Situaţie privind autorizarea unităţilor de învăţământ din judeţul Suceava

Situaţie privind autorizarea unităţilor de învăţământ din judeţul SuceavaUnităţile de învăţământ se autorizează în baza Ord. ministrului sănătăţii nr. 1030/2009 cu modificările şi completările ulterioare, ordin privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei. De asemeni, orice unitate de învăţământ este nesar să îndeplinească normele de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor cuprinse în Ord. ministrului sănătăţii 1955/1995.

În prezent, în judeţul Suceava din cele 777 unităţi de învăţământ existente sunt autorizate un număr de 254( 79 grădiniţe, 122 şcoli, 37 licee, 6 unităţi speciale, 1 şcoală postliceală şi 9 cluburi sportive şi şcolare).

Dintre motivele neautorizării unităţilor de învăţământ din jud. Suceava, referindu-ne aici doar la cele care s-au interesat sau au solicitat evaluarea condiţiilor igienico-sanitare menţionăm:
  • Probele de apă recoltate au fost necorespunzătoare din punct de vedere chimic şi/sau bacteriologic pentru unităţile cu surse proprii de apă;
  • racordarea unităţilor şcolare la reţele de apă neautorizate sanitar;
  • grupuri sanitare necorespunzătoare (neseparate pe sexe pentru elevi sau nesituate pe fiecare palier);
  • lipsa grupurilor sanitare pentru personal
  • lipsa spaţiului corespunzător pentru depozitarea produselor alimentare din cadrul programului guvernamental “Laptele şi cornul”;
  • lipsa circuitelor funcţionale la blocurile alimentare şi spalătorii pentru unităţile unde se asigură prepararea mâncării şi cazarea
  • mobilier necorespunzător;
  • lipsa spaţiului pentru activităţi în aer liber;
  • funcţionarea după-amiaza pentru grădiniţele cu program normal

O parte din adresele primite la DSP Suceava din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar(ARACIP) menţionează, printre alte deficienţe constatate, lipsa laboratoarelor în şcolile din mediul rural, numărul insuficient de obiecte sanitare din grupurile sanitare ale elevilor cât şi aglomerarea unităţilor de învăţământ (număr de elevi/preşcolari prea mare pentru spaţiile funcţionale existente şi normele admise).

Precizăm că în lipsa unei documentaţii complete şi corect întocmite analiza condiţiilor igienico-sanitare nu se poate realiza corespunzător.

Fiecare unitate de învăţământ are o structură unică şi evaluarea condiţiilor de igienă trebuie făcută separat.

În ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă potabilă, după cum este precizat în ordinul ministrului sănătăţii 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Capitolul VI, art.47 : - “Unităţile vor fi racordate la sistemele publice de alimentare cu apă potabilă sau la surse proprii de apă care să corespundă condiţiilor de calitate pentru apa potabilă din legislaţia în vigoare. Acestea vor fi prevăzute cu instalaţii interioare de alimentare cu apă, în conformitate cu normativele de proiectare, execuţie şi proiectare.”

De asemeni, reamintim că autorizaţia sanitară este valabilă atât timp cât nu se produc modificări în structura funcţională a unităţii sau a condiţiilor igienico-sanitare. În acest sens, subliniem că „Orice modificare de structură şi de dotare a spaţiilor din unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor se va efectua numai cu avizul inspectoratelor de poliţie sanitară şi medicină preventivă judeţene sau a municipiului Bucureşti”, după cum precizează art. 4, alin. (7) al ord. 1955/1995.


DIRECTOR EXECUTIV
Ing. ANDREI IANOVICI


SITUATIA AUTORIZARII UNITATILOR DE INVATAMANT DE STAT DIN JUDETUL SUCEAVA ANUL 2015 -2016:

TIPUL UNITATII
URBAN
RURAL
TOTAL


NR. UNITATI
CU ASF
NR. UNITATI
CU ASF
NR. UNITATI
CU ASF
GRADINITE
81
43
310
36
391
79
SCOLI
45
35
287
87
332
122
LICEE
31
31
6
6
37
37
UNITATI SPECIALE
6
6
0
0
6
6
SCOLI POSTLICEALE
1
1
0
0
1
1
CLUBURI SPORTIVE SI SCOLARE
10
9
0
0
10
9
TOTAL
174
125
603
129
777
254
Mai nouă Mai veche