Focar de tuse convulsivă, la Cernăuți. Peste o sută de cazuri înregistrate de la începutul anului

O sută de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în regiunea Cernăuți, cel mai mare număr de cazuri din ultimii zece ani. O creștere a morbidității a fost observată de epidemiologi încă din toamna anului trecut, informează televiziunea ucraineană C4, citând reprezentanții Centrului Regional pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Cernăuți.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Cernăuți și Vijnița. Tusea convuslivă în afectează cel mai mult pe copii și este deosebit de periculoasă pentru bebeluși. Perioada de incubație a tusei convulsive este de la 2 la 14 zile după infectare. Primele simptome sunt aceleași ca în SARS.

„Nas curgător, temperatură ridicată, tuse care se dezvoltă într-o tuse convulsivă și poate chiar opri respirația atunci când este inhalată. Această boală este extrem de greu de tratat, tusea persistă până la două luni. De regulă, pentru bebeluși perioada de spitalizare este de până la două luni, iar apoi sunt tratați acasă, se iau antibiotice”, spune Alina Dașchevici, medic și imunolog la Policlinica Municipală pentru Copii din Cernăuți.
{inAds}
Până la 16 aprilie, în regiunea Cernăuți au fost înregistrate o sută de cazuri de tuse convulsivă. În aceeași perioadă a anului trecut, în regiune nu a fost depistat niciun caz.

„Acest indicator este cel mai ridicat din ultimii zece ani. Situația epidemică este periculoasă și începând din noiembrie 2023 se înregistrează lunar o creștere a morbidității. Dintre raioanele din regiune, cele mai mari rate de tuse convulsivă se înregistrează în raioanele Vijnița și Cernăuți”, spune Iurie Păduraru, epidemiolog, șef al departamentului de supraveghere epidemiologică și prevenire a bolilor infecțioase a Centrului Regional pentru Controlul și Prevenția Bolilor Cernăuți.

Anul acesta, 1.500 de copii au fost vaccinați împotriva tusei convulsive la Policlinica de Copii Cernăuți, ceea ce reprezintă 24% din numărul total înscriși.

În regiunea Cernăuți, 3.486 de copii au fost vaccinați împotriva tusei convulsive în ianuarie și februarie 2024. Cele mai multe vaccinări au fost efectuate în raioanele Cernăuți și Nistru.

VIDEO:
Mai nouă Mai veche