Buletin de presă, 2 aprilie 2024 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 2 aprilie 2024 - IPJ Suceava
Peste 60 de permise reținute și 500 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști în cadrul unei acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră

În scopul diminuării factorilor de risc privind victimizarea populaţiei prin accidente de circulaţie, a creşterii vizibilităţii elementului poliţienesc cât și a prevenirii și combaterii conducerii sub influența alcoolului sau a altor substanțe, în perioada 29.03 – 31.03.2024, pe raza judeţului Suceava, Serviciul Rutier – IPJ Suceava, împreună cu compartimentele de specialitate și lucrători din cadrul structurilor de ordine publică atestați pe linie de poliție rutieră, au organizat o acțiune preventiv – reactivă cu efective sporite și utilizarea tuturor aparatelor radar dar și a dispozitivelor de testare etilotest/ drugtest.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 510 sancțiuni contravenționale în valoare de 262.791 lei.
Totodată, au fost reținute 66 de persmise de conducere și au fost ridicate 27 de certificate de înmatriculare.
Au fost testați cu aparetele etilotest/etilometru/drugtest 510 șoferi, fiind constatate în flagrant 16 infracțiuni la regimul rutier.
{inAds}

Acțiune a polițiștilor rutieri pentru creșterea gradului de siguranță a pietonilor

În contextul situaţiei operative existente la nivelul judeţului Suceava, în scopul impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, în data de 29.03.2024, Serviciul Rutier împreună cu formaţiunile rutiere din cadrul I.P.J. Suceava au organizat şi executat acțiuni preventiv-reactive, privind impunerea respectării regulilor privind acordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special destinate precum și a respectării de către pietoni a normelor privind traversarea drumurilor publice doar prin zonele trecerilor de pietoni.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 110 sancțiuni contravenționale în valoare de 41.672 lei.
Dintre acestea, 44 de sancțiuni au fost aplicate pietonilor pentru traversare neregulamentară.
Totodată, au fost suspendate 8 permise de conducere pentru șoefrii care nu au respectat legislația rutieră.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 01.04.2024, în jurul orei 08:20, o femeie de 27 ani, din com. Rădășeni, în timp ce conducea autoturismul pe DJ209M de pe raza localității Rădășeni, l-a surprins și accidentat pe un pieton de 48 de ani, din com. Rădășeni, care era angajat neregulamentar în traversarea drumului, din partea dreapta către stânga, având în vedere direcția de mers a autoturismului.
În urma producerii accidentului a rezultat vătămarea corporală a pietonului, care a fost transportat cu ambulanța la Spitalul Mun Fălticeni.
Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, urmând să i se recolteze probe biologice de sânge la Spitalul mun. Fălticeni.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,vătămare corporală din culpă”.


La data de 01.04.2024, în jurul orei 12.50, un bărbat de 51 ani, din com. Verești, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe strada Crinului de pe raza satului Corocăiești, comuna Verești, s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil, autoaccidentându-se.
S-a procedat la examinarea sumară a bicicletei și s-a constatat că frânele acesteia nu erau funcționale, sens în care a fost sancționat contravențional în baza HG 1391/2006.
Biciclistul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
S-a întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de „vătămare corporală din culpă”.


Șofer reținut pentru conducere fără permis și sub influența substanțelor interzise

La data de 01.04.2024, ora 20:10, polițiștii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului C-lung Moldovenesc, în timp ce îşi desfăşurau atribuţiile de serviciu pe str. Zorilor din mun. C-lung Moldovenesc au efectuat semnal de oprire unui autoturism care circula dinspre str. Calea Bucovinei spre str. Mihail Sadoveanu.
Conducătorul autoturismului nu a oprit la semnalele regulamentare, continuându-și deplasarea pe str. Mihail Sadoveanu, unde la circa 300 de metri s-a reușit blocarea acestuia. La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat de 31 ani, din mun. C-lung Moldovenesc.
Acesta a relatat verbal faptul că nu a oprit autoturismul întrucât nu are efectuată Inspecția Tehnică Periodică.
S-a procedat la verificarea în bazele de date ale Poliției Române, constatând faptul că șoferul este posesor de permis de conducere, însă cu mențiunea ,,CU RESTRICȚII – SUSPENDAT" ca urmare a unei abateri la regimul rutier.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar în urma testării cu aparatul drugtest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform O.U.G. 195/2002.
În urma continuării cercetărilor, la data de 02.04.2024 împotriva bărbatului de 31 de ani s-a dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind introdus în C.R.A.P. al I.P.J. Suceava.


