„Monica Lovinescu: Un Om din Viitor", conferință susținută de scriitoarea Angela Furtună la PEN CLUB România

„Monica Lovinescu: Un Om din Viitor", conferință susținută de scriitoarea Angela Furtună la PEN CLUB România
Scriitoare, poetă, eseistă, publicist, jurnalist cultural, cutor de evenimente publice și cercetător, ANGELA FURTUNĂ, membră a PEN CLUB România și a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, va susține marți, 13 mai, la ora 19, o zoom conferință cu titlul „MONICA LOVINESCU: Un Om din Viitor", la PEN CLUB România.

„De ceva vreme, poate cincisprezece ani, mi-a fost din ce în ce mai limpede faptul că ne îndreptăm spre zone periculoase, ca țară, iar una dintre cauze este lipsa de modele umane și instituționale veritabile pentru democrație, libertate, asumare. Grav este faptul că tinerii de azi au fost decuplați de la generațiile care au luptat pentru ca intrarea României în istorie să nu șteargă țara de pe fața pământului. Iar figurile emblematice ale luptei pentru supraviețuire, cum a fost Monica Lovinescu, sunt aproape necunoscute. Acest hiatus poate fi fatal, pentru o cultură supusă războaielor de anihilare. Fie și mai târziu, societatea își poate recupera sensul si valorile. Totul este ca sindromul amânării și al amneziei să fie abandonat”.

MONICA LOVINESCU – figura intelectuală feminină cea mai importantă a gândirii și luptei antitotalitare - a reprezentat, pentru proiectul de țară al României Libere și Democrate, ceea ce a reprezentat REGINA MARIA, pentru proiectul de țară România Mare: o forță de sacrificiu, un catalizator de solidaritate românească și un combatant patriot.

{inAds}
• ANGELA FURTUNĂ este una dintre cele mai profunde cunoscătoare a vieții și operei MONICĂI LOVINESCU, publicând patru cărți la temă și sute de articole; a fost și Ințiatoare și Director de proiecte publice, culturale și literare, de autor (marca Angela Furtună), pe domenii de memorie literară, pedagogia memoriei, etica neuitării și de dialog intercultural, lansări și prezentări de carte, emisiuni culturale, consecvent derulate între anii 2005-2020 (anual, Zilele Monica Lovinescu, Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, conduse de un juriu internațional prezidat de academician Basarab Nicolescu; Memoria Gulagului și a Holocaustului; Festivalurile literare franco-filofone Primăvara Poeților – Le Printemps des Poètes în Bucovina).

• Autoare a 20 de volume de poezie (între care Somnul de frumusețe al civilizației – Cartea prizonierilor de război, Post-hipnotice, Metonimii de word-trotter, Pursânge astral, Elegiile de la Stalingrad, Elegiile Estului Sălbatic, Scrisori din Lombardia României, Pelerinul din Aqualung, Misterele de la Ilisos, Primul meu kaddish etc.), și a altor 10 volume de eseu, critică și hermeneutică (Caietele Anul Paul Celan; La anul, la Ierusalim, o carte – maree și memorii culturale; Monica Lovinescu - Est-etica; Monica Lovinescu – Tezaurul secret, Înapoi la Monica Lovinescu; Monica Lovinescu - Revedere la Centenar). Prezentă în zeci de antologii, enciclopedii, dicționare și culegeri. A semnat pagina de dicționar dedicată Monicăi Lovinescu în cadrul operei enciclopedice colective La vie de l'esprit en Europe centrale et orientale depuis 1945, sub egida Academiei de științe morale și politice din Paris, Ed. Cerf, 2021.

• Activitatea de cercetare și hermeneutică i-a fost recompensată prin Titlul Journalist of The Year 2013 in Culture acordat de NARPA (North American Press Awards) pentru studiile Monica Lovinescu; Titlul Journalist of The Year 2014 in Culture acordat de NARPA pentru studiile Monseniorul Vladimir Ghika – Prinț, Preot ortodox și catolic, Scriitor, Martir și Sfânt român. Decorată în 2011 cu Premiul de Excelență din partea „The World Organization of Bukovinian Jews” pentru creativitate, spirit etic, combaterea antisemitismului și negaționismului, efortul statornic de a promova dialogul intercultural româno-evreiesc și creștin-iudaic. În onoarea sa au fost plantați 10 copaci pe Muntele Carmel.
Mai nouă Mai veche