Focar de rujeolă la Bogata. DSP Suceava anunță pentru joi o acțiune de vaccinare în masă

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a anunțat că în satul Bogata din comuna Baia este în evoluție un focar de rujeolă. Au fost diagnosticați cu rujeolă 12 copii, toți nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În urma verificărilor, DSP a constatat că în comuna Baia, în cele trei luni de la declararea epidemiei de rujeolă au fost vaccinați doar nouă copii, rămânând în jur de 70 de copii restanțieri cu una sau două doze, deși Ministerul Sănătății a declarat prin Ordinul nr.4128/05.12.2023 epidemie de rujeolă pe teritoriul României și a solicitat ferm intensificarea măsurilor de vaccinare atât la copiii eligibili/restanțieri, conform calendarului național de vaccinare, cât și includerea la vaccinare a lotului de copii cu vârsta cuprinsă între 9-11 luni.

„Conform atribuțiilor care ne revin, o echipă multidisciplinară din cadrul DSPJ Suceava, se va deplasa în data de 7 martie 2024 la Bogata pentru ca în colaborare cu medicii de familie să mobilizeze și vaccineze un număr cât mai mare din rândul copiilor restanțieri
{inAds}
Pentru buna derulare a acestei acțiuni am solicitat sprijin autorității locale în vederea identificării și vaccinării restanțierilor.

DSPJ Suceava va asigura întreaga cantitate de vaccin necesară și consumabilele aferente.

Facem pe această cale un nou apel la părinți pentru prezentarea copiilor în vederea vaccinării.

DSPJ Suceava recomandă și încurajează părinţii să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor lor conform calendarului național de vaccinare, pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora. Vaccinarea ROR se face prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății și este gratuită”, a transmis Daniela Marinela Odeh, director executiv al DSP Suceava.

Șefa DSP a mai arătat că, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, „imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care vă puteţi proteja copiii împotriva anumitor boli infecţioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B, etc. În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va şti să reacţioneze, să lupte împotriva infecţiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid şi eficient boala”.
Mai nouă Mai veche