Buletin de presă, 26 aprilie 2024 - IPJ Suceava

Sancțiuni în valoare de peste 5.000 lei aplicate de polițiștii din Ipotești în cadrul Acțiunii Blocada

Având în vedere Planul de acțiune BLOCADA al IPJ Suceava, la nivelul Poliției Municipiului Suceava – Secția 2 Poliție Rurală Ipotești, în ziua de 25.04.2024, interval orar 10.00 - 12.00, s-a organizat o acțiune în sistem integrat, în vederea îmbunătățirii climatului de ordine și siguranță publică, diminuării riscului rutier, creșterii vizibilității elementului poliţienesc şi pentru descurajarea infracționalității stradale.
La acțiune au participat 8 polițiști și 4 jandarmi.
În cadrul acțiunii au fost verificate 50 de autoturisme și au fost legitimate și controlate prin aplicația E-DAC 52 de persoane.
Au fost testați cu aparatul etilotest 43 de conducători auto, a fost suspendat un permis de conducere și au fost reținute 2 seturi de plăcuțe cu numere de înmatriculare.
De asemenea, în cadrul acțiunii, pentru abaterile constatate, au fost aplicate în total 13 sancţiuni contravenționale în valoare de 5.775 lei.


Ordin provizoriu de protecție emis de către polițiștii din Rădăuți

La 25.04.2024, ora 20.00, Secția 3 Poliție Rurală Marginea a fost sesizată de către o femeie despre faptul că mama sa de 54 ani și-a lovit mama, respectiv pe bunica apelantei, o femeie de 81 ani.
În urma cercetărilor s-au constatat faptul că, în 25.04.2024, în jurul orei 19.00, femeia de 54 ani s-a deplasat la domiciliul mamei sale de 81 ani, unde a avut un conflict cu aceasta care a degenerat, iar femeia de 54 ani și-a împins mama.
Totodată, în cadrul conflictului, femeia de 54 ani i-a adresat mamei sale amenințări cu acte de violență, de natură să-i creeze o stare de temere.
Femeia de 81 ani a părăsit imobilul și s-a deplasat prin vecini pentru a le relata cele întâmplate, fiind ulterior contactată telefonic nepoata sa, care a sesizat Poliția.
S-a procedat la emiterea unui ordin de protecție provizoriu față de femeia de 54 ani, în baza formularului de evaluare a riscului și a probelor administrate în prezenta cauză. Ordinul de protecție provizoriu a fost emis pe o perioadă de 5 zile, femeia de 54 ani fiind obligată să nu se apropie la o distanță mai mică de 50 de metri de mama sa și de domiciliul acesteia.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „violență în familie” și „amenințare”


Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2024. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!


Material lemnos confiscat de polițiști

La 24.04.2024, ora 19.40, polițiștii Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei, cu ocazia executării unei acțiuni pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice în cadrul Planului de acțiune ,,Scutul Pădurii”, au oprit pentru control pe raza comunei Crucea, o autoutilitară ce transporta material lemnos.
S-a stabilit că autoutilitara era condusă de către un bărbat din comuna Poiana Teiului, sat Petru Vodă, jud. Neamț, care a prezentat documente specifice de transport pentru materialul lemnos transportat, respectiv avizul de însoțire pentru cantitatea de 12,5175 m.c. lemn molid de foc (59 piese).
După verificarea materialului lemnos, s-a constatat faptul că o parte din acesta face parte din categoria lemnului de lucru rășinoase și nu cum era specificat în aplicația Sumal Control, respectiv lemn rășinoase foc.
Având în vedere această suspiciune, a fost solicitat sprijinul unui lucrător silvic din cadrul Ocolului Silvic Crucea, autoutilitara fiind condusă la un depozit unde materialul lemnos a fost descărcat, indisponibilizat și dat în custodia lucrătorului silvic.
Totodată, a fost solicitat sprijinul lucrătorilor de specialitate, care la data de 25.04.2024 au procedat la inventarierea materialului lemnos în cauză, rezultând faptul că volumul de 9.058 mc face parte din categoria lemn de lucru rășinoase, în valoare totală de 2.463 lei, pentru care nu s-a putut stabili proveniența legală.
S-a procedat la sancționarea contravențională a emitentului avizului de însoțire, conf. art 19, alin. 1, lit. a din Legea 171/2010, iar în cauză s-a dispus confiscarea cantității de 9.058 mc lemn lucru rășinoase ce a fost predată în custodie Ocolului Silvic Crucea.


Mandat pus în executare de polițiști

La 25.04.2024, ora 17.00, Secția 10 Poliție Rurală Gura Humorului a fost înștiințată despre emiterea mandatului a pedepsei închisorii privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în satul Corlata, comuna Berchișești.
În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii emis de către Judecătoria Suceava, rămas definitiv prin decizia penală a Curții de Apel Suceava, s-a dispus condamnarea la 2 ani, 5 luni și 10 zile închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de ”complicitate la furt calificat”.
Bărbatul a fost identificat la domiciliul său unde a fost arestat după care a fost depus la Penitenciarul Botoşani.
Mai nouă Mai veche