Ghid pentru alegerea anvelopelor pentru un vehicul electric

 

Automobilele electrice au nevoie de anvelope diferite de cele folosit în mod normal de alte autoturisme dotate cu motoare termice. Iată și un scurt ghid pentru acestea.

Motivele pentru care automobilele electrice au nevoie de anvelope speciale sunt date de doi factori importanți: masa vehiculelor și cuplul la roată. Majoritatea acestor tipuri de autoturisme au mase proprii mai mari decât cele cu motoare termice. Bateriile și motoarele electrice sunt principalele responsabile de aceste creșteri de greutate. Prin urmare, dacă nu doriți să achiziționați anvelope OEM, puteți apela la alte variante. Doar că trebuie alese cu grijă.

În primul rând trebuie să înțelegeți că utilizarea unor anvelope dedicate pentru autoturisme cu motoare termice nu vor rezista prea mult pe un automobil electric. Chiar dacă, să spunem, veți alege un set de anvelope pentru o greutate mai mare, cu specificația XL, tot nu vor rezista mult. Cuplul mare al motoarelor electrice disponibil încă de la plecarea de pe loc le vor uza mai rapid.

Anvelopele proiectate sau optimizate pentru EV-uri sunt de obicei concepute pentru a susține o greutate suplimentară, încărcare dinamică și cerințe diferite de tracțiune. Cel mai important, anvelopele pentru autoturisme electrice de obicei oferă o rezistență la rulare mai scăzută. Acest factor este foarte important pentru maximizarea autonomiei bateriei. Cele mai multe anvelope destinate vehiculelor ICE ar reduce autonomia, s-ar uza prematur și ar fi mult mai zgomotoase.

Iată cele cinci puncte esențiale pe care trebuie să le urmați pentru a vă dota automobilul electric cu un set performant de anvelope.

Căutați pneuri cu rezistență redusă la rulare

Acestea vor permite utilizarea pneurilor pentru mai mulți kilometri. În plus, vor contribui și la creșterea autonomiei autoturismului. O rezistență crescută la înaintare se traduce printr-un consum mai ridicat de energie, ceea ce va duce la diminuarea razei de acțiune a vehiculului. Rezistența la rulare este, de asemenea, luată în considerare la anvelopele vehiculelor cu motoare termice, dar producătorii de anvelope EV acordă adesea o atenție suplimentară acestei caracteristici. 

Prioritizați indicele de încărcare

Anvelopele pentru vehiculele electrice trebuie să reziste la greutăți mai mari. Deseori veți putea întâlni automobile de acest tip și de dimensiuni compacte care cântăresc cât o berlină de clasă medie sau un SUV. Greutatea suplimentară a EV-urilor înseamnă o distanță de frânare mai lungă și o uzură mai rapidă a anvelopelor. Greutatea suplimentară necesită o performanță mai ridicată a anvelopelor. Acest fapt este evident în special la frânare, în curbe și la accelerare. În timp ce greutatea bateriei EV-urilor este adesea distribuită uniform în întregul vehicul, devine mai dificil pentru anvelope când mașina este în mișcare sau se oprește.

Există posibilitatea să găsiți anvelope dedicate pentru autoturisme cu motoare cu ardere internă care să respecte cerințele de încărcare ale unui automobil electric. Dar trebuie să luați în considerare și alți factori, nu doar sarcina pe fiecare roată în parte. Comportamentul dinamic cu siguranță va fi diferit, iar deseori diferențele le veți observa la viraje sau la frânări.

Diferențele de cuplu fac diferența

Motoarele cu ardere internă nu oferă tot cuplul de la plecarea de pe loc. În general acesta se atinge la valori de 1800-2000 de rotații pe minut în cazul motorizărilor diesel și la peste 5000 de rotații pe minut pentru cele cu benzină. La motoarele electrice, în schimb, cuplul maxim nu doar că este oferit de la plecarea de pe loc, dar se menține la același nivel și în restul timpului. Prin urmare, o anvelopă dedicată pentru un autoturism cu motor termic se va toci mai rapid. Motorul electric va forța mai tare acele pneuri și de aici va apărea o uzură accentuată. 

Anvelopele dedicate pentru automobilele electrice au în compoziție elemente chimice care le fac mai rezistente la aceste solicitări. În plus, chiar dacă au de regulă un preț mai ridicat decât cele pentru autoturismele cu motoare termice, vor recupera diferența din durata de exploatare. Nu doar că nu veți face nici o economie utilizând pneuri normale în locul unora dedicate, dar vă veți supune și unor riscuri suplimentare inutile.

Indicele de zgomot este important

La mașinile cu motoare termice rareori ajungeți să auziți zgomotul produs de rularea pneurilor pe asfalt. Prin urmare, este cel mai des neglijat pentru că în general este acoperit de sunetul eșapamentului. La automobilele electrice în schimb, motoarele nu fac zgomot. Funcționează foarte silențios. Prin urmare, veți auzi sunete pe care în mod normal nu le sesizați, iar zgomotul de rulare este unul dintre ele. Tocmai de aceea trebuie să fiți atenți la nivelul de decibeli emis de pneuri. Cu cât sunt mai silențioase, cu atât mai bine.

Spre exemplu, o anvelopă destul de bună pentru un vehicul cu motor termic va produce un zgomot de rulare de 85 de decibeli. La un vehicul electric, un astfel de pneu ar fi foarte deranjant și v-ar crea un disconfort puternic, mai ales la drum lung. Pneurile pentru automobilele electrice au pe lângă compușii chimici specifici și o anumită geometrie pentru atenuarea zgomotului.

Atenție la sezon

La fel ca și în cazul anvelopelor pentru autoturismele cu motoare termice, și cele pentru automobilele electrice trebuie să respecte cerințele de sezon. În plus, din cauza cuplului mai mare și furnizat instant încă de la plecarea de pe loc, alegerea incorectă a pneurilor în funcție de anotimp poate avea urmări mai grave. Spre exemplu, un pneu de vară pentru automobile electrice este, prin definiție, mai rigid. Odată ce va ajunge să fie utilizat în condiții de temperaturi scăzute, va deveni și mai dur, ceea ce se va traduce prin patinarea roților sau prelungirea distanțelor de frânare.

În concluzie, primul pas pe care trebuie să-l faceți este ca după ce verificați tipodimensiunea corectă, să vă adresați unui tehnician calificat în anvelope de la un service anvelope. Acesta vă va putea sfătui către ce pneuri să vă orientați pentru a nu face o alegere greșită. Deseori veți putea avea surpriza ca recomandarea să nu fie aceeași anvelopă cu cea furnizată de producătorul automobilului.

Mai nouă Mai veche