Nu vă urcați la volan sub influența alcoolului sau drogurilor!

La data de 01.04.2024, orele 20:51, echipajul de poliție din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier, a fost sesizat cu privire la faptul că un autoturism a acroșat un alt vehicul parcat pe str. Calea Cernăuți din mun. Rădăuți.
La fața locului a fost identificat un tânăr în vârstă de 21 de ani, din com. Bilca, care a declarat faptul că în timp ce conducea autoturismul pe str. Calea Cernăuți dinspre DN CRD spre centrul mun. Rădăuți, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism parcat pe partea dreaptă a carosabilului.
Fiind întrebat dacă a consumat băuturi alcoolice acesta a confirmat. Cu ocazia testării cu aparatul etilometru, a rezultat o valoare de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


Material lemnos confiscat de polițiști

La data de 01.04.2024, orele 12.40, polițiștii SPR 3 Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit în trafic, respectiv pe DN 17A Marginea, autoutilitara condusă de către un bărbat de 24 ani, din com. Sucevița, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, relatând faptul că transportă material lemnos, respectiv lemn foc fag, însă nu deține aviz de însoțire.
S-a procedat la interogarea aplicației SUMAL CONTROL, rezultând faptul că, pentru autoutilitara în cauză, nu a fost emis niciun aviz de însoțire al materialului lemnos pentru data de 01.04.2024.
Având în vedere aspectele constatate, s-a procedat la conducerea autoutilitarei la punctul de depozitare din zona Cantonului de pe raza com. Marginea, pentru a se stabili cantitatea de material lemnos transportată.
Personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea a stabilit că în autoutilitară se află cantitatea de 2,97 mc lemn foc fag, în valoare totală de 787 lei.
În aceste condiții, cantitatea de material lemnos a fost confiscată și predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Marginea. De asemenea, conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a), pct. 1 din Legea 171/2010 M.


Tânăr reținut pentru mărturie mincinoasă

În continuarea cercetărilor efectuate de polițiștii Poliției Mun. Rădăuți privind sesizarea unui tânăr de 18 ani, din mun. Rădăuți, din 22.03.2024, ora 20:05, când a reclamat prin SNUAU 112 faptul că a fost agresat, la data de 01.04.2024, în cadrul procedurilor judiciare a fost reaudiată persoana vătămată, la solicitarea acesteia, ocazie cu care a relatat aspecte nereale pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a agresorului.
Organele de cercetare penală din cadrul BIC Rădăuți s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de „favorizarea făptuitorului”, faptă prev. art. 269 alin. 1 din Codul Penal.
În cauză s-a dipsus extinderea urmăririi penale în față de tânărul de 18 ani, pentru săvârşirea faptei de „favorizarea făptuitorului”, faptă prev. art. 269 alin. 1 din Codul Penal, constând în aceea că în calitate de persoană vătămată, în dosarul penal având ca obiect infracțiunea de ”tâlhărie calificată”, prin declarația dată în fața organelor de urmărire penală la data de 01.04.2024, în scopul îngreunării cercetărilor în această cauză penală și împiedicării tragerii la răspundere penală a agresorului, față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, a declarat că pentru bunurile sustrase, inculpatul i-ar fi oferit suma de 120 de lei, în contradicție cu probatoriul administrat și declarațiile date anterior, asupra cărora a revenit.
După audiere, față de tânărul de 18 ani a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind încarcerat în C.R.A.P. din cadrul I.P.J.Suceava.
Cercetările sunt continuate de către lucrătorii din cadrul BIC Rădăuți, dosarul urmând a fi soluționat procedural.
Mai nouă Mai veche