Buletin de presă, 9 martie 2024 - IPJ Suceava

Șofer fără permis arestat pentru comiterea unui eveniment rutier și părăsirea locului accidentului

În cursul zilei de ieri, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, urmare propunerii formulate de organele de cercetare penală din cadrul Biroului Rutier Suceava – Poliția Municipiului Suceava, s-a dispus măsura preventivă a arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile față de un șofer pentru săvârșirea infracțiunilor de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (1), ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” faptă prev. și ped. de art. 335, alin. 1, cu aplic. art. 38, alin. 2 și ”părăsirea locului accidentului ori modificarea urmelor acestuia” faptă prev. și ped. de art. 338 alin (1), toate cu aplic. art. 38, alin. 1 din Cod Penal.
Din cercetări, s-a stabilit că la data de 09.02.2024, orele 1155, polițiștii au fost sesizați de către cadrele medicale din cadrul Spitalului Județean Suceava cu privire la faptul că la unitatea spitalicească s-a prezentat un bărbat care a suferit leziuni în urma unui eveniment rutier produs pe DN 17 în localitatea Stroiești, la data de 08.02.2023.
A fost identificat un tânăr de 21 ani din com. Stroiești, care a declarat faptul că la data de 08.02.2024, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe DN 17 în localitatea Stroiești, către Ilișești a fost acroșat de către un autoturism care se deplasa în aceeași direcție. După producerea evenimentului rutier, conducătorul autoturismului nu a oprit și și-a continuat deplasarea.
În dimineața de 09.02.2024, la domiciliul persoanei vătămate s-a prezentat un bărbat din com. Stroiești care și-a cerut scuze de la acesta, rugându-l să-l ierte și să nu se prezinte la poliție pentru a declara evenimentul rutier.
Victima a fost diagnosticată la spital cu contuzii și fracturi.
Totodată, în urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat faptul că șoferul nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie.
În cauză se continuă cercetările, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. (2) și (3) ”părăsirea locului accidentului sau ștergerea urmelor acestuia” faptă prev. și ped. de art. 338 alin (1) și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” faptă prev. și ped. de art. 335, alin. 1 din Codul Penal.


Dosare penale pentru conducere fără permis

La data de 08.03.2024 în jurul orelor 1810, efectuând serviciul de asigurare a ordinii şi liniştii publice, pe drumul comunal, pe raza satului Siliștea, orașul Liteni, polițiștii au oprit un autoturism condus de către un tânăr de 17 ani, domiciliat în Orașul Liteni, Satul Siliștea, acesta declarând verbal faptul că nu posedă permis de conducere.
S-a procedat la testatarea cu aparatul alcootest, iar în urma testării, rezultatul a fost negativ. Totodată, s-a procedat la verificarea în bazele de date și s-a stabilit faptul că șoferul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Șoferul a arătat faptul că autoturismul, care este proprietate a tatălui său, a fost luat de la domiciliu fără permisiunea acestuia.
În cauză polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art 335, alin. 1 din Codul Penal și „furtul – furtul în scop de folosință”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 230, alin. 1 din Codul Penal.


La 09.03.2024, orele 0253, polițiștii din cadrul Poliției Municiului Suceava – Biroul Rutier, în timp ce efectuau activități de supraveghere și control trafic rutier, pe str. Cernăuți din mun. Suceava au oprit autoturismul condus de către un bărbat de 29 ani, din mun. Suceava, județul Suceava, care na înmânat documentele autoturismului şi actul de identitate, comunicând faptul că nu este posesor al unui pemis de conducere valabil.
S-a procedat la verificarea în bazele de data ale Poliției Române și s-a stabilit că șoferul nu deţine permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.
Totodată s-a procedat la testarea bărbatului cu aparatul etilometru, rezultatul afişat de acesta fiind de 0,00 mg/L alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. și ped de art 335 alin. (1) din Codul Penal.verificările urmând a fi continuate pentru stabilirea felului și împrejurărilor deținerii substanțelor identificate.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 08.03.2024, în jurul orei 22:20, pe str. Nicolae Iorga din mun. Suceava a avut loc un accident rutier cu implicarea a două autoturisme.
Din primele verificări s-a stabilit faptul că un autoturism în care se aflau 2 bărbați de 33 și 36 de ani din municipiul Suceava a intrat în coliziune cu un alt autoturism condus de către o femeie de 36 de ani din municipiul Suceava. În momentul impactului în interiorul primului autoturism (prevăzut cu post de conducere pe partea dreaptă) se aflau două persoane de sex masculin, respectiv doi bărbați de 36 și 33 de ani, fără a se putea stabili cu exactitate care dintre aceștia se afla la volanul vehiculului, între declarațiile celor doi existand neconcordanțe.
În urma accidentului de circulație a rezultat vătămarea corporală ușoară a unuia dintre bărbați și a conducătoarei auto de 36 ani.
Bărbatul de 33 de ani din autoturismul prevăzut cu post de conducere pe partea dreaptă a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 1,15 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acestuia i s-au prelevat două mostre biologice de sânge necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
De asemenea, conducătoarea auto de 36 ani a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesteia i s-a prelevat o mostră biologică de sânge necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Bărbatul de 36 ani (aflat și el în autoturismul prevăzut cu post de conducere pe partea dreaptă) a refuzat testarea cu aparatul etilometru și, de asemeanea, a refuzat și prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 2,3 din C. pen., urmând a fi extinse cercetările în funcție de probatoriul administrat și a fi dispuse și măsuri procesuale.
Totodată, polițiștii au dispus imobilizarea utoturismului prevăzut cu post de conducere pe partea dreaptă, întrucât, din verificări s-a stabilit cu nu avea ITP și nici RCA valabile.
Mai nouă Mai veche