Misiuni ale jandarmilor pe timpul sărbătorilor de iarnă

Misiuni ale jandarmilor pe timpul sărbătorilor de iarnă

I. Jandarmii vor acţiona şi în zilele următoare pentru buna desfăşurare a manifestărilor prilejuite de sărbătorile de iarnă, precum şi în sistem integrat, în cooperare cu efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, pentru prevenirea tulburării ordinii publice şi a faptelor antisociale.
O atenţie deosebită va fi acordată manifestărilor organizate în ziua de 31 decembrie în localităţile Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Dolhasca, Liteni, Broşteni şi Dorna Candrenilor cu prilejul trecerii în noul an. Cu această ocazie, 130 de jandarmi vor asigura, alături de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava şi ai structurilor de poliţie locală, măsurile de ordine publică la aceste evenimente.


II. În perioada 25-30 decembrie a.c., jandarmii au desfăşurat misiuni de asigurare şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, atât independent, cât şi în cooperare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, fiind pregătiţi să acţioneze, conform competenţelor, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor. De asemenea, au fost asigurate măsurile de ordine publică pentru buna desfăşurare a spectacolelor şi festivalurilor de datini şi obiceiuri organizate în mai multe localităţi din judeţ.
În această perioadă, au fost aplicate un număr de 40 de sancţiuni contravenţionale, în special pentru fapte de tulburare a ordinii publice. De asemenea au fost confiscate bunuri în valoare de 12 810 lei şi au fost constatate 10 infracţiuni (3 – contrabandă, 2 - lovire sau alte violenţe, 1 – lipsirea de libertate, 1 - ameninţare, 1 - deţinere de droguri de risc, 1 – deţinere, transport sau comercializare de materiale pirotehnice, 1- tăiere ilegală de arbori).


* Pe linia combaterii infracţiunilor silvice, lucrătorii Postului de Jandarmi Montan Câmpulung Moldovenesc au depistat, în pădurea din localitatea Ciumârna, o persoană de sex masculin care tracta cu ajutorul unui autovehicul (TAF) mai mulţi buşteni. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că H. Ovidiu, de 25 ani, din comuna Vatra Moldoviţei, a tăiat fără drept, mai mulţi arbori de pe terenul proprietate a unei cunoştinţe. Persoana în cauză a fost predată Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc în vederea continuării cercetărilor, urmând ca lucrătorii din cadrul Gărzii Forestiere Suceava să stabilească cantitatea de material lemnos tăiată ilegal şi valoarea prejudiciului produs.


* În ceea ce priveşte activităţile privind respectarea normelor legale vizând deţinerea şi comercializarea obiectelor artizanale pe bază de amestecuri pirotehnice, miercuri, 30 decembrie a.c., a fost depistată o femeie în vârstă de 28 de ani, din municipiul Suceava, care comercializa cantitatea de 2200 bucăţi petarde într-o parcare din imediata apropiere a Complexului Comercial Bazar Suceava.
În cauză au fost întocmite actele de sesizare privind săvârşirea unei fapte susceptibile de a fi infracţiunea de transport, deţinere sau comercializare de materiale pirotehnice de către persoane neautorizate, iar femeia a fost predată, împreună cu articolele pirotehnice găsite asupra sa, serviciului specializat din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava în vederea continuării cercetărilor.


* Referitor la combaterea traficului cu produse accizabile, marţi, 27 decembrie a.c., jandarmii au depistat, în apropierea pieţei agroalimentare din zona centrală a municipiului Suceava, 2 persoane care transportau în bagaje pachete de ţigări şi sticle de alcool. Persoanele în cauză, un bărbat în vârstă de 52 de ani, din comuna Bosanci şi o femeie în vârstă de 36 de ani, din municipiul Suceava, aveau asupra lor cantitatea de 440 de pachete de ţigări şi 11 sticle de băuturi alcoolice, produsele fiind de provenienţă ucraineană.
De asemenea, miercuri, 30 decembrie, în apropierea Complexului Comercial Bazar Suceava, jandarmii l-au depistat pe P.Ionel, de 35 de ani, din municipiul Suceava, care încerca să vândă unei alte persoane cantitatea de 56 de litri de alcool fără banderole fiscale şi 679 de pachete de ţigări, din care o parte aveau aplicate timbre fiscale emise de autorităţile din Ucraina, iar celelalte nu aveau timbre fiscale.


* Jandarmii montani şi-au desfăşurat activităţile în zonele cu densitate mare de unităţi de cazare, în zonele de agrement şi în cele cu afluenţă considerabilă de turişti şi pe traseele turistice. Nu au fost înregistrate situaţii care să impună intervenţia jandarmilor montani pentru salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate.
Ca urmare a modificării prognozei meteo în ultima săptămână, jandarmii montani sfătuiesc turiştii să ţină cont de următoarele recomandări:
să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, condiţiile climaterice locale, precum şi starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu
să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
să echipeze autuoturismele pentru iarnă; să aibă carburant suficient pentru a rămâne cu motorul pornit, în situaţii de înzăpezire.


* Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava va lua toate măsurile pentru asigurarea unei reacţii oportune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau pentru intervenţia la evenimentele sesizate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Acţiunile jandarmilor vor avea un caracter preponderent preventiv şi vor viza asigurarea unui climat favorabil derulării evenimentelor organizate la nivelul localităţilor, depistarea şi sancţionarea celor care comit fapte antisociale, precum şi respectarea normelor legale vizând comercializarea sau folosirea de obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Compartiment Informare şi Relaţii Publice
Mai nouă Mai veche