Judecătoarea Chirilă, interlopul Pînzari și iubitul traficant Cotoară au fost trimiși în judecată pentru un noian de infracțiuni

judecătoare Ana Maria Chirilă, Mihai Pînzari, Ciprian Cotoară
Procurorii Secției de urmărire penală au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a trei persoane fizice, după cum urmează:

I. Ana Maria Chirilă, judecător la Tribunalul Suceava, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
  • folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și favorizarea făptuitorului.

În fapt, în perioada 11–14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcției de judecător pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT– Serviciul teritorial Suceava (dosar aflat la urmărire penală), privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate (numărul mandatelor de percheziție solicitate de organele de urmărire penală, locațiile pentru care s-au solicitat autorizații, principalele persoane vizate de aceste măsuri). Potrivit rechizitoriului, inculpata – înainte de punerea în aplicare a mandatelor de percheziție – a pus aceste informații la dispoziția inculpatului de la punctul III și, prin intermediul acestuia, la dispoziția inculpatului de la punctul II. În acest mod, informațiile au ajuns și la alte persoane interesate, urmărind, pe de o parte, obținerea unor foloase necuvenite, pentru alții, din valorificarea informațiilor, iar pe de altă parte, asigurarea unei protecții în fața legii pentru inculpatul de la punctul II prin ajutorul dat în vederea înlăturării probelor cu privire la care exista posibilitatea identificării și care ar fi fost apte a conduce la acuzarea acestuia.
  • folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și favorizarea făptuitorului.

În fapt, în perioada aprilie–septembrie 2023, în calitate de judecător de drepturi și libertăți într-un dosar al DIICOT– Serviciul teritorial Suceava, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală efectuate, măsurile de supraveghere tehnică solicitate/autorizate, materialele rezultate din exploatarea mandatelor de supraveghere tehnică. Aceste informații, în mod direct și respectiv prin intermediul altor persoane, inculpata le-a pus la dispoziția a două persoane (între care și inculpatul de la punctul III) , ajungând astfel și la alte persoane interesate, urmărind în această modalitate, pe de o parte, obținerea de foloase necuvenite pentru altul, iar pe de altă parte îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a unei persoane.
  • luare de mită.

În fapt, în perioada 2021– 2023, în mod repetat, a primit direct de la inculpatul de la punctul II, precum și de la o altă persoană mai multe foloase necuvenite (bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție ș.a.) în legătură cu măsurile dispuse și hotărârile pronunțate într-un dosar penal ce fusese instrumentat de DIICOT – Serviciul teritorial Suceava și prin care inculpatul de la punctul II a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și lipsire de libertate în mod ilegal.
  • deținere de droguri pentru consum, în formă continuată (6 acte materiale săvârșite).

În fapt, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada august – octombrie 2023, inculpata a deținut în locuința sa cantități droguri de mare risc în vederea consumului propriu, din care a consumat în mod repetat atât singură cât și împreună cu o altă persoană.
  • punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (5 acte materiale).
  • trafic de droguri de mare risc în formă continuată (două acte materiale).
În fapt, inculpata a pus la dispoziția unei persoane fizice o sumă de bani, comandându-i achiziționarea de droguri de mare risc, iar ulterior i-a oferit acesteia droguri de mare risc din cele achiziționate urmare a comenzii sale, consumând împreună cu acesta în locuința sa.

II. Pînzari Mihai sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare mită, constând în aceea că - în scopul obținerii unor hotărâri judecătorești favorabile lui într-un dosar al Tribunalului Suceava-Secția penală în care a fost trimis în judecată - i-a dat magistratului care îl judeca pe fond (inculpata de la punctul I) în mod direct și prin intermediul altei persoane o serie bunuri și foloase necuvenite (bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție ș.a.).

III. Ciprian Cotoară sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
  • trafic de influență, constând în aceea că a pretins de la o persoană suma de 30.000 de euro, bani pe care i-a și primit, în două tranșe, în perioada octombrie–noiembrie 2021, pentru a-și exercita influența asupra magistraților de la Curtea de Apel Suceava în vederea obținerii unei soluții de achitare pentru o persoană trimisă în judecată.
  • deținere de droguri pentru consum, constând în faptul că, în timp ce se afla în locuința inculpatei de la punctul I, a deținut pentru consum droguri de mare risc.
  • trafic de droguri de mare risc, în forma oferirii de droguri de mare risc, constând în aceea că, în timp ce se afla în locuința inculpatei de la punctul I, i-a oferit acesteia droguri de mare risc, consumând împreună.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Curții de Apel Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăţie.
Mai nouă Mai veche