Buletin de presă, 25 mai 2024 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 25 mai 2024 - IPJ Suceava
Perseverență contravențională în familie. Soț și soție identificați în aceeași zi transportând ilegal cherestea. Ambii au fost sancționați contravențional iar materialul lemnos în valoare de cca. 6.000 lei a fost confiscat

La data de 24.05.2024, în jurul orei 14:40, polițiștii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pe DC 35, în localitatea Grămești, județul Suceava, au oprit pentru control o autoutilitară, conducătoarea auto fiind indentificată în persoana unei femei cu domiciliul în sat Straja, comuna Straja, județul Suceava.
S-a constatat că autotutilitara era încărcată cu material lemons, iar conducătoarea auto nu a putut prezenta aviz de însoțire, declarând că nu deține documente de proveniență și transport a materialului lemnos, aspecte confirmate în urma interogării aplicației „SUMAL CONTROL”.
În aceste condiții, autoutilitara a fost condusă la Depozitul de Material Lemnos din localitatea Lunca, comuna Zamostea, unde materialul lemnos a fost inventariat de către maistrul silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, județul Suceava, constatându-se că a fost transportată cantitatea de 2,280 mc material lemnos, tip cherestea – molid.
Având în vedere cele constatate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a conducătoarei auto, conform art. 19 alin. 2 lit. a) din Legea 171/2010 cu amendă în valoare de 1.000 de lei și s-a dispus confiscarea cantității de 2,280 mc material lemnos în valoare de 2.500 lei.


În aceeași zi, în jurul orei 18:30, polițiștii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pe DN2(E85), în localitatea Bălcăuți, județul Suceava, au observat din nou autovehiculul care a fost anterior oprit pe DC 35, în jurul orei 14:40, în localitatea Grămești, județul Suceava, fiind încărcat cu material lemnos care a fost confiscate în baza procesului verbal de constatare a contravenției.
Astfel, s-a procedat la oprirea pentru control a autoutilitarei, proprietatea femeii anterior sancționate, de data aceasta, la volan fiind indentificat soțul femeii, domiciliat în sat Straja, comuna Straja, județul Suceava.
S-a constatat că autotutilitara era încărcată din nou cu material lemons, iar conducătorul auto nu a putut prezenta aviz de însoțire, declarând că nu deține documente de proveniență și transport a materialului lemnos, aspecte confirmate în urma interogării aplicației „SUMAL CONTROL”.
În aceste condiții, autoutilitara și șoferul au fost conduși a fost condus la locația de verificare și inventariere, constatându-se că de această dată a fost transportată cantitatea totală de 3,64 mc material lemnos, din care 1,80 mc material lemnos tip cherestea molid și 1,84 mc material lemnos tip rigle pătrate molid, cu o valoare de 3.261 lei.
Având în vedere cele constatate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a bărbatului, conform art. 19 alin. 2 lit. a) pct. 2 din Legea 171/2010 cu amendă în valoare de 3.000 de lei și s-a dispus confiscarea cantității totale de 3,64 mc material lemnos.
De asemena, conducătorul auto nu a avut asupra sa permisul de conducere și cartea de identitate, motiv pentru care a fost sancționat contravențional și conform OUG 195/2002, cu amendă în cuantum de 1.160 lei.


50 de persoane verificate cu utilizarea aplicației E-DAC în cadrul Acțiunii ,,Blocada” organizată la nivelul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata

Având în vedere Planul de acțiune BLOCADA al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava privind prevenirea/ combaterea unor situații de risc și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, la nivelul Poliției Municipiului Suceava – Secția 8 Poliție Rurală Adâncata în data de 24.05.2024, interval orar 06:00 – 08:00, s-a organizat o acțiune în sistem integrat, în vederea îmbunătățirii climatului de ordine și siguranță publică, întăririi autorității poliției și diminuării riscului rutier, dar și pentru creșterea vizibilității elementului poliţienesc şi descurajării infracționalității stradale, pe raza comunei Adâncata, județul Suceava.
La acțiune au participat 7 polițiști din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata și 3 lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.
Cu ajutorul aplicației E-dac au fost verificate 70 de autoturisme și 50 de persoane.
Au fost testați cu aparatul etilotest 50 de conducători auto și au fost reținute 10 certificate de înmatriculare și un set de plăcuțe cu numere de înmatriculare.
Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.085 lei.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 24.05.2024, în jurul orei 13:10, un bărbat din com/sat Bicazu Ardelean, jud. Neamț, în timp ce conducea autoturismul pe DN17A, pe str. Calea Cernăuți în interiorul com. Dornești, jud. Suceava, a fost surprins de apariția bruscă pe partea carosabilă a unui biciclist din com/sat Dornești, jud. Suceava, care, în calitate de biciclist, situație în care a intrat în coliziune cu acesta.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a biciclistului.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, după care la Spitalul Mun. Rădăuți i s-a recoltat o mostră biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Din cauza leziunilor suferite, conducătorul bicicletei nu a putut sufla în aparatul etilometru. Acesta a fost testat pasiv, rezultatul fiind „cu alcool”, iar ulterior la Spitalul Mun. Rădăuți i s-a recoltat o mostră biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. art. 196 alin. (2), rap. la art. 194 alin. (1) lit. b) din Codul Penal.


