Buletin de presă, 16 ianuarie 2024 - IPJ Suceava

Aproape 200 de sancțiuni aplicate de polițiști în cadrul unei acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră

În contextul situaţiei operative existente la nivelul judeţului Suceava, în scopul impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, în perioada 12 - 14.01.2024, în intervalul orar 08:00 – 12:00 respectiv 15:00 – 18:00, Serviciul Rutier împreună cu formaţiunile rutiere din cadrul I.P.J. Suceava au organizat şi executat acțiuni preventiv-reactive, pentru prevenirea accidentelor produse pe fondul vitezei excesive.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 180 de sancțiuni contravenționale în valoare de 145.420 lei.
De asemenea, au fost reținute 22 de permise de conducere și au fost retrase 4 certificate de înmatriculare, fiind constatată în flagrant și o infracțiune la regimul rutier.


Cherestea și material lemnos în valoare de cca. 8000 lei confiscate de polițiști

La data de 15.01.2024, orele 02:10, în timp ce polițiștii din cadrul Secției nr. 7 Poliție Rurală Mălini, se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au identificat pe DJ209A din satul Cornu Luncii, com. Cornu Luncii, jud. Suceava, autoutilitara la volanul căreia se afla un bărbat din satul Herla, com. Slatina, jud. Suceava, care transporta material lemnos fără a deține documente de proveniență, motiv pentru care s-a procedat la însoțirea acestuia la Ocolul Silvic Mălini.
S-a procedat la verificarea transportului de material lemnos în aplicația SUMAL, ocazie cu care s-a constat faptul că nu există un aviz de însoțire a materialului lemnos emis pentru autoutilitara în cauză.
Autoutilitara a fost lăsată în custodie la Ocolul Silvic Mălini în vederea inventarierii de către lucrătorii din cadrul O.S. Mălini.
La data de 15.01.2024, în jurul orelor 09:00, s-a procedat la cubarea materialului lemnos de către personal silvic din cadrul Ocolului Silvic Mălini, ocazie cu care s-a constatat faptul că șoferul transporta cantitatea de 5,68 mc cherestea rășinoase fără a avea documente de proveniență a materialului lemnos.
Cantitatea de 5,68 mc cherestea rășinoase în valoare de 3.408 lei a fost confiscată conf. art. 19 alin. 2 lit. a pct 2 din Lg. 171/2010, șoferul fiind sacționat contravențional conform Lg 171/2010.


La data de 15.01.2024, ora 12.30, în timp ce polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, executau serviciul de patrulare pe DN29A, pe raza localității Adâncata, comuna Adâncata, județul Suceava pe direcția de mers Zvoriștea - Adâncata, având în vedere planul de acțiune pe linie de de silvicultură, au procedat la oprirea unei autoutilitare care transporta material lemnos.
La volan a fost identificat un bărbat domiciliat în localitatea Alba, comuna Hudești, județul Botoșani. Acesta nu a putut prezenta în vederea efectuării controlului certificatul de înmatriculare al vehicului condus, polița RCA, actul său de identitate și permisul de conducere. Fiind efectuate verificările necesare în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit că acesta este deționător de permis de conducere, are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice valabil, deține poliță RCA valabilă iar vehiculul condus are inspectia tehnică periodica valabilă.
Întrebat cu privire la legalitatea transportului de material lemnos, șoferul a precizat verbal că nu deține documentele legale de proveniență și transport. Drept urmare, lucrătorii de poliție au procedat la verificarea autoutilitarei în SUMAL 2.0 constatând că în cauză nu au fost emise documente legale de proveniență și transport.
Vehiculul a fost condus la sediul Ocolului Silvic Adâncata, iar șoferul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin. 2 lit a pct. 1 din Legea 171/2010 prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției silvice, dispunându-se în același timp confiscarea cantității de 2,70 mc lemn foaioase și rășinoase în valoare de 443 lei.


Tot în cursul zilei de ieri, s-a procedat la descărcarea și inventarierea materialului lemnos identificat într-o autoutilitară la data de 13.01.2024, de către reprezentantul Ocolului Silvic Gura Humorului, ocazie cu care s-a constatat faptul că pe autoutilitara a reieșit un volum total de 6,76 m3 buștean gater rășinoase molid și brad.
Ca urmare, în temeiul art. 19 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Lg. 171/2010 R, s-a dispus sancţionarea contravențională a șoferului şi s-a confiscat faptic cantitatea de 6,76 m3 buștean gater rășinoase, lemnul în valoare de cca. 3.600 lei fiind predat în custodia paduralului de la cantonul silvic din cadrul O.S. Gura Humorului.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 15.01.2024, în jurul orei 20.45, un bărbat în vârstă de 29 de ani, din orașul Cajvana, județul Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 178 – Arbore, județul Suceava, având direcția de deplasare dinspre orașul Cajvana către comuna Arbore, a acroșat cu partea din dreaptă față pe un pieton de 54 de ani din comuna Arbore, județ Suceava ce se deplasa pe marginea din stânga a drumului pe direcția Arbore – Cajvana.
În urma impactului a rezultat decesul pietonului.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, după care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal petru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prev. și ped de art. 192 alin. 2 din Codul Penal.


Bărbat bănuit de furt reținut de polițiști după efectuarea unei percheziții domiciliare

La data de 21.12.2023, în jurul orei 12:30, persoane necunoscute i-au sustras unei femei din mun. Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, telefonul mobil pe care l-a lăsat pentru scurt timp pe o bancă din zona centrală Câmpulung Moldovenesc, situată pe str. 22 Decembrie.
În continuarea cercetărilor, la data 15.01.2024, polițiștii Biroului Investigații Criminale – Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc, în colaborare cu polițiștii Biroului Ordine Publică și Detașamentul 7 Jandarmi C-lung Moldovenesc au efectuat o percheziție domiciliară la locuința unui bărbat bănuit de comiterea faptei, din mun. C-lung Moldovenesc, jud. Suceava și a fost pus în executare și un mandat de aducere.
S-a probat activitatea infracțională a bărbatului și s-a dispus reținerea față de acesta pentru o perioadă de 24 ore, fiind introdus în arestul din cadrul I.P.J. Suceava.
Mai nouă Mai veche