Cadouri pentru copiii cu diabet zaharat, de Ziua Copiilor, la Centrul Antidiabetic Suceava

Cadouri pentru copiii cu diabet zaharat
Diabetul zaharat este considerat cea mai frecventă afecțiune endocrino-metabolică a copilului și adolescentului, cu o incidență în creștere la nivel mondial, dar și în țara noastră. Diabetul zaharat la copil este una dintre cele mai grave afecțiuni care schimbă radical viața familiei, necesită atenție deosebită, cheltuieli economice, eforturi fizice și emotive mari, din partea copilului, părinților, instituțiilor ocrotirii sănătății și societății în întregime.

În România incidența diabetului este estimată la 5.6/100.000. Începând cu secolul XX, boala se întâlnește din ce în ce mai des, cu o creștere a frecvenței în special la copiii sub 5 ani. Această creștere pledează puternic în favoarea existenței unor factori determinanți din mediu, ale căror efecte sunt în creștere. Până în prezent au fost incriminați următorii factori de mediu: infecțiile virale; substanțe toxice: ex. nitrozaminele din produsele de carne; stresul psihologic; influențele climatice; alimentația din prima copilărie: în locul alăptării la sân, introducerea precoce a laptelui de vacă și a glutenului din produsele cerealiere. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca nici un copil să nu primească lapte de vaca înainte de vârsta de 1 an. În prezent se discută că vârsta să fie ridicată la doi ani.
{inAds}
La nivelul Centrului Antidiabetic Suceava sunt în evidență 37397 persoane cu diabet zaharat, din care 131 sunt copii. În anul 2023 s-au înregistrat un nr de 3197 cazuri noi, din care 21 copii ( 0-18 ani ), număr in creștere fata de anii anteriori. Cu toate ca pandemia a impus diverse restricții, Programul National de diabet zaharat cu acțiunile de inițiere și urmărire a tratamentului cu pompe de insulină și senzori de insulină s-a derulat in condiții normale. La nivelul Centrului Antidiabetic Suceava, din totalul de 31 de copii și tineri tratați prin pompa de insulina, 3 copii au fost inițiați în perioada pandemică. Sunt în urmărire și monitorizare cu senzor de glicemie, un nr de 73 de copii. Spitalul Județean Suceava, prin secția și ambulatoriul de diabet zaharat, este singurul furnizor de servicii medicale în specialitatea diabetologie care îndeplinește criteriile de derulare pentru Programului național de diabet zaharat al CAS Suceava.

Pentru colectivul Centrului Antidiabetic Suceava, copii reprezintă o prioritate. În acest sens, din dorința de a le face o bucurie copiilor cu diabet zaharat, am pregătit cadouri cu ocazia Zilei internaționale a copilului din partea colectivul Ambulatoriului de specialitate diabet zaharat împreună cu Asociația Lions Club Suceava (președinte Dr. Neagu Daniela). Cadourile vor fi oferite în cadrul Ambulatoriului de diabet zaharat din Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava începând din data de 3 iunie 2024 până la sfârșitul săptămânii.

Să trăiești cu diabet e o luptă nu doar uneori, ci zilnic, ceas de ceas, clipă de clipă. Dar ce nu facem fiecare dintre noi pentru sănătatea comorilor noastre, pentru zâmbetul lor ? Că doar de la copii ne vin bucuriile zilnice. Medicul specialist diabetolog are datoria de ai învăța pe acești micuți despre diabet și, ulterior, cum să-și controleze boala cât mai sănătos singuri. Suntem puternici (medici și părinți), tocmai datorită acestor copilași, care, în ciuda condiției cu care trăiesc, știu să exprime doza zilnică de fericire. Astfel spunem doar atât: Azi e ziua ta! Dorim să îți aducem în dar Un zâmbet… Un vis… Libertatea de a te bucura de câteva dulciuri ce nu îți vor afecta prea mult glicemia și alte surprize!

Dr. Claudiu Cobuz
medic primar șef
Secție clinică diabet zaharat, nutriție și boli metabolice,
lector universitar, doctor in științe medicale,
Coordonator Centru Antidiabetic Suceava
Cadouri pentru copiii cu diabet zaharat
Mai nouă Mai veche