Buletin de presă, 10 martie 2024 - IPJ Suceava

Etilotest noaptea
În atenția conducătorilor de mopede și motociclete! Respectați legislația rutieră! Nu consumați alcool sau substanțe interzise!

Din păcate însă, în ultimele zile, pe raza județului s-au produs mai multe evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor, conducătorilor de mopede sau a motocicliștilor. Lipsa de responsabilitate și cultură rutieră, dar și consumul de alcool sau substanțe interzise fac ca circulația cu motocicleta bicicleta sau mopedul să genereze evenimente rutiere și chiar tragedii.
Și în cursul zilei de ieri s-au produs două evenimente rutiere cu implicarea conducătorilor de mopede.



La data de 09.03.2024, ora 12:25, polițiștii din cadrul SPR 5 Dărmănești, au fost sesizați cu privire la faptul că pe DJ208V, pe raza loc. Pătrăuți, a avut loc un accident rutier în urma căruia a rezultat vătămarea corporală a unei persoane.
Echipa operativă s-a deplasat la faţa locului și din primele verificări efectuate a stabilit că la data de 09.03.2024, în jurul orei 12:20, un bărbat, fără a poseda permis de conducere, a condus mopedul, neînmatriculat, pe DJ208V, jud. Suceava, având direcția de deplasare spre Primăria Com. Pătrăuți, iar când a ajuns la intersecția cu un drum comunal neclasificat, a intrat în coliziune față/spate, cu un autoturism circula în fața sa.
În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului mopedului.
Conducătorul auto, a fost testat cu aparatul etilotes, rezultatul fiind negativ, însă în cazul conducătorului mopedului rezultatul a fost 0,28 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă” faptă prev. de art. 196 alin. (2) și (3) din Codul Penal, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. de art. 335 alin. (1) din Codul Penal și „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, faptă prev. de art. 334 alin. (1) din Codul Penal.
{inAds}

Tot la data de 09.03.2023, ora 17:01, Poliția mun. Fălticeni a fost sesizată prin intermediul SNUAU 112 despre faptul că pe raza satului Mihăiești s-a produs un accident rutier soldat cu victime, respectiv o persoană a căzut de pe un scuter.
În baza sesizării, la fața locului s-a deplasat echipa operativă care, din primele verificări, a constatat că în jurul orei 16.55, un bărbat de 40 ani din com. Horodniceni, jud. Suceava, în timp ce conducea un moped confecționat artizanal, fără a avea aplicate nr. de înregistrare / înmatriculare, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a căzut pe partea carosabilă.
În urma producerii accidentulului a rezultat autoaccidentarea conducătorului mopedului, care a fost transportat cu ambulanța la Spitalul mun. Fălticeni.
Conducătorul mopedului prezenta halenă alcoolică însă nu a putut fi testat cu aparatul etilometru, din cauza leziunilor suferite, urmând să i se recolteze probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei la Spitalul mun. Fălticeni.
Efectuându-se verificări în baza de date s-a constatat că mopedistul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de ,,vătămare corporală din culpă” faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 1 din Codul Penal,(autoaccidentare), ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 1 din Codul Penal și ”conducerea unui vehicul neînmatriculat”, faptă prev. şi ped. de art. 334 alin. 1 din Codul Penal.