În ziua de 24.05.2024, în jurul orei 1730, în timp ce un bărbat în vârstă de 28 de ani din comuna Vama, județul Suceava, se deplasa la volanul autoturismului care tracta o remorcă încărcată cu cherestea, pe DJ177 A, a intrat în coliziune cu autoturismul condus de către o femeie în vârstă de 48 de ani din comuna Ostra, județul Suceava.
În urma impactului a rezultat avarierea ambelor autoturisme, a remorcii și vătămarea ușoară a conducătoarei auto.
Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-le recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului.
Totodată s-a constatat faptul că șoferuul de 28 ani a transportat cu remarca o cantitate de 0,73 mc cherestea molid (în valoare de 925 lei) fără documente legale de proveniență și transport, fapt pentru care s-a dispus confiscarea materialului lemnos și depozitarea acestuia în cadrul depozitului O.S Frasin, fiind întocmit procesul verbal de constatare a contravenției silvice pentru încălcarea prev. art. 19 alin. 2 lit. a din Legea 171/2010 M, sancționat cu amendă în valoare de 1.000 lei.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 1 din C.P..


Ordin provizoriu de protecție emis de polițiști

La data de 24.05.2024, ora 10.55, patrula de siguranță publică din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea a fost sesizată direct de către o femeie din com. Horodnic de Sus, jud. Suceava, cu privire la faptul că solicită emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva soțului său.
În urma verificărilor efectuate, lucrătorii de poliție au constatat că cei doi sunt căsătoriți din anul 2020 și locuiesc împreună pe raza comunei Horodnic de Sus.
La data de 23.05.2024, în jurul orei 07:30, în timp ce se aflau la domiciliu, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul a început să îi adreseze injurii și cuvinte jignitoare soției sale, iar în cadrul aceluiași contexta agresat-o, fără ca femeia să prezinte leziuni vizibile.
Totodată, bărbatul i-a adresat amenințări cu acte de violență soției sale.
Persoana vătămată a depus plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, fiind întocmit în acest sens dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „violență în familie”, faptă prev. și ped. de art. 199 alin. (1) raportat la art. 193 alin. (1) cu aplicarea art. 177 alin. (1) lit. b) din Codul penal, ce urmează a fi soluționat procedural de către polițiștii Postului de Poliție Horodnic de Sus.
În urma completării formularului de evaluare al riscului s-a constatat faptul că există risc iminent, în acest sens fiind emis un ordin de protecție provizoriu valabil pe o perioadă de 5 zile, bărbatul fiind evacuat. 


Dosare penale la regimul rutier

În ziua de 24.05.2024, în jurul orelor 1930, un bărbat de 45 ani, din com. Mănăstirea Humorului, sat Poiana Micului, jud. Suceava, a condus autoutilitara pe DJ 177, în localitatea Poiana Micului, jud. Suceava, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a lovit capătul din dreapta al podului care traversează pârâul Stoeneasa Mare.
În urma impactului a rezultat avarierea autovehiculului și vătămarea corporală ușoară a unui pasager de 44 ani, din com. Mănăstirea Humorului, sat Poiana Micului, jud. Suceava, fără a fi necesară internarea medicală.
Conducătorul autoutilitarei, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) din C. Pen. și „vătămarea corporală din culpă”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 196 alin. (1) din C. Pen., cu aplicarea art. 38 alin. (1) din C. Pen..


La data de 25.05.2024, ora 00:50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, în timp ce se aflau în serviciul de îndrumare, supraveghere și control al traficului rutier, cu autospeciala de poliție pe raza mun. Suceava – str. Bistriţei, au oprit pentru control, autoturismul condus de către un tânăr de 24 ani, domiciliat în sat şi comuna Marginea.
S-a procedat la testarea sa cu aparatul alcootest, rezultând o concentrație de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ulterior, șoferul a fost condus la Spitalul de Urgenţă Judeţean Suceava în vederea prelevarii de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, însă acesta, în prezenţa cadrelor medicale a refuzat prelevarea de mostre bilogice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Biroului Rutier Suceava, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 337 din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche