Patru persoane au fost puse sub acuzare după perchezițiile de la Primăria Câmpulung Moldovenesc. Cât plăteau ucrainienii pentru obținerea buletinelor românești

Patru persoane au fost puse sub acuzare după perchezițiile de la Primăria Câmpulung Moldovenesc. Cât plăteau ucrainienii pentru obținerea buletinelor românești
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au pus în executare în cursul zilei de joi, 3 iulie 2025, un număr de 93 mandate de percheziție domiciliară la sediile unor instituții publice și la locuintele unor persoane fizice.

Activitățile operative au fost realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici de pe raza județului Suceava, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari din cadrul unui serviciu de evidența populației și al unei primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea, în ceea ce privește domiciliul pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte țări din fostul URSS.

Datele nereale se referă la certificate de cetățenie falsificate și la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.

În mod concret, beneficiarii au obținut cărți de identitate cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fară acordul proprietarilor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și, implicit, fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populatiei și-au stabilit domiciliul în mod fictiv peste 1.700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostului URSS.

Ulterior, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic în formă continuată și luarea de măsuri preventive față de 4 inculpați, după cum urmează:
  • Pentru doi inculpați, funcționari în cadrul unui  serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor, a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore.
  • Pentru doi inculpați, funcționari în cadrul unui  serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor, a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.
Ca urmare a perchezițiilor și cercetărilor efectuate până în prezent, se conturează aspecte conform cărora, în scopul obținerii cărților de identitate românești, cetățenii terți erau luați în spațiu contra unor sume de bani, aproximativ 100 euro de persoană, în imobile improprii locuirii sau în imobile (adrese) care în realitate nu există.

Au fost identificate cereri de eliberare a documentelor în alb, necompletate cu datele solicitantului, dar care aveau înscrise datele și semnătură gazduitorului și care aveau anexate toate documentele suport necesare. De asemenea, au fost ridicate suma de 76.150 de euro și suma de 27.000 de lei.

Totodată, au fost identificate situații în care proprietarii nu aveau cunoștință despre existența cetățenilor terți aflați în spațiu la adresa imobilelor pe care le dețin.
Mai nouă Mai veche