VIDEO Gospodărie nelocuită cuprinsă de un incendiu, la Marginea. Concluzia criminaliștilor: focul a fost provocat de un scurtcircuit electric

Gospodărie nelocuită cuprinsă de un incendiu, la Marginea. Concluzia criminaliștilor: focul a fost provocat de un scurtcircuit electric
Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea și Horodnic de Sus, au intervenit joi, 18 aprilie 2024, cu patru autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la o gospodărie din localitatea Marginea. Incendiul a fost anunțat la 112 la ora 0:33. 

La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau generalizat la un adăpost de animale, cu pericol de propagare la casă, dar și la o locuință învecinată.

Incendiul a fost lichidat la ora 4:00.
{inAds}
A ars anexa gospodărească, construită din lemn, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Au mai ars doi metri cubi lemn de foc și circa 50 de baloți de paie.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat cele două case de locuit, cu bunurile aferente.

Inițial, la momentul intervenției, pompierii au considerat că incendiul ar fi fost provocat intenționat. Ulterior s-a constatat că de fapt flăcările ar fi pornit de un cablu electric care inițial nu a fost observat noaptea, în timpul intervenției pentru stingerea incendiului. 


Având în vedere suspiciunile legate cu privire la producerea incendiului, la nivelul Secției de Poliție Rurală Marginea s-a constituit echipa operativă în vederea efectuării de cercetări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere faptul că incendiul s-a produs în cursul nopții, în cauză s-a procedat la efectuarea recercetării la fața locului, pe timp de zi, în condiții de lumină naturală, împreună cu un tehnician criminalist din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți.

În urma efectuării recercetării la fața locului a fost identificat un cablu electric precum și un tablou electric imobil, existând astfel un branșament de curent electric funcțional, chiar dacă lucrătorii ISU nu au observat acest fapt la momentul intervenției.

De asemenea, din investigațiile efectuate s-a constatat faptul că branșamentul electric se făcea de la stâlpul de curent electric situat pe drumul public, prin apropierea anexei tip șură care face obiectul cercetării, la fața locului fiind identificat un cablu electric din aluminu care prezenta deteriorări inclusiv în urma efectului termic al flăcărilor, fiind identificate distrugeri ale învelișului protector al acestuia.

Totodată, s-a constatat că la momentul producerii incendiului, pe raza comunei Marginea condițiile meteo erau nefavorabile, acestea ducând la variații de tensiune și producerea unui scurtcircuit electric, fapt ce a dus la aprinderea unor resturi depozitate improriu.

În cauză, s-a procedat la audierea martorilor și a persoanei vătămate, din declarațiile acestora rezultând faptul că imobilul a fost locuit de Gheorghiță B., persoană cunoscută cu mai multe afecțiuni psihice printre care și disposofobie, acesta folosind imobilul și anexa acestuia pentru a aduna de-a lungul timpului diverse obiecte. De aproximativ patru ani de zile, imobilul în cauză nu era locuit, fiind folosit de către unul dintre moștenitori, respectiv Precopie B., pentru depozitarea a diverse bunuri.

De asemenea, s-a constatat faptul că imobilul nu era locuit și nu era frecventat de persoane, în cursul zilei de 17 aprilie 2024 nefiind observate persoane la fața locului.

Cercetările sunt continuate într-un dosar de „distrugerea din culpă”.
Gospodărie nelocuită cuprinsă de un incendiu, la Marginea. Concluzia criminaliștilor: focul a fost provocat de un scurtcircuit electric
Gospodărie nelocuită cuprinsă de un incendiu, la Marginea. Concluzia criminaliștilor: focul a fost provocat de un scurtcircuit electric
Mai nouă Mai veche