Transporturi ilegale de lemn depistate în trafic la Cârlibaba, Calafindești și Adâncata

Transporturi ilegale de lemn depistate în trafic la Cârlibaba, Calafindești și Adâncata
Luni, 22 aprilie 2024, la ora 11.00, lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Cârlibaba au oprit pe DC 86A, pe raza localității Cârlibaba, o autoutilitară care efectua transport de material lemnos.
La volan a fost identificat Octavian M., domiciliat în orașul Borșa, județul Maramureș. 
În urma verificării mijlocului de transport în aplicația SUMAL CONTROL s-a constatat că nu a fost emis nici un document specific pentru materialul lemnos transportat. Autovehiculul a fost condus la sediul Ocolului Silvic Cârlibaba, unde persoanalul silvic a porcedat la inventarierea materialului lemnos, stabilindu-se că în acesta era încărcată cantitatea de 3,47 metri cubi lemn foc rășinoase, în valoare de 597 de lei.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. 2 lit. a, pct. 2 din Legea 171/2010 și s-a dispus confiscarea cantității de 3,47 metri cubi lemn foc rășinoase, în valoare de 597 de lei.
{inAds}


Tot luni, 22 aprilie 2024, în jurul orelor 16:30, lucrătorii Secției de Poliție Rurală Bălcăuți au observat pe drumul județean DJ 209D, în localitatea Calafindești din județul Suceava, o autoutilitară Iveco, care se deplasa dinspre Grănicești către Șerbăuți.
La volan a fost identificat Dan S., din satul Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava.
Polițiștii au constatat că autotutilitara era încărcată cu material lemons, iar conducătorul auto a declarat verbal faptul că deține documente de proveniență pentru cantitatea de material lemnos transportată. Au fost făcute verificări în aplicația Sumal Control, iar pentru autoutilitara în cauză a fost identificat un aviz pentru cantitatea de 2,12 metri cubi lemn foc fag.
Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată, autoutilitara a fost condusă la depozitul Lunca Zamostea, în vederea inventarierii.
În urma inventarierii materialului lemnos de către maistrul silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, a rezultat o cantitate de 3,97 metri cubi lemn foc fag, rezultând un plus de 1,85 metri cubi lemn foc fag, în valoare de 490 de lei.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 lei și s-a dispus confiscarea cantității de 1,85 metri cubi lemn foc fag în valoare de 490 lei.
Materialul lemnos a fost depozitat la sediul Depozitului Zamostea-Lunca.
În urma verificărilor documentelor personale ale conducătorului autoutilitarei și cele ale vehiculului, s-a constatat faptul că pe spatele certificatului de înmatriculare al vehiculului a fost notată mențiunea cu privire la faptul că la data de 22 ianuarie 2024 mijlocul de transport a fost vândut de fostul proprietar către conducătorul auto Dan S. 
Întrucât noul proprietar nu a perfectat documentele de vânzare-cumpărare, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.650 lei, luându-se totodată măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare.


La data de 22 aprilie 2024, la ora 17:00, patrula de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală Adâncata a procedat la oprirea autoutilitarei Mercedes-Benz, care transporta material lemnos, pe DN 29 A, pe raza satului Adâncata.
La volan a fost identificat Dumitru B., care a declarat că nu are asupra sa documentele personale, dar a prezentat certificatul de înmatriculare al autoutilitarei.
Întrebat cu privire la legalitatea transportului de material lemnos, conducătorul auto a precizat verbal că nu deține documentele legale de proveniență și transport. Drept urmare, lucrătorii de poliție au procedat la verificarea autoutilitarei în SUMAL 2.0 constatând că în cauză nu au fost emise documente legale de proveniență și transport. I s-a adus la cunoștință conducătorului auto că se va lua măsura sancționării contravenționale, iar ca măsură complementară se va dispune confiscarea materialului lemnos transportat ilicit.
Bărbatul a fost condus la sediul Ocolului Silvic Adâncata, unde a fost sancționat contravențional, dispunându-se în același timp confiscarea cantității de 2,48 metri cubi lemn foc stejar, în valoare de 592 de lei.
Totodată, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru lipsa documentelor.
Mai nouă Mai veche