Transport de bușteni cu surplus ilegal depistat de polițiști la Vatra Moldoviței

Transport de bușteni cu surplus ilegal depistat de polițiști la Vatra Moldoviței
La data de 19 martie 2024, la ora 19:35, polițiștii Secției de Poliție Rurală Vama, în timp ce desfășurau activități de control pe DJ 176 Vatra Moldoviței pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale derivate din exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul și comercializarea materialului lemnos din fondul forestier național, au oprit ansamblul de vehicule format din autoutilitara MAN cu semiremorcă, despre care existau date relevante că desfășoară activități de transport ilegal a materialelor lemnoase.
La volanul autoutilitarei a fost identificat Dănuț Ioan A., de 33 de ani, din comuna Vama, care a prezentat pentru control documentele solicitate, stabilind că sunt în termenul de valabilitate.
În continuarea activității s-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, reieșind că autoutilitara transporta cantitatea de 18,5829 metri cubi lemn rotund specia molid și brad, iar pe remorca transporta cantitatea de 27,4864 mc lemn rotund specia molid si brad.
Întrucât încărcătura a creat suspiciuni cu privire la diferența de material lemnos existentă pe capul tractor și remorca și cea înscrisă în cele doua avize de însoțire, ansamblul a fost condus la Depozitul de Bușteni Dragoșa, unde materialul lemnos ce se află pe întreg ansamblul sus-menționat a fost sigilat, fiind predat în custodia șefului de depozit, urmând ca în curs de 72 de ore de la momentul opririi, să fie efectuată activitatea de inventariere în condiții optime.
{inAds}
În cursul zilei de 20 martie 2024, a fost efectuată cubărea de către lucrătorii din cadrul Ocolului Silvic Vama a încărcăturii de material lemnos, transportată cu ansamblul format din autoutilitara MAN și remorcă.
S-a constatat că pentru autotutilitară există avizul pentru cantitatea de 18,5829 metri cubi lemn rotund, specia rășinoase (molid și brad ), emis de către SC Nystraforest SRL la 19 martie 2024. În urma cubării a reieșit o cantitate totală de 20,193 metri cubi lemn rotund, specia rășinoase (molid și brad), respectiv o diferență de 1,610 metri cubi în plus față de cantitatea menționată în aviz.
Pentru remorca există avizul pentru cantitatea de 27,4868 metri cubi lemn rotund, specia rășinoase (molid și brad). În urma cubării a reieșit o cantitate totală de 30,301 metri cubi lemn rotund, specia rășinoase (molid și brad), respectiv o diferență de 2,814 metri cubi în plus față de cantitatea menționată în aviz.
S-a constatat că ansamblul auto a transportat o cantitate totală de 4,424 metri cubi (1,610 metri cubi + 2,814 metri cubi) în plus față de cantitatea menționată în avize.
Polițiștii au sancționat SC Danaxy International SRL cu suma de 2.000 lei, iar cantitatea de lemn rotund rezultată în plus a fost confiscată.


La 20 martie 2024, la ora 11:30, lucrătorii Secției de Poliție Rurală Bălcăuți, fiind în executarea atribuțiilor de serviciu, pe drumul comunal 35 din comuna Grămeşti, județul Suceava, au depistat o autoutilitară Ford Transit care transporta material lemnos.
La volan a fost identificat Nicolae B., din comuna Havârna, județul Botoșani, care a prezentat pentru control documentele personale și asigurarea obligatorie RCA, menționând faptul că a uitat la domiciliu certificatul de înmatriculare al autoutilitarei.
Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.650 lei pentru faptul că nu a avut asupra sa certificatul de înmatriculare al mașinii și celelalte documente.
Pentru materialul lemnos transportat, conducătorul autoutilitarei a declarat faptul că nu deține documente de proveniență și nici aviz de însoțire pentru acesta. A fost interogată aplicația SUMAL Control, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că pentru autoutilitara marca Ford Transit nu a fost emis aviz de însoțire.
În aceste condiții, conducătorul auto a fost condus la sediul Ocolul Silvic Adâncata - Atelierul de împletituri Zamostea, unde materialul lemnos a fost inventariat de un maistru silvic, constatându-se că transporta cantitatea de 1,274 metri cubi material lemnos rășinoase din specia molid, în valoare de 155 de lei.
Având în vedere cele constatare, s-a luat măsura sancționării contravenționale a conducătorului auto și s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a cantității de 1,274 metri cubi material lemnos molid, în valoare de 155, lei, în acest sens întocmindu-se procesul-verbal de constatre a contravenției cu amenda 2.000 lei.
Materialul lemnos a fost depozitat la sediul Ocolului Silvic Adâncata - Atelierul de împletituri Zamostea.
Mai nouă Mai veche