Buletin de presă, 27 ianuarie 2024 - IPJ Suceava

BMW IPJ Suceava
Intervenție în forță a luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale IPJ Suceava pentru prinderea și reținerea unui bărbat urmărit la nivel național pentru tâlhării, loviri, distrugeri și amenințări

La data de 25.01.2024, a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava un bărbat de 26 ani, domiciliat în com. Preutești, sat Arghira , împotriva căruia Judecătoria Fălticeni, județul Suceava, a emis un mandat din data de 12.01.2024, prin care a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „lovirea sau alte violențe”, „violarea de domiciliu”, „distrugerea” și „amenințare” .
De asemenea, pe numele bărbatului de 26 de ani Judecătoria Suceava a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii din data de 06.12.2023 într-o altă cauză prin care s-a dispus condamnarea acestuia la o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de „tâlhărie calificată”constând în aceea că în noaptea de 24.01.2018, în jurul orei 01.30, bărbatul de 26 de ani împreună cu alți doi complici, având fețele și mâinile acoperite cu fulare și mănuși, au pătruns în locuința a două persoane vătămate în vârstă de 77 și 69 de ani din comuna Udești, sat Știrbăț, jud. Suceava, de unde, prin întrebuințarea de violențe fizice și amenințări, au sustras suma de 4.000 de lei.
În urma investigațiilor efectuate și a măsurilor complexe dispuse, polițiștii judiciariști l-au localizat pe bărbatul de 26 de ani, ascunzându-se într-o locație de pe raza satului Arghira, comuna Preutești.
Având în vedere comportamentul violent și impredictibil al bărbatului, precum și posibilitatea de a fi ajutat pentru a-și asigura scăparea de către alte persoane, a fost organizat un dispozitiv complex de acțiune, format din polițiști judiciariști, cu sprijinul unei grupe de luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale – IPJ Suceava și suport operativ din partea Direcției de Operațiuni Speciale.
Polițiștii au descins la imobilul în cauză, fiind necesară utilizarea forței pentru pătrunderea în locație și uleterior pentru reținerea bărbatului de 26 de ani care a încercat să se sustragă, acesta fiind imobilizat și încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.
Ulterior, în cursul zilei de 26.01.2024, bărbatul a fost transferat în Penitenciarul Botoșani.
{inAds}

Bărbat reținut de polițiștii din Gura Humorului în cadrul Acțiunii Blocada

În continuarea cercetărilor privind sustragerea la data de 03.11.2023 a unui vehicul aflat în patrimoniul unei societăți comerciale din orașul Gura Humorului, în urma activităților specifice desfășurate în cadrul acțiunii ,,Blocada” organizată la nivelul Poliției Orașului Gura Humorului, la 26.01.2024 s-a reușit identificarea bărbatului bănuit de comiterea faptei, respectiv un tânăr de 23 de ani, din com. Marginea, jud. Suceava.
Acesta a fost identificat și preluat în custodie de polițiști, a fost audiat cu privire la fapta reținută în sarcina sa, ocazie cu care a declarat împrejurările și modul de comitere a acesteia.
În fapt s-a reținut că, în noaptea de 02/03.11.2023, cel în cauză ar fi pătruns pe portierele lăsate descuiate în microbuzul ce era parcat în spatele unui imobil situat în orașul Gura Humorului și folosind cheia adevărată, care se afla în contact, a pornit microbuzul și l-a sustras din acel loc, ulterior vânzându-l altei persoane cu suma de 800 lei.
Prin ordonanță s-a dispus față de bărbatul de 23 de ani măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă IPJ Suceava.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt în scop de folosință , faptă prev și ped. de art. 230, alin. 1 raportat la art. 228, alin. 1, art. 229, alin. 1, lit. b și d Cod Penal și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. și ped. de art. 335, alin. 1 Cod Penal, urmând a se dispune procedural.


Tânăr bănuit de comiterea mai multor furturi reținut de polițiști și ulterior arestat

În continuarea cercetărilor din 14.06.2023 cu privire la sesizarea directă făcută de către primarul comunei Ilișești, cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns în interiorul Primăriei Com. Ilișești, jud. Suceava, sustrăgând bunuri, precum și cu privire la o altă sesizare din data 31.12.2023 când polițiștii SPR 9 Șcheia au fost apelati prin SNUAU 112 de către o femeie din sat/com. Ilișești care a reclamat faptul că, în perioada, 30.12.2023 ora 20:00 - 31.12.2023 ora 08.00 persoane necunoscute au pătruns în domiciliul acesteia de unde au sustras bunuri, în urma activităților de cercetare penală s-a reușit identificarea persoanei bănuite de comiterea faptelor, respectiv un tânăr de 18 ani din comuna Ilișești, jud. Suceava.
Întrucât tânărul se afla deja sub măsura controlului judiciar pentru alte fapte, s-a solicitat instanței de judecată înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv, iar la data de 26.01.2024, Tribunalul Suceava a admis solicitarea parchetului și a dispus arestarea preventivă a tânărului pentru o perioadă de 30 de zile, acesta introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.


Șofer reținut de polițiști pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului

La data de 24.01.2024, în jurul orei 18:50 lucrătorii din cadrul Poliției orașului Broșteni au fost sesizați cu privire la un accident rutier produs pe DJ 177A Puzdra.
La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție care a constatat faptul că lângă pârâul din proximitatea DJ 177A se află un autoturism accidentat lângă care se afla o persoană de sex masculin care prezenta leziuni. Acesta a declarat ca era pasager în autoturism și că șoferul care îl conducea l-a luat la ocazie, părăsind vehiculul după accident.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunilor de ,,vătămarea corporală din culpă”, prev. de art. 196 alin. (2) și (3) din Codul penal și ”părăsirea locului accidentului”, prev. de art. 338 alin. 1 din Codul penal, ambele cu aplicarea prevederilor art. 38 alin. 1 din Cod Penal.


În data de 25.01.2024, s-au făcut investigații, șoferul fiind identificat pe raza satului Cotârgași, orașul Broșteni, județul Suceava.
În baza mandatului de aducere bărbatul a fost preluat în custodie și condus la sediul Poliției municipiului Vatra Dornei, în vederea audierii și efectuării procedurilor specifice.
Urmare a probatoriului administrat în cauză, s-a dispus reţinerea față de șofer pe o durată de 24 de ore, fiind introdus la Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Suceava.
Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal privind săvârșirea infracțiunilor de ,,vătămarea corporală din culpă”, prev. de art. 196 alin. (2) și (3) din Codul penal și ”părăsirea locului accidentului”, prev. de art. 338 alin. (1) din Codul penal.


Controale în trafic pe linie silvică și material lemnos confiscat și autoutilitară imobilizată

La data de 26.01.2024, ora 12:35, în timp ce polițiștii din cadrul Secției nr. 7 Poliție Rurală Mălini, se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au identificat pe DJ209A Cornu Luncii, jud. Suceava, o autoutilitară condusă de către un bărbat din satul Dolheștii Mari, com. Dolhești, jud. Suceava, care transporta material lemnos fără a deține documente de proveniență, motiv pentru care s-a procedat la însoțirea la Ocolul Silvic Mălini.
Totodată, s-a procedat la verificarea transportului de material lemnos în aplicația SUMAL, ocazie cu care s-a constat faptul că nu există un aviz de însoțire a materialului lemnos emis pentru autoutilitara în cauză.
În urma inventarierii s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitate de 1,33 metri cubi cherestea rășinoase în valoare de 665 lei, materialul lemnos fiind confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Mălini, iar conducătorul auto a fost sancționat conform Lg. 171/2010.


La data de 25.01.2024, ora 12.55, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce efectuau activități de patrulare și control trafic rutier pe un drum comunal neclasificat, de pe raza comunei Bilca, județul Suceava, au efectuat semnale regulamentare de oprire unei autoutilitare condusă de către un bărbat din comuna Sucevița, sat. Voievodeasa, județul Suceava. Autoutilitara transporta o cantitate de lemn sub formă de butuci cu lungimea de 4 metri fără aviz de însoțire a materialului lemnos.
Din acest motiv, acesta a fost condusă la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic, pentru inventarierea materialului lemnos, stabilindu-se faptul că șoferul transporta cantitatea totală de 5 mc, dintre care 2,97 mc buștean cherestea molid, și 2,03 buștean foc molid în valoare totală de 1.827 lei.
Cantitatea de material lemnos a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Putna.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform art. 19 din Legea 171/2010.
De asemenea, din verificările efectuate în bazele de date asupra vehiculului, a rezultat faptul că nu deține o poliță de asigurare obligatorie RCA validă, iar la momentul opririi nu purta centura de siguranță, motiv pentru care a fost sancționat conform prevederilor Lg. 132/2017 și OUG 195/2002, fiind dispusă măsura complementară de reținere a plăcuțelor de înmatriculare și certificatului vehiculului, autoutilitarea fiind imobilizată.


Vehicul imobilizat, dosar penal și sancțiuni în valoare de aproape 3.500 lei după o urmărire în trafic

La data de 25.01.2024, în jurul orei 1648, poliţiștii din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce desfășurau activități de patrulare pe DN 17 în loc. Frasin, cu autospeciala pe care este montat aparatul radar, au observat că din sens opus circulă un autoturism cu viteza de 127 km/h (+77 km/h).
S-a procedat la efectuarea semnalelor semnalelor acustice și luminoase pentru oprire, însă conducătorul auto nu s-a conformat și și-a continuat deplasarea. Polițiștii au intrat în urmărirea vehiculului reușind oprirea acestuia la ieșirea din loc. Frasin.
La volan a fost identificat un bărbat de 23 ani din orașul Darabani, jud. Botoșani, care a prezentat pentru control cartea de identitate precum și documentele autoturismului.
La verificarea în baza de date s-a stabilit faptul că șoferul a fost posesor al permisului de conducere, care a fost însă anulat printr-o sentință penală din anul 2022, iar autoturismul figurează cu măsura sechestrului.
Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest valoarea rezultată fiind negativă.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost anulată, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin.2 din C.P.
A fost întocmit procesul verbal de contravenție, pentru încălcarea prevederilor art. 102 alin. 4 lit a și 100 alin. 1 pct. 6 din OUG 195/2002, aplicându-se amenzi în valoare de 3.495 lei.
De asemenea, vehiculul a fost imobilizat.