Dosar penal pentru braconaj piscicol

La data de 09.03.2024, în jurul orei 20.00 polițiștii S.P.R. 2 Ipoteşti au obținut informații cu privire la faptul că o persoană se afla la braconaj piscicol pe malul drept al Siretului în localitatea Stamate, com. Fântânele jud. Suceava.
Polițiștii s-au deplasat în zona malului drept al râului Siret și a fost identificat un localnic, care monta plasa monofilament în albia râului. Tot la fața locului a fost identificat un autoturism aparținând bărbatului, în portbagajul căruia s-au găsit două undițe, iar într-un sac se afla o altă plasă monofilament. În apropierea autoturismului a mai fost identificată încă o altă plasă monofilament.
Cu ocazia deplasării la albia râului, a fost identificată o plasă monofilament ce era ancorată și fixată pe o lungime de aproximativ 150 metri în albia râului.
Fiind scoasă plasa din apă, s-a constatat că în aceasta era prins pește din specia somn care a fost eliberat în apa Siretului.
În cauză a fost întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă monofilament în apele continentale și în apele maritime interioare, faptă prev și ped. de art 64 lit. m din OUG 23/2008, cercetările fiind continuate de către polițiștii Postului de Poliție Fântânele.


4 transporturi ilegale de material lemnos identificate în doar 2 ore de către polițiști

La data de 09.03.2024, în jurul orei 10:00, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, a oprit pentru control pe DN 17A raza comunei Marginea, județul Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din comuna Sucevița, sat Voievodeasa, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei.
Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn de foc specia foioase, iar cu această ocazie a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire.
Având în vedere cele constatate, s-a efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase la data de 09.03.2024, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel, s-a constatat că în autoutilitara se afla cantitatea totală de 3,05 m.c. lemn de foc specia foioase.
Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 3,05 mc lemn de foc specia foioase în valoare de 808 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


La data de 09.03.2024, în jurul orei 10:30, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, aflați în serviciul de patrulare și intervenție la evenimente, executând control rutier pe material lemnos, au oprit pentru control pe DN2E Vicovu de Jos, pe raza comunei Vicovu de Jos, jud.Suceava, autoutilitara condusă de un bărbat din comuna Bilca, jud.Suceava, ce transporta material lemnos rășinoase, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că materialul lemnos trasnportat nu este însoțit de avizul de însoțire conform reglementărilor legale.
Am procedat în continuare la verificarea în baza de date SUMAL 2 pentru autovehicul nu apare ca fiind înregistrată.
În acest sens, transportul a fost condus la Atelierul de Prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui inginer silvic în vederea iventarierii.
În urma inventarierii efectuate de către reprezentanții O.S. Putna, s-a constatat faptul că șoferul trasporta cantitatea de 2,43 mc rășinoase.
Șoferul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin.2 lit. a, pct. 1 din Legea 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat.


La data de 09.03.2024, în jurul orei 12.00, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, a oprit pentru control pe str. Pădurii din comuna Sucevița, sat Voievodeasa, autovehiculul condus de către un bărbat din comuna Sucevița, sat Voievodeasa, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autovehiculului.
Cu ocazia controlului, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn de foc specia molid, iar cu această ocazie a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire.
Având în vedere cele constatate, s-au efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autovehiculul în cauză nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase la data de 09.03.2024, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel, s-a constatat că în autovehicul se afla cantitatea totală de 2,1 m.c. lemn de foc specia molid.
Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 1 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 2,1 mc lemn de foc specia molid în valoare de 361 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


De asemenea, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, a oprit pentru control pe DN 17A Sucevița, o autoutilitară condusă de către un bărbat din comuna Sucevița, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autovehiculului.
Cu ocazia controlului, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn de foc specia brad, iar cu această ocazie, a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire.
Având în vedere cele constatate, s-au efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autovehiculul în cauză nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase la data de 09.03.2024, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel, s-a constatat că în autovehicul se afla cantitatea totală de 5,52 m.c. lemn de foc specia brad.
Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 5,52 mc lemn de foc specia brad în valoare de cca. 1.000 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.
Totodată sus-numitul a fost sancționat contravențional conform OUG 195/02 pentru faptul că, nu avea asupra sa documentele prevăzute de lege, a transportat mai multe persoane decât locurile prevăzute în certificatul de înmatriculare, nu a verificat în prealabil sistemul de funcționare a luminilor și nu a asigurat în mod corespunzător încărcatura de materiale lemnoase.
Mai nouă Mai veche