Un an de închisoare cu executare pentru un bărbat din Cajvana care a condus mașina după ce a băut doi litri de bere

Un an de închisoare cu executare pentru un bărbat din Cajvana care a condus mașina după ce a băut doi litri de bere
Un bărbat din orașul Cajvana, județul Suceava, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare după ce a fost depistat la volan în stare de ebrietate.

Conform anchetatorilor, la data de 2 octombrie 2022, în jurul orelor 18:35, Ioacob Ilițoi, din orașul Cajvana, a condus autoturismul Volkswagen Golf pe drumurile publice, fiind oprit pentru control în zona pasajului de trecere la nivel cu calea ferată care intersectează drumul județean 209D din localitatea Dărmăneşti, județul Suceava. Întrucât emana halenă alcoolică, la ora 18:35 acesta a fost supus unui test cu aparatul etilotest Drager, ocazie cu care a rezultat o valoare de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind apoi condus la Spitalul Județean de Urgenţă Suceava. Din analiza toxicologică a mostrelor de sânge recoltate la orele 19:02 şi 20:02 a reieșit că acesta avea o îmbibaţie alcoolică de 1,88 g/l, respectiv 1,66 g/l alcool pur în sânge, aşa cum rezultă din Buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie Serviciul Județean de Medicină Legală Suceava.

Inculpatul Iacob Ilițoi a recunoscut că la ora 18:00 a terminat munca şi s-a urcat la volanul autoturismului pentru a se îndrepta către casă în condiţiile în care nu a mâncat nimic toată ziua, ci doar a consumat doi litri de bere. Acesta a precizat că recunoaşte şi regretă fapta comisă.
{inAds}
Dosarul a fost judecat pe fond la Judecătoria Suceava, acolo unde instanța a constatat că abaterea comisă de inculpat nu este un caz izolat, în condițiile în care acesta a fost condamnat anterior pentru comiterea unei infracţiuni similare. Astfel, printr-o sentinţă penală octombrie 2018 a Judecătoriei Suceava, definitivă printr-o decizie a Curţii de Apel Suceava, inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă de 11 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea sub influența băuturilor alcoolice, executarea acesteia fiind suspendată pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 2 luni.

Judecătoarea Laura Bodnar Moraru a apreciat că de această dată se impune executarea pedepsei în regim de detenție, astfel că l-a condamnat pe inculpat la un an de închisoare cu executare. 

Apelul declarat de Iacob Ilițoi a fost respins la Curtea de Apel Suceava de completul format din judecătoarele Mihaela Bivol și Gina Ionela Crăciun.

Mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea a fost pus în aplicare în ziua de 23 aprilie 2024, de către lucrătorii Poliției orașului Cajvana. Iacob Ilițoi a fost identificat la domiciliu, fiind escortat și predat Penitenciarului Botoșani.
Mai nouă Mai veche