravat brusc şi a venit direct de la Suceava de urgenţă la Iaşi, pentru a fi operată. Tumora era localizată la nivelul creierului mic, iar medicii au încercat să îi facă, iniţial, o procedură endoscopică pentru a îi debloca lichidul cefalorahidian. Însă spaţiul era atât de comprimat în urma presiunii aplicate de tumoră încât endoscopul de 4 milimetri nu a reuşit să pătrundă în creier.


„Vreau să vă spun că domnul doctor a primit vestea doar prin telefon de la Suceava, nici măcar nu aveam loc în secţia dumnealui. Au preluat-o, iar a doua zi i-au făcut drenajul pentru că presiunea în creier era foarte mare, şi după două zile au operat-o. Operaţia a fost destul de dificilă, pentru că ne-a explicat domnul doctor că celulele care susţineau creierul erau foarte afectate. Fără operaţie, nu ar fi supravieţuit. Astăzi, de ziua ei, avem cel mai frumos cadou: trăieşte”, a declarat mama fetei.

Tumora a afectat-o progresiv

Andreea povesteşte că tumora a afectat-o progresiv, din ce în ce mai puternic, până când nu mai putea face lucruri pe care altădată le-ar fi considerat normale. Acum, la câteva zile după operaţie, a început să mănânce din nou şi să îşi revină. Gândindu-se acum la simptomele pe care le-a avut, fata recunoaşte că semnele au apărut de mai mult timp, însă o perioadă le-a ignorat.

„Încep să mănânc din nou. Îmi revin. Greu. Nu ştiu. Nu mă aşteptam să fie o problemă atât de mare. Eu ştiam că am probleme de mult timp şi nu aveam echilibru şi îmi tremura mâna, dar nu ştiam că am această problemă, atât de gravă”, a spus tânăra, într-un material video publicat pe pagina de Facebook a unităţii medicale.
Mai nouă Mai veche