Nu consumați alcool sau droguri și vă urcați la volan!

La data de 25.01.2024, ora 16:30, Poliția mun. Fălticeni a fost sesizată prin SNAU 112 cu privire la faptul că pe str. M. Sadoveanu din mun. Fălticeni, jud. Suceava, în zona intersecției cu b-dul 2 Grăniceri, s-a produs un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, iar conducătorul auto care a provocat accidentul se află sub influența alcoolului.
Polițiștii s-au deplsat în regim de urgență la fața locului stabilind că la data de 25.01.2024, în jurul orei 16:25, un bărbat, în timp ce conducea autoturismul pe str. M. Sadoveanu din mun. Fălticeni, jud. Suceava, a acroșatun alt autovehicul parcat.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat, recoltându-i-se probe de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prevăzută de art. 336, alin 1 din Codul Penal.


La 25.01.2024, orele 14:30, aflându-se în exercitarea serviciului de patrulare, polițiștii au oprit pentru control pe D.C. neclasificat de pe raza com. Burla, jud. Suceava, autoturismul condus de către un bărbat care a prezentat pentru control documentele personale și ale mașinii, fără a fi constatate nereguli. Întrucât susnumitul emana halenă alcoolică s-a procedat la testarea cu aparatul etilotest din dotare, rezultatul fiind de 0.64 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În continuare, șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți – Unitatea Primiri Urgențe, unde au fost prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei din sânge.
Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 336, alin. (1) din Codul penal, cercetările urmând a fi continuate de lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Burla.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 26.01.2024, în jurul orei 05:32, un bărbat a condus autoturismul pe D.N. 18 în localitatea Cîrlibaba, județul Suceava, circulând din direcţia Cîrlibaba către Borșa, a pierdut controlul direcției de deplasare într-o curbă ușoară la stânga, ieșind în decor și lovind un copac de pe marginea drumului.
În urma accidentului rutier a rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto și a unui pasager.
Conducătorul autovehiculului a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Acestuia i s-au recoltat și probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosarul de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunilor de: ,,vătămarea corporală din culpă”, prev. de art. 196 alin. (2) și (3) din Codul penal, instrumentat de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.


La data de 26.01.2024, ora 10:54, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier – Poliția Mun. Rădăuți au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza comunei Iaslovăț, jud. Suceava, a avut loc un eveniment rutier soldat cu victime.
Cu ocazia deplasării la fața locului și a verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că la data de 26.01.2024, în jurul orei 10:50, o femeie în vârstă de 29 ani din orș. Cajvana, jud. Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe DC42B, în interiorul com. Iaslovăț, jud. Suceava, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un capăt de pod aflat pe partea stângă a părții carosabile a sensului său de mers.
În autoturism se mai aflau 4 pasageri, suferind leziuni ușoare.
Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, după care i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2) și (4), rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.


La data de 26.01.2024, ora 15.58 polițiștii Poliției Orașului Vicovu de Sus au fost sesizați prin S.N.U.A.U 112 cu privire la faptul că pe str. Calea Cernăuți din orașul Vicovu de Sus, a avut loc un accident rutier din care a rezultat vătămarea corporală a unei persoane.
Din primele verificări efectuate, a rezultat faptul că la data de 26.01.2024, în jurul orei 15.50, un bărbat în vârstă de 62 de ani din comuna Vicovu de Jos, jud. Suceava, a condus autoturismul pe strada Calea Cernăuți pe raza orașului Vicovu de Sus, din direcția Vicovu de Sus către Vicovu de Jos, iar în momentul deplasării pe sensul de mers, de pe sensul opus a traversat la o distanță de aproximativ 30 de metri față de trecerea de pietoni marcată și semnalizată corespunzător, o tânără în vârstă 18 ani, acroșând-o cu partea din față a autoturismului.
În urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a tinerei de 18 ani.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul testării fiind negativ, fiind condus la Spitalul Mun. Rădăuţi, unde i s-a recoltat o probă biologică de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală cu privire la infracţiunea de „vătămare corporală din culpă” faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (2) din Codul Penal.


La data de 25.01.2024, ora 06:15, un bărbat a condus autoturismul pe bld. 1 Decembrie 1918 din mun. Suceava din direcția bld. 1 Mai către bld. Sofia Vicoveanca iar la intersecția bld. 1 Decembrie 1918 cu str. Bistriței a intrat în coliziune cu un alt autotursimul.
În urma impactului, unuil dintre șoferi a suferit leziuni ușoare.
Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilometru rezultatul fiind de 0.00 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior la UPU a Spitalului Județean de Urgență Suceava fiindu-le recoltate câte o mostră biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. (2) și (3) din